Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a dispus, ieri, limitarea dreptului la vot în AGA la doar 33% pentru investitorii care acţionează concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu, grup care controlează cumulat aproape 44% din titlurile Argus Constanţa.
Potrivit legislaţiei pieţei de capital, acţionarii sau grupul de acţionari care deţin concertat peste 33% din titlurile unei societăţi listate au limitat dreptul la vot în AGA la 33% până la derularea unei oferte de preluare a firmei.
Cătălin Chelu şi câteva firme controlate de acesta au cumpărat începând de acum două luni mai multe pachete de acţiuni la producătorul de ulei, ajungând să deţină peste 44%.
Două grupuri de acţionari ai firmei constănţene au transmis CNVM adrese prin care solicitau comisiei să stabilească dacă drepturile de vot ale lui Chelu ar trebui limitate la 33%. Lămuriri cu privire la acest lucru au solicitat şi doi membri ai CA Argus şi noul director al firmei, Gabriel Constantinescu. Ceilalţi membri ai CA au demisionat.
Aceştia susţineau că mai multe firme şi persoane fizice, care acţionau concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu deţin peste 33% din acţiuni, iar după unele verificări CNVM a mai inclus pe listă încă două persoane fizice şi o firmă. Astfel, Comisia a stabilit că Chelu controlează indirect aproape 44% din acţiunile Argus.
De asemenea, Constantinescu sus-ţinea într-un alt raport remis CNVM transmis că şeful SIF Oltenia şi preşedintele CA al acesteia, Tudor Ciurezu, precum şi SIF Banat-Crişana şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity acţionează concertat şi drepturile lor de vot trebuie limitate la 33%. Cei patru acţionari deţin peste 36% din titlurile Argus. CNVM a considerat, însă, că nu se poate vorbi de o concertare a acestora şi, astfel, a respins solicitarea directorului general al producă-torului de ulei.
Vineri va avea loc o Adunare Generală a Acţionarilor la Argus Constanţa, şedinţă în care vor trebui aleşi noii administratori ai societăţii. În aceste condiţii, limitarea drepturilor de vor ale lui Cătălin Chelu ar putea să îşi pună amprenta pe aceste alegeri, în condiţiile în care SIF Oltenia şi Cătălin Chelu sunt în dispută pentru controlul Argus din luna iulie, când omul de afaceri a intrat în acţionariatul companiei. Pentru pachetele de acţiuni cumpărate, Chelu a plătit peste 10 milioane euro.
SIF Oltenia a solicitat ca alegerea membrilor Consiliului de Adminis-traţie să se realizeze prin metoda votului cumulativ. Aceas-tă metodă de vot este cerută de cele mai multe ori de acţionari minoritari care vor să îşi numească cel puţin un membru în consiliul de administraţie al unei societăţi. Practic, prin multiplicarea numărului de voturi pe care le deţine un acţionar cu numărul posturilor de membru în CA, voturile exprimate sunt cumulate în favoarea unui singur candidat.