CNN: "SUA şi Arabia Saudită - prinse într-o luptă acerbă pentru petrol; mizele sunt masive"

ANDREI IACOMI
Internaţional / 30 octombrie 2022

"SUA şi Arabia Saudită - prinse într-o luptă acerbă pentru petrol; mizele sunt masive"

Relaţia dintre Statele Unite şi Arabia Saudită este una dintre cele mai importante de pe planetă şi, în ultimul timp, a devenit una dintre cele mai tensionate, scrie CNN.

Conform sursei menţionate, oficialii de la Washington au spus că vor exista "consecinţe", după ce OPEC, condusă de Arabia Saudită, a redus drastic producţia de petrol la începutul acestei luni, ceea ce a dus la creşterea preţurilor la pompă cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile intermediare din SUA.

Factorii de decizie americani ameninţă cu măsuri care erau de neconceput nu cu mult timp în urmă, inclusiv interzicerea vânzării de arme către Arabia Saudită şi declanşarea unui proces împotriva ţării şi a altor membri OPEC pentru înţelegeri secrete. Ca răspuns, oficialii saudiţi au început să facă aluzii la rambursarea datoriei - inclusiv posibilitatea de a-şi vinde titlurile de datorie americane pe care le deţine Arabia Saudită - ceea ce poate avea efecte imense în pieţele financiare.

Potrivit CNN, o ruptură completă a relaţiei vechi de zeci de ani între cele două ţări poate avea consecinţe enorme pentru economia şi securitatea internaţională.

"De ani de zile, relaţia dintre Statele Unite şi Arabia Saudită se degradează, dar acesta este cel mai grav punct în care s-a ajuns", a spus Clayton Allen, director la Eurasia Group.

Inflaţia şi preţurile gazelor - cauza conflictului şi unul dintre punctele nevralgice ale mandatului lui Biden

De fapt, conflictul are la bază unul dintre punctele nevralgice pentru alegători din timpul mandatului lui Biden: inflaţia şi preţurile mari ale gazelor, potrivit CNN.

După ce a încercat fără succes să convingă OPEC-ul să-şi crească producţia de petrol, preşedintele Joe Biden a uitat de promisiunea din campania de acum doi ani, de a face din Arabia Saudită un "paria" din cauza încălcărilor drepturilor omului. Biden a viziat Arabia Saudită în timpul verii şi s-a întâlnit cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. Atunci, oficialii americani au crezut că s-a ajuns la un acord secret, iar Arabia Saudită îşi va creşte producţia de petrol până la sfârşitul anului, conform The New York Times. Dar s-au înşelat, scrie sursa menţionată.

OPEC şi aliaţii săi, cunoscuţi drept OPEC+, au crescut producţia de petrol cu doar 100.000 de barili pe zi - cea mai mică creştere din istorie. Mişcarea a fost văzută drept o "palmă peste faţă" dată administraţiei Biden. Dar, ceea ce a urmat a fost şi mai rău.

La începutul lunii octombrie, OPEC+ a anunţat şi-a anunţat intenţia de a reduce producţia de petrol cu două milioane de barili pe zi - manevră ce a condus pentru scurt timp la creşterea preţurilor petrolului şi ale benzinei, într-o perioadă cu inflaţie ridicată, ceea ce i-a înfuriat pe politicienii americani, scrie CNN.

"Niciuna dintre părţi nu pare să o înţeleagă pe cealaltă", a spus Allen. "Riad-ul a subestimat severitatea reacţiei americane, iar Statele Unite au presupus că au un acord nerostit".

Într-un interviu acordat joi postului CNN International, Fatih Birol, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, a caracterizat mişcarea OPEC+ drept "fără precedent" şi "nefericită". "Când economia globală era în pragul unei recesiuni globale, ei au decis să crească preţurile", a spus Birol.

Un oficial saudit acuză SUA că manipulează pieţele

Tensiunile nu s-au atenuat, iar în ultimele zile ambele părţi şi-au intensificat atacurile una faţă de cealaltă. De pildă, un ministru saudit a trecut, în doar câteva săptămâni, de la apărarea strategiei energetice a lui Biden, la criticarea acesteia.

În timpul conferinţei de presă a OPEC+ de la începutul lunii octombrie, ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a părut că laudă decizia lui Biden de a debloca o cantitate fără precedent de petrol din rezervele strategice ale Statelor Unite.

"Nu a-ş numi-o o distorsiune (n.r. a pieţei). De fapt, mişcarea a fost făcută la momentul potrivit". a declarat Abdulaziz, conform CNN.

Dar, în trei săptămâni, acelaşi ministru şi-a schimbat complet discursul.

"Oamenii îşi epuizează stocurile de urgenţă, le-au epuizat, folosind asta ca un mecanism de manipulare a pieţelor, în vreme ce scopul real (n.r. al măsurii) era atenuarea lipsei de aprovizionare", a spus săptămâna aceasta prinţul Abdulaziz, în timpul unei conferinţe desfăşurate în Arabia Saudită. "Cu toate acestea, este datoria mea să spun foarte răspicat lumii că pierderea stocurilor de urgenţă poate avea efecte dureroase în lunile următoare".

Conform CNN, riscul cel mai mare este ca tensinea dintre SUA şi Arabia Saudită să se transforme într-un şir de represalii care să submineze stabilitatea economică globală.

Recent, factorii de decizie americani şi-au intensificat eforturile pentru adoptarea legislaţiei NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels), care ar împuternici Departamentul de Justiţie al Statelor Unite să actioneze în instanţă naţiunile OPEC, pe motive antitrust.

Poate Arabia Saudită să renunţe la datoria SUA ?

Arabia Saudită poate răspunde la sancţiunile venite de la Washington cu sancţiuni proprii, intensificând şi mai mult conflictul, conform CNN.

În privat, oficialii saudiţi au avertizat că, dacă Congresul SUA va promova NOPEC, regatul ar putea vinde titluri de stat americane, scrie The Wall Street Journal, citând surse.

Vânzarea de titluri americane ar crea incertitudine în pieţe, într-un moment deja agitat. Dar, vânzări masive şi rapide vor duce la creşterea ratelor dobânzilor, destabilizand pieţele şi majorând costurile creditelor pentru familii şi companii. Bineînţeles că, o astfel de vânzare accelerată ar deteriora valoarea deţinerii de instrumente de datorie americană a Arabiei Saudite, potrivit publicaţiei americane.

Conform datelor Departamentului de Trezorerie, Arabia Saudită deţine titluri de datorie ale Statelor Unite de circa 119 miliarde de dolari, al 16-lea cel mai mare creditor al SUA.

Un alt risc este că Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC+, s-ar putea opune unor creşteri viitoare ale producţiei, într-un context tensionat între Occident şi Rusia, ţară ce se află sub sancţiunile impuse de ţările vestice. În plus, reduceri suplimentare ale ofertei OPEC ar duce la creşterea preţurilor benzinei cu impact asupra inflaţiei, intensificând riscurile de recesiune, care deja sunt ridicate, scrie CNN.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Ptr. USA va fi foatre greu sa dicteze Arabiei Saudite

    o forta impotranta financiara si energetica si cu

    multe informatii ascunse despre americani 

    1. Administrația Biden constituie un dezastru economic, social și militar pentru SUA și întreaga lume.

    Arabia Saudită nu este Libia sa tina minte americanii...și sa mai bage la cap și sclavii lor europeni.

    1. Americanii stiu ca Arabia Saudita nu este Libia... o stiu si sclavii lor europeni.

      Libia nu avea familia regala Saud, o familie in care miile de privilegiati regali toaca peste o mie de miliarde provenite din economia tarii pe castele, huzur, masini de lux si alte rasfaturi iar vreo 9-10 milioane de sauditi traiesc in saracie. 

    Stati sa opreasca si rusi petrolul spre Europa!

    Tristă situație pentru americani. Dacă un prieten de nădejde din Orientul mijlociu le-a întors spatele la nevoie, ar trebui să-și pună niște întrebări.

    Dar cine să facă asta?  

    Cele 3 decenii de hegemonie și pax americana, cu export de democrație de tip occidental si mod de viata consumerist s-au cam încheiat. 

    Ce o fi mai departe, stați pe-aproape. Urmează breaking news:)

    1. Trista situatie pentru noi, s-a dat pe surse ca revenim la dictaturi si cartele?

      Si eu mizez pe pacea rusesca.

      Rusii sint aliatii, dar ce spun eu, fratii, chiar tatii mai mari ai romanilor.

      Daca tradatorul Iliescu nu inchina Romania americanilor, acum eram shoulder to shoulder cu Belarus. 

      rusii sunt popor Ales, ei n-au egal intre popoare, nu pot fi decat tatuci si zei pentru ceilalti

      Eh, nici chiar așa.

      Să fim frați cu toți, americani, rusi, chinezi, mongolezi, dar să le zicem: "Frate, frate, dar branza-i pe bani :)

      Ca mai avem puțin și o să ne scoată la catedră și triburile zulu ca să ne pună pe coji de nucă.  

    este o ciclitate nu va mai panicati!

    Este normal sa avem ciclu de inflatie dupa ciclul de deflatie! 

    Cele doua pariti de mai sus joaca televizat ceva si in realitate alteceva. 

    America este obligata sa decarteze din rezerva pe piat ca sa nu decarteze altii titlurile de stat cand nu trebuie! 

    Dupa ce decarteaza america rezerva atunci se cam termina si cu ciclul maxim de inflatie in piete (ca intensitate maxima); pe urma tot america va fi nevoita sa cumpere din piata mai scump in Dolari = fapt ce inseamna ca vor exporta mai multi dolari din piata lor interna catre extern; in timp ce expternum va incepe sa vanda ceva titluri tinute... cand america va incepe sa cumpere cantitativ mai mult pretul petrolului va incepe sa scada din parabola ascendenta... Dar pana acolo mai este cale lunga caci graficul arata destul de clar ca ne aflam spre urcare sau in parabola ascendenta pe minim 3-4- ani. 

    Asta inseamna inflati la mancare utilitati taxe si mana de lucru... inseamna decimare capacitati vechi si exituri de fabrici din piete scumpe. 

    Minim pana in 2026-2028 nu se termina cu ascendentul violent la inflatie si simultan datoriile "corporative /private /personale) vor face cata mai balonul ca procent din gdp = ceea ce inseaman o asuprire severa a gdpiurilor natiilor = depresie economica severa plasata undema mai in fata dupa pocnirea alpui balon de credit. 

    Trebuie sa va obisnuiti cu inflatie ramasa pe ascedent fata de trendul trecut pe minim 5 ani de acum. 

    Pentru Romania inflatie de 15-16% o sa avem ca medie pe urmatorii ani 10-7-5 % deci o sa fie inca o inflatie foarte doarte ridicata!! in piata! 

    Mai trist este ca o sa nenoroceasca piata si vor rame familii cauzute in saracie in timp ce "valoarea activeleor se vor umfla iar oamenii vor ramane lefteri la buzunare"; vedeti emiterea de carduri sociale pentru mancare idem cu turcia acum 8 ani. (si aia au carduri sociale -cand a lovit inflatia severa acum asa au putut sa injecteze rapid lichiditate in conturile amaratiilor). 

    Romania are risc iminent INFLATIONIST PORCENTUAL YOY LA MANCARE MULT MAI MARE DECAT ESTE DECLARAT!! 

    Urmaresc din pasiune "preturile la rafturi" de peste 20 de ani.. am mii de date culese din piata si ciclitatea lor in raport cu veniturile si cu bulele de credit inflationiste si deflationiste. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb