Produsul intern brut al Israelului a scăzut cu aproape 20% în trimestrul patru al anului 2023, din cauza impactului războiului din Gaza asupra activităţilor companiilor, a scăderii investiţiilor şi a consumului, potrivit cifrelor oficiale, citate de CNBC.
Contracţia economică a fost semnificativ mai mare decât erau aşteptările, analiştii anticipând un declin de aproximativ 10%.
Scăderea PIB-ului reflectă costul războiului ţării împotriva Hamas din Gaza, care intră acum în a cincea lună.
Datele economice publicate luni " indică în primul rând o scădere a consumului din sectorul privat şi o scădere profundă a investiţiilor, în special în imobiliare", au scris analiştii Goldman Sachs într-o notă de cercetare.
Aceştia au mai arătat că "ccăderea profundă a PIB-ului a avut loc în ciuda unei creşteri puternice a consumului din sectorul public, precum şi a unei contribuţii comerciale nete pozitive, scăderea importurilor depăşind scăderea exporturilor".
Cifrele oficiale au arătat o scădere anuală de 26,9% a consumului privat, iar investiţiile fixe s-au redus cu aproape 68%, deoarece construcţiile rezidenţiale s-au oprit pe fondul penuriei atât de lucrători din Israel, din cauza mobilizării militare, cât şi de muncitori palestinieni, după ce acestora le-a fost interzis în mare parte să intre în Israel, din 7 octombrie, când a avut loc atacul Hamas.
Anterior, peste 150.000 de muncitori palestinieni din Cisiordania ocupată intrau zilnic în Israel pentru a lucra într-o serie de sectoare, în special în construcţii şi agricultură.
Scăderea PIB-ului Israelului "a fost mult mai gravă decât se aşteptase şi evidenţiază amploarea impactului atacurilor Hamas şi a războiului din Gaza", a declarat Liam Peach, economist senior pentru pieţele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă de analiză.
"În timp ce o redresare pare că va avea loc în primul trimestru, creşterea PIB-ului în 2024, în ansamblu, pare acum probabil să înregistreze una dintre cele mai slabe rate înregistrate vreodată."
Economia de înaltă tehnologie a Israelului este afectată în special de faptul că a mobilizat 300.000 dintre bărbaţi şi femei ca rezervişti militari, pentru a fi dislocaţi atât în Gaza, cât şi la graniţa sa de nord cu Hezbollah din Liban.
Mobilizarea a fost declanşată de atacul terorist din 7 octombrie, condus de gruparea militantă palestiniană Hamas, care a ucis aproximativ 1.200 de oameni în Israel.
Ofensiva ulterioară a Israelului împotriva Fâşiei Gaza şi campania necruţătoare de bombardare au ucis peste 28.000 de oameni în teritoriul blocat, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.