CNVM A EMIS UN REGULAMENT PENTRU TITLURILE DE STAT A reglementat vidul!

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 noiembrie 2005

Instituţia de reglementare a pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, a emis Regulamentul nr.16/2005 privind piaţa secundară a titlurilor de stat, organizată ca piaţă reglementată. Prin acest regulament, CNVM stabileşte reguli privind piaţa secundară a titlurilor de stat. Aceasta va funcţiona sub reglementările CNVM şi ale operatorului de piaţă care administrează piaţa reglementată. Bursa de Valori are obligaţia ca, în termen de 45 de zile, să-şi adopte reglementările emise pînă în prezent în legătură cu titlurile de stat. Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache, ne-a declarat: "Regulamentul nu aduce nici o noutate extraordinară. În ultimii ani de cînd Bursa susţine listarea titlurilor de stat, nu am dus lipsă de reglementări, ci o lipsă de decizie din partea Ministerului Finanţelor de a utiliza piaţa bursieră pusă la dis-poziţie de noi". Domnia sa ne-a precizat că, din punct de vedere tehnic, Bursa dispune în cadrul platformei tehnice de tranzacţionare de o secţiune specială tranzacţionării titlurilor cu venit fix. De asemenea, directorul general al BVB ne-a informat că şi societăţile de brokeraj sînt pregătite în acest sens. "Pentru începerea tranzacţionării titlurilor de stat trebuie să existe o decizie favorabilă a Ministerului de Finanţe, decizie pe care o aşteptăm cu toţii", concluzionează Stere Farmache.

La rîndul său, preşedintele Comisiei de Buget - Finanţe, Bănci din Senat, Varujan Vosganian, ne-a declarat: "Emisiunea de titluri de stat nu este o prioritate pentru Ministerul Finanţelor atît timp cît există excedent bugetar".

În condiţiile existenţei unor programe de dezvoltare sustenabile în ţara noastră, emisiunile de titluri de stat sînt absolut necesare. Atitudinea Ministerului de Finanţe nu ar trebui să fie una de ignorare a posibilităţii de atragere de disponibilităţi băneşti prin emisiune de noi titluri de stat. Senatorul Varujan Vosganian consideră că multă vreme Banca Naţională a României a evitat tranzacţionarea titlurilor de stat la Bursă pentru că nu a dorit să defavorizeze sistemul bancar. De asemenea, preşedintele Comisiei din Senat mai afirmă: "Este obligatoriu să se tranzacţioneze pe Bursă titlurile de stat cu perioadă mai lungă de maturitate". Referitor la investiţiile la Bursă pe termen lung, Varujan Vosganian ne-a declarat: "În rîndul parlamentarilor există o atitudine tot mai reţinută în ceea ce priveşte impozitarea veniturilor rezultate din tranzacţiile cu acţiuni deţinute mai mult de un an în portofoliu cu 16%. Se pare însă că mulţi înclină înspre păstrarea actualei cote".

Prin Regulamentul CNVM, operatorul de piaţă va emite reguli privind condiţiile de acces la sistemele informatice, operaţiuni desfăşurate de intermediari pe piaţă cît şi măsuri disciplinare pentru cazurile grave de încălcări ale regulilor stabilite pentru participanţi, se menţionează în regulament.

Funcţia de depozitar al titlurilor de stat este îndeplinită de Depozitarul Central. În vederea efectuării operaţiunilor de compensare şi decontare a tranzacţiilor cu titluri de stat derulate pe piaţa reglementată, operatorul de piaţă trebuie să încheie contracte cu Depozitarul Central.

Pînă la data înfiinţării Depozitarului, depozitarea şi înregistrarea, precum şi compenasarea şi decontarea tilurilor de stat tranzacţionate la Bursă se pot efectua de către departamentul specializat al Bursei de Valoi Bucureşti, precizează acelaşi regulament CNVM.

O dată cu elaborarea acestui regulament, actorii pieţei de capital au pregătit cadrul legal şi tehnic pentru tranzacţionarea titlurilor de stat la Bursă, însă momentul în care aceasta se va concretiza nu este încă cunoscut...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb