CNP: Revigorarea industriei româneşti de îmbrăcăminte are nevoie de investiţii în design şi branding

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 28 mai 2008

CNP: Revigorarea industriei româneşti de îmbrăcăminte are nevoie de investiţii în design şi branding

Industria de articole de îmbrăcăminte va consemna o scădere de 9% în anul 2008, faţă de o diminuare de 21,5% în 2007, potrivit unui studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Ameliorarea trendului negativ se poate observa, potrivit sursei citate, din rezultatele obţinute în primul trimestru al anului 2008, când producţia a scăzut cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, în condiţiile în care în primul trimestru din 2007 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut scăderea a fost de 18%. Pentru revigorarea acestui sector nu sunt necesare investiţii mari în tehnologie, ci în design şi branding, elemente esenţiale în cadrul acestei industrii, potrivit CNP. O ofensivă pentru promovarea brandurilor proprii ale companiilor româneşti, puţin cunoscute în afara Româ­niei, poate stimula activitatea sectorului. De asemenea, CNP estimează o scădere mai puţin semnificativă a producţiei industriei uşoare în anul 2008 faţă de 2007, adică de 2,2%, faţă de scăderea de 8,6% consemnată anul trecut.

În ansamblu, producţia industrială va creşte, însă, cu 5,2% în 2008, faţă de o majorare de 5,4% în 2007. Pentru produsele textile şi articolele de pielărie şi încălţăminte a fost estimată o creştere a producţiei cu trei procente, res­pectiv cu 0,5% în 2008, având în vedere intensificarea cererii interne de astfel de produse, generată de creşterea veniturilor.

După ce în anul 2007, exporturile din industria uşoară au înregistrat o scădere cu 5,3% comparativ cu anul 2006, pentru anul 2008 se estimează că acestea se vor situa la un nivel valoric uşor superior, cu 0,6 la sută mai mare faţă de anul anterior. Această evoluţie va fi susţinută în special de majorările exporturilor industriei de produse textile cu 4,3%, în condiţiile majorării producţiei industriale aferente cu 3%. De asemenea exporturile din industria de pielărie şi încălţăminte se vor majora, ajungând la 1,560 miliarde euro, în creştere cu 4,1% faţă de anul anterior, datorită revenirii la creşterea pozitivă a producţiei industriale. În schimb, se prognozează continuarea diminuă­rii exporturilor provenite din industria de articole de îmbrăcăminte şi în acest an, dar într-un ritm încetinit de minus 2,6 % faţă de minus 9,5 la sută în anul anterior. În privinţa importurilor de bunuri ale industriei uşoare, CNP estimează o încetinire la 2,4 la sută a creşterii în acest an, de la 7,3% în 2007. Importurile industriei de produse textile, care deţin 60 la sută din importul industriei uşoare, vor avea ritmul de creştere cel mai mic, de 1,2 la sută, în timp ce importurile de articole de îmbrăcăminte şi de pielărie şi încălţăminte se vor majora cu 3,1% şi respectiv 5%. În anul 2008, pentru evoluţia soldului operaţiunilor de comerţ exterior cu bunuri ale industriei uşoare, se estimează un excedent în valoare de 640 milioane euro cu o tendinţă de stabilizare. În acest context este important de menţionat faptul că deficitul aferent industriei de produse textile se va diminua uşor cu 0,6%, în timp ce excedentul provenit din comerţul cu bunuri ale industriei de articole de îmbrăcăminte va cunoaşte o încetinire a ritmului de scădere, de la 16,6% în 2007 la 4,3% în 2008. În ceea ce priveşte excedentul aferent industriei de pielărie şi încălţăminte, acesta va cunoaşte o oarecare revenire, ajungând până la o valoare de 300 milioane euro. Numărul mediu de salariaţi din industria uşoară va continua şi în anul 2008 trendul de reducere, mai ales în sectorul articolelor de îmbrăcăminte, în care numărul de salariaţi se va diminua cu 5.000 de persoane, în principal din cauza reducerii activităţilor aferente. În sectorul produselor textile, pe fondul creşterii producţiei industriale există pentru acest an o tendinţă de menţinere a numărului exis­tent. Numărul mediu de salariaţi din industria pielăriei şi încălţămintei se va menţine în trendul din ultimii ani de creştere uşoară a acestora.

Câştigurile salariale medii brute din industria uşoară se vor încadra într-un trend ascendent, astfel că la nivelul anului 2008 în sectorul produse textile creşterea va fi de 14,4%, pentru sectorul articole de îmbrăcăminte de 13,8% şi pentru pielărie şi încălţăminte de 15% comparativ cu anul 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb