CNBC: "Europa admite că va trebui să ardă mai mult cărbune, în încercarea de a renunţa la energia Rusiei"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 23 mai 2022

CNBC: "Europa admite că va trebui să ardă mai mult cărbune, în încercarea de a renunţa la energia Rusiei"

Cărbunele are un efect nociv substanţial asupra mediului, Greenpeace descriindu-l drept "cel mai murdar şi cel mai poluant mod de a produce energie", conform trustului american

Comisia Europeană a concretizat detaliile unui plan de creştere a capacităţii producţiei energiei regenerabile a Uniunii, laolaltă cu reducerea dependenţei de combustibili fosili din Rusia, dar a recunoscut că este posibil ca unele facilităţi pe cărbune existente să fie utilizate pentru "mai mult decât se aştepta iniţial", conform CNBC.

Într-un document publicat săptămâna trecută, ce pune în lumină obiectivele Comisiei pentru planul REPowerEU, se pune accent pe importanţa economiilor de energie, diversificarea importurilor energetice şi accelerarea a ceea ce este numit "tranziţia europeană către energie curată". În total, sunt prevăzute investiţii suplimentare de 210 de miliarde de euro (220,87 de miliarde de dolari) între 2022 şi 2027. În ceea ce priveşte ponderea surselor regenerabile în mixul energetic al Uniunii, Comisia propune ca obiectivul actual de 40% până în 2030 să urce la 45%, scrie publicaţia americană.

Recomandările Comisiei au fost publicate în aceeaşi zi în care guvernele Danemarcei, Germaniei, Olandei şi Belgiei au declarat că vizează o ţintă combinată de cel puţin 65 de gigawaţi - capacitate eoliană offshore până în 2030. Până la jumătatea secolului, acestea urmăresc o capacitate de 150 GW, potrivit sursei menţionate

În ceea ce priveşte combustibilii fosili, situaţia este provocatoare, în condiţiile în care Rusia a fost anul trecut cel mai mare furnizor al Uniunii de uleiuri petroliere şi gaze naturale, conform Eurostat. Astfel, dorinţa UE să renunţe la hidrocarburile din Rusia în urma invaziei Ucrainei înseamnă că Uniunea va trebui să găsească cantităţi importante de petrol şi gaze în alte părţi ale lumii, pentru a acoperi lipsurile de aprovizionare, scrie CNBC.

Conform Comisiei, vor fi necesare investiţii de 1,5 până la 2 miliarde de euro pentru a asigura aprovizionarea cu petrol. Pentru a reuşi să importe suficient gaz natural lichefiat şi gaz de conductă din alte surse, vor fi necesare investiţii de zece miliarde de euro, până în 2030.

Dar, toate acestea vin într-un moment în care Uniunea s-a angajat să obţină neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, cu o etapă intermediară în care doreşte ca emisiile nete de gaze cu efect de seră să fie reduse cu cel puţin 55% până în 2030, în cadrul a ceea ce UE numeşte planul "Fit for 55".

Comisia a subliniat că planul REPowerEU nu poate funcţiona fără "o implementare rapidă a tuturor propunerilor din «Fit for 55» şi a unor ţinte mai ridicate privind sursele regenerabile şi eficienţă energetică". Or, în această nouă realitate, consumul de gaze în UE s-ar "reduce într-un ritm mai rapid, limitând astfel rolul gazului drept combustibil de tranziţie", potrivit Comisiei Europene.

"Cu toate acestea, renunţarea la combustibilii fosili proveniţi din Rusia va necesita investiţii în infrastructura de gaze, petrolieră, alături de investiţii masive în reţeaua electrică şi o structură la nivelul întregii Uniuni pentru producţia energiei din hidrogen", se arată în raportul Comisiei, conform CNBC. "În paralel, este posibil ca anumite capacităţi existente pe cărbune să fie utilizate mai mult decât se aştepta iniţial".

În timpul unei conferinţe de presă de miercuri, Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei care se ocupă de Pactul verde european a recunoscut că folosirea mai redusă a gazului în faza de tranziţie poate duce la folosirea a mai mult cărbune, cu impact negativ asupra emisiilor.

"Dar, dacă în acelaşi timp accelerăm rapid introducerea surselor regenerabile - solare, eoliene, biometan - atunci vom avea mişcarea opusă", a spus el. "Dacă vom reduce consumul energetic, în combinaţie cu introducerea mai rapidă a surselor regenerabile, vom reduce emisiile şi mai repede decât înainte".

Cărbunele are un efect nociv substanţial asupra mediului, Greenpeace descriindu-l drept "cel mai murdar şi cel mai poluant mod de a produce energie", conform CNBC.

Pe de altă parte, anunţul Comisiei Europene a atras critici din partea mai multor organizaţii de mediu. "Aceste planuri ar trebui să accelereze tranziţia către energie curată - dar cea mai recentă strategie a Comisiei Europene dă cu o mână şi ia cu cealaltă", a declarat Eilidh Robb, un activist anti-combustibili fosili la Friends of the Earth Europe, citat de trustul american.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb