Majorarea punctului de pensie, prevăzută pentru 1 septembrie 2020, ar trebui făcută etapizat, pe categorii de pensii, susţin reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), ca reacţie la Recomandările de ţară făcute pe Semestrul de iarnă 2020, trimise de Comisia Europeană autorităţilor de la Bucureşti.
Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Am făcut o analiză asupra pensiilor şi am ajuns la următoarele concluzii. Există 1,8 milioane de pensionari care au pensii cuprinse între 500 şi 800 de lei. Majorarea de 40% a punctului de pensie în cazul acestora, înseamnă o creştere cu 300 lei net a fiecărei pensii din categoria respectivă, ceea ce implică un efort bugetar de 1,3 miliarde euro/an. De asemenea, propunem majorarea cu 200 de lei/lună a pensiilor cu valoarea între 801-1500 lei (în jur de 1.930.000 pensionari), reprezentând un efort bugetar de aproximativ 965 milioane euro/an. În ceea ce priveşte pensiile care depăşesc 1500 lei (aproximativ 1.202.000 pensionari), propunem ca ele să fie indexate cu valoarea inflaţiei. Ultima propunere în privinţa majorării pensiilor este îngheţarea valorii pensiilor care depăşesc 5000 lei ( în jur de 10.000 pensionari). Dorim ca acest subiect să treacă dincolo de zona politică şi să fie aplicate soluţii sustenabile. Creşterea pensiilor aşa cum este acum prevăzută de legislaţia în vigoare reprezintă cel mai mare pericol asupra sustenabilităţii economiei româneşti".
În paralel cu majorările de mai sus, CNIPMMR mai propune adoptarea de măsuri pentru rezolvarea ratei ridicate a tinerilor care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare, precum şi elaborarea unei strategii naţionale pentru Diaspora.
Un alt punct nevralgic în opinia antreprenorilor îl reprezintă aplicarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice în toate companiile de stat.
"În prezent, de aproape 3 ani, nu s-au realizat proceduri de selecţie pentru persoanele cu funcţii de conducere în cadrul companiilor de stat, fiind numiţi succesiv pentru perioade de câte 3 luni, ceea ce nu este normal. Cerem Guvernului să aplice dispoziţiile respectivei ordonanţe pentru a profesionaliza şi stabiliza poziţiile în întreprinderile publice de stat", a precizat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.
Antreprenorii mai solicită operaţionalizarea Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri de la nivelul Guvernului, pentru realizarea unei consultări reale cu antreprenorii privind modificările legislative şi a politicilor publice care influenţează mediul de afaceri, precum şi nemodificarea Codului Fiscal pentru o perioadă de 4 ani, în scopul asigurării unei predictibilităţi a strategiilor de afaceri. De asemenea, CNIPMMR susţine că majorările salariale nu trebuie să afecteze nivelul investiţiilor şi nu trebuie să fie mai mari decât acestea.
În privinţa proiectului legislativ iniţiat de parlamentarii PSD, legat creşterea salariului minim pe economie, în mod succesiv, pentru ca la 31 decembrie 2024 să ajungă la 60% din salariul mediu, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR a spus: "Este o aplecare spre senazaţional. În opinia mea, o astfel de lege are şi aspecte de neconstituţionalitate. Tu nu poţi să stabileşti că un salariu va fi peste 5 ani la un anumit nivel. Dacă vine o criză, din diverse raţiuni sociale sau economice, cum poţi să realizezi un astfel de salariu? Stabilirea salariului minim este atribuţia guvernului. În acest moment avem mai multe salarii minime pe economie - avem pe construcţii, pentru cei cu studii superioare. Mai avem şi o lege în Parlament care propune 11 criterii de stabilire a salariului minim. Şi acum mai este depusă o lege, care statuează că salariul minim este 60% din salariul mediu".
Preşedintele CNIPMMR susţine că este necesar ca Guvernul să pună accent pe investiţii, deoarece acestea pot duce la dezvoltarea economică, prin prisma căreia poate avea loc ulterior o nouă majorare consistentă a salariului minim pe economie.
1. Florin Jianu e un prost daca semnează aș
(mesaj trimis de Mircea Rusu în data de 04.03.2020, 08:38)
1.8 milioane ori 300 lei fac 570 milioane lei. Adică app 130 milioane euro.
1.3 miliarde de neuroni ii lipsesc lui Jianu dacă face înmulțirile in acest hal.
1.1. Eroare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de diomede în data de 04.03.2020, 10:41)
6.480.000.000 lei /an - 1,35 miliarde euro / an = 1,8 mil pensionari x 300 / luna. Calculul lui Jianu este aproape corect !. Iar majorarea "departajata" a pensiilor va diminua decalajul enorm dintre valoarea "maxima si minima a pensiilor din Romania. Exista insa o problema, politicienii - parlamentari romanii sunt atat de ocupati cum sa.-si aranjeze proprile avantaje incat, nu-i intereseaza promovatea unor legi care sa cuprinda "tot" inclusiv, o varianta prin care "pensiile mari sa nu ajunga si mai mari" in situatia majorarii punctului de pensie, astfel s.-a ajuns la asemenea decalaje enorme dintre pensiile mari si imensa majoritate a pensiilor mici. Nimeni nu promoveaza "egalizarea pensiilor care ar fi o prostie, NU dar, urmatoarea majorare cu 40 % va mari enorm decalajul.
1.2. Cu dezbatere și EXPERȚI... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Va ieși ceva corect.! în data de 04.03.2020, 22:29)
Domnule George Marinescu, l-ați expus pe d-l Florin Jianu criticilor.! Căci e străin de Legea Pensiilor, de acordarea lor. Niciun cuvânt despre principiul CONTRIBUTIVITĂȚII și a valoarii PUNCTULUI de pensie.. Un salariat a muncit peste 40 de ani pentru un Pct. decent iar altul are acum 5oo-8oo RON, dar pentru o,5 puncte de pensie...căci 10-15 ani s-a IUBIT cu / i-a plăcut MUNCA. . Era corect să luați opinia unui expert în legislația muncii, un reprezentant al Ministerului Muncii, al Casei naționale de Pensii și opinia Președintelui pensionarilor. .. Ce propune domnul Jianu sunt niște aberații pe care le-ar combate elevii de gimnaziu mai isteți.
. În fața castelului din Pipera, Becalli împarte bani ( Lui) după criterii mai sănătoase decât d-l Jianu ( Jianu pe ai cui bani ?). . Cu înghețarea pensiilor la cuantumul de 5. 000 RON .. e just.!!! . ///... . Dar până la 5.000 RON _ TOATE _ pensiile majorate cu același procent (cât s-o putea) 40% X Pct. Pensie =....cât ai pus din prin MUNCĂ.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2020, 22:52)
pensiile peste 5000 de lei trebuiesc plafonate
3. fără titlu
(mesaj trimis de Gheorghe în data de 19.04.2020, 19:04)
Omul acesta habar nu are ce înseamnă pensia in baza contributitivitatii !
Cei cu 800,au fost fie colectiviști fie oameni de serviciu,fie lucrători in “firme mici și mijlocii”!
Cei care au lucrat peste 40 ani și au contribuit cu sume importante la fondul de pensii,normal au pensii mai mari.Care este logica acestui “Habarnare de acest domeniu ? “!!!!!
4. despre pensii si pensionari
(mesaj trimis de Cecilia în data de 09.05.2020, 17:27)
Pana azi, nu am auzit pe nimeni de la acest CNIPMMR plangand de grija sustenabilitatii bugetului national, cand din 2018, prin aplicarea Legii salarizarii unitare 153/2017, s-au marit in fiecare an cu 25% salariile bugetarilor.(2018-2019-2020). Mai putin salariatii din domeniul sanatatii care au primit toata marirea din 2018. Cat priveste pe pensionari, si este vorba de pensionarii care au contribuit, da-i dracului, " CA MAI AU O VIATA INAINTE"....!!!! PS: Cititi Legea salarizarii unitare 153/2017, sunt cifre pe care nu le poti citi, nu mai vorbesc de tot felul de coeficienti care ridica aceste salarii la cifre uriase pentru noi, prostii, cu pensii peste 1500 lei.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Constanți în data de 28.05.2020, 19:53)
Florin Jianu sa meargă sa lucreze în mina 20 de ani și apoi să văd dacă îi convine sa ii majoreze pensia cu200 de lei, iar la un croitor sau frizer s-i dea 300 sau mai mult fiindcă acesta are pensie mică. E discriminare. Procentul de majorare trebuie sa fie identic, grila de impozitare să facă diferența.
6. fără titlu
(mesaj trimis de Dan în data de 28.05.2020, 20:03)
Dom ul Jianu, vrei să egalezi pensia unuia care a lucrat în mediu radioactiv cu pensia unuia care a vândut înghețată sub o umbrelă? Cam asa rezultă din majorarea propusă.