CNSAS a cerut serviciilor ce mai deţin dosare să reverifice ierarhiile BOR

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 8 august 2007

Membrii Colegiului CNSAS au decis în şedinţa de ieri să solicite instituţiilor deţinătoare de arhivă reverificarea prelaţilor BOR, deşi, conform legii, aceştia sunt verificaţi doar la cerere, după ce ocupă funcţia respectivă, nu din oficiu, au declarat pentru NewsIn oficiali ai instituţiei.

Potrivit lui Mircea Dinescu, CNSAS se va adresa SRI şi SIE pentru a cere reverificarea unor prelaţi BOR, în special a candidaţilor vehiculaţi în presă pentru scaunul patriarhal. Dinescu a precizat că instituţia nu este obligată să facă această verificare din oficiu, dar că a decis să se autosesizeze după reapariţia în presă a unor informaţii despre trecutul colaboraţionist al unor prelaţi ce ar intenţiona să candideze pentru Patriarhie. Potrivit reprezentanţilor CNSAS, demersul este şi o urmare a cererii de verificare depusă anul trecut de Forumul Civic Românesc, organizaţie care a criticat tot marţi încetineala cu care Colegiul îi verifică pe clerici.

Reprezentanţii Colegiului speră să obţină răspunsuri de la cele două servicii până la sfârşitul lunii, înainte de alegerile pentru BOR.

Preşedintele Forumului Civic Româ­nesc (FCR), Adrian Iuraşcu, a solicitat, ieri, înalţilor ierarhi care ştiu că a colaborat cu Securitatea să nu candideze pentru funcţia de Patriarh şi a criticat CNSAS că, într-un an, nu a reuşit să verifice decât un singur ierarh.

"Cei care ştiu că au făcut pactul cu diavolul, dintre înalţii ierarhi, trebuie să facă pasul înapoi şi să nu mai candideze. Credem că presiunea pe care o veţi face şi dumneavoastră, ziariştii, va face ca cei pătaţi să nu mai candideze", a spus Iuraşcu, referindu-se la ierarhii care ar intenţiona să candideze pentru a a ocupa funcţia de Patriarh.

Liderul FCR a amintit că, în iulie 2006, a făcut o solicitare către CNSAS în care a cerut verificarea a 26 de lideri ai Bisericii Ortodoxe Române pentru a se stabili dacă aceştia au colaborat sau nu cu Securitatea. Iuraşcu şi-a exprimat, însă, nemulţumirea, deoarece până în momentul de faţă CNSAS nu l-a verificat decât pe Vasile Fluieraş, epis­cop vicar la eparhia Clujului, care a primit verdict de necolaborare cu Securitatea.

Preşedintele FCM a mai spus că organizaţia pe care o conduce nu are nimic împotriva Bisericii, ci dimpotrivă, prin demersul său doreşte doar menţinerea în cadrul ei a unor oameni curaţi. "Nu avem nimic cu Biserica, dorim doar ca în cadrul Bisericii Ortodoxe Române să nu ajungă o persoană care a făcut pactul cu diavolul", a declarat Iuraşcu.

El a solicitat încă o dată CNSAS că, până la alegerile pentru noul Patriarh, să-i verifice pe cei 26 de înalţi ierarhi pentru a nu exista nicio suspicine asupra colaborării lor cu organele de poliţie politică. După cum afirmă Iuraşcu, este încă timp, motiv pentru care le-a sugerat reprezentanţilor CNSAS să verifice câte unul pe zi.

"În ritmul asta avem nevoie de 25 de ani pentru verificarea ierarhilor din listă", a afirmat Adrian Iuraşcu, ţinând cont de faptul că într-un an de zile a fost verificat un singur ierarh.

În lista FCR se regăsesc, printre alţii, mitropolitul Moldovei, Daniel, al Olteniei, Teofan, al Clujului, Bartolomeu, arhiepis­copul Tomisului, Teodosie Tomitanul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb