CNBC: Economia Israelului a scăzut cu aproape 20% în trimestrul patru al anului 2023

A.F.
Internaţional / 21 februarie

CNBC: Economia Israelului a scăzut cu aproape 20% în trimestrul patru al anului 2023

Produsul intern brut al Israelului a scăzut cu aproape 20% în trimestrul patru al anului 2023, din cauza impactului războiului din Gaza asupra activităţilor companiilor, a scăderii investiţiilor şi a consumului, potrivit cifrelor oficiale, citate de CNBC.

Contracţia economică a fost semnificativ mai mare decât erau aşteptările, analiştii anticipând un declin de aproximativ 10%.

Scăderea PIB-ului reflectă costul războiului ţării împotriva Hamas din Gaza, care intră acum în a cincea lună.

Datele economice publicate luni " indică în primul rând o scădere a consumului din sectorul privat şi o scădere profundă a investiţiilor, în special în imobiliare", au scris analiştii Goldman Sachs într-o notă de cercetare.

Aceştia au mai arătat că "ccăderea profundă a PIB-ului a avut loc în ciuda unei creşteri puternice a consumului din sectorul public, precum şi a unei contribuţii comerciale nete pozitive, scăderea importurilor depăşind scăderea exporturilor".

Cifrele oficiale au arătat o scădere anuală de 26,9% a consumului privat, iar investiţiile fixe s-au redus cu aproape 68%, deoarece construcţiile rezidenţiale s-au oprit pe fondul penuriei atât de lucrători din Israel, din cauza mobilizării militare, cât şi de muncitori palestinieni, după ce acestora le-a fost interzis în mare parte să intre în Israel, din 7 octombrie, când a avut loc atacul Hamas.

Anterior, peste 150.000 de muncitori palestinieni din Cisiordania ocupată intrau zilnic în Israel pentru a lucra într-o serie de sectoare, în special în construcţii şi agricultură.

Scăderea PIB-ului Israelului "a fost mult mai gravă decât se aşteptase şi evidenţiază amploarea impactului atacurilor Hamas şi a războiului din Gaza", a declarat Liam Peach, economist senior pentru pieţele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă de analiză.

"În timp ce o redresare pare că va avea loc în primul trimestru, creşterea PIB-ului în 2024, în ansamblu, pare acum probabil să înregistreze una dintre cele mai slabe rate înregistrate vreodată."

Economia de înaltă tehnologie a Israelului este afectată în special de faptul că a mobilizat 300.000 dintre bărbaţi şi femei ca rezervişti militari, pentru a fi dislocaţi atât în Gaza, cât şi la graniţa sa de nord cu Hezbollah din Liban.

Mobilizarea a fost declanşată de atacul terorist din 7 octombrie, condus de gruparea militantă palestiniană Hamas, care a ucis aproximativ 1.200 de oameni în Israel.

Ofensiva ulterioară a Israelului împotriva Fâşiei Gaza şi campania necruţătoare de bombardare au ucis peste 28.000 de oameni în teritoriul blocat, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb