Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR) a organizat în prima parte a anului 2022, în toate regiunile ţării, o serie de evenimente de promovare a dialogului social care au avut ca principal scop creşterea gradului de implicare a partenerilor sociali în domeniul dialogului social si îmbunătăţirea cadrului de reglementare a activităţii IMM-urilor, potrivit unui comunicat de presă.
Conform sursei citate, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai IMM-urilor din România şi Norvegia au participat la o masă rotundă de promovare a Dialogului Social în România, prezentând modele de bune practici din Norvegia.
Printre participanţi s-au numărat Florin JIANU, Preşedinte CNIPMMR, Angel Iulian Calin, Secretar de Stat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Adrian Panait , Director General Adjunct Direcţia Generale Antreprenoriat şi Programe de Finanţare - Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Dumitru NANCU, Director General FNGCIMM şi Asmund PRYTZ, SME NORWAY.
70% dintre antreprenorii români declară că nu au participat până acum la vreo consultare iniţiată de către autorităţi publice centrale sau locale
Reprezentanţii mediului de afaceri din România întâmpină adesea bariere de tot felul în desfăşurarea activităţii, iar una dintre cele mai frecvente nevoi ale antreprenorilor este aceea de a se face auziţi, de a îşi exprima opinia în faţa mediului politic şi, implicit, a Guvernului, de a participa activ în luarea deciziilor care le impactează business-urile.
Statisticile europene arată că dialogul social bine structurat ajuta la dezvoltarea mediul de afaceri si la mentinerea păcii sociale in ţară. Este important sa promovam aderarea antreprenorii la confederaţii patronale deoarece astfel organizaţi opiniile lor vor fi bine argumentate si vor ajunge la factorii de decizie, provocând schimbări majore şi în mediul de business din România.
Altfel spus, aşa-numitul dialog social ce se desfăşoară între mediul politic, Guvern, şi partenerii sociali, confederaţii patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional şi/sau local, este de fapt un instrument cheie in dezvoltarea economica si sociala. Totodată, dialogul social şi, implicit, aderarea antreprenorilor români la o confederaţie patronală precum CNIPMMR poate contribui la modelarea unui mediu de afaceri competitiv, atractiv atât pentru antreprenorii existenţi, cât şi pentru alţi potenţiali investitori.
"Întreaga noastră activitate la Consiliul IMM-urilor are la bază principiile Dialogului Social. Funcţionăm ca o punte deschisă între autorităţi şi mediul privat şi suntem încântaţi că reuşim cu succes atragem alături de noi companii de renume, care îşi doresc un mediu de business mai eficient nu doar pentru ei, cât pentru toţi jucătorii din piaţă. Alături de partenerii noştri din Norvegia ne dorim sa facem eforturi sustenabile în direcţia Dialogului Social, în următorii ani" a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.
Evenimentul a făcut parte din activităţile "CENTRE FOR BETTER REGULATION FOR SME'S" înfiinţat de către CNIPMMR şi se concentrează pe promovarea unui dialog tripartit etic şi eficient şi pe realizarea unui schimb de experienţă între partenerii sociali norvegieni şi cei români pentru consolidarea dialogului social în România, se mai arată în comunicat.