Comercianţii susţin poziţia de ţară adoptată de Guvernul României faţă de Directiva Produselor din Tutun, arată un comunicat al Consiliului National al Inteprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR).
"Argumentele care susţin poziţia României faţă de Directiva Produselor din Tutun nu vizează numai veniturile de sute de milioane de euro pe care industria tutunului le varsă cu regularitate la bugetul de stat, ci şi supravieţuirea comerţului tradiţional în ţară. În formularea acestei poziţii, salutăm faptul că Guvernul a ţinut cont de doleanţele miilor de retaileri ale căror mici întreprinderi ar fi fost, altfel, puse faţă în fată cu falimentul," a declarat Ovidiu Nicolescu, Preşedintele Consiliului Naţional al Înteprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
"Prevederile noii Directive pentru Produsele din Tutun, care interziceau comercializarea ţigaretelor mentolate şi a celor slim, ar fi deschis un nou segment de piaţă contrabandiştilor, în valoare de sute de milioane de euro, în detrimentul micilor comercianţi. Prin standardizarea pachetelor de ţigări, ea ar fi permis, de asemenea, extinderea fenomenului de contrafacere, afectând astfel grav nu numai comercianţii, dar şi consumatorii de ţigări", se precizează în comunicat.
"Aproape 19.000 de locuri de muncă s-ar fi putut pierde, în baza prevederilor Directivei, majoritatea acestora provenind din comerţ, de la micii întreprinzători care ar fi pierdut o sursă importantă de venit şi de trafic", a adăugat Nicolescu.