CNVM: Bursa trebuie să se afirme ca instrument de finanţare rapid şi ieftin

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2009

Piaţa noastră de capital trebuie să se afirme mai intens în ceea ce priveşte susţinerea economică şi să ofere o finanţare mai rapidă şi mai puţin costisitoare decât finanţarea bancară, este de părere Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Revenirea investitorilor străini pe piaţă este legată până la urmă de oportunităţile pe care le oferă economia românească şi de stabilitate, din punctul de vedere al economiei monetare", a declarat, pentru ziarul BURSA, Gabriela Anghelache. Domnia sa consideră că dacă relaţia organismelor internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, va fi una solidă, atunci şi investitorii vor reveni în ţara noastră.

De aceeaşi părere este şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care consideră că statul are obligaţia de a sprijini dezvoltarea Bursei, care oferă o alternativă la relansarea economiei.

"Ne-am bazat foarte mult pe băncile comerciale şi am văzut care sunt plusurile şi limitele finanţării de capital. Statul are obligaţia să asigure ca un număr de companii de stat să poate să fie listate pe Bursă, nu ca un semn de încredere, ci ca o investiţie strategică", declara acesta săptămâ-na trecută.

În ţările europene, companiile folosesc în mod curent emisiunea de acţiuni pentru a se finanţa.

Ţările din regiune au avut o evoluţie similară cu a noastră

Poziţia pe plan regional a Bursei de Valori Bucureşti nu a fost afectată de criză, este de părere Gabriela Anghelache, care subliniază că toate ţările din regiune au avut o evoluţie similară cu a noas-tră.

"Toate bursele au consemnat scăderi importante şi nu cred că, pe plan regional, suntem într-o altă lumină decât într-o altă ţară", ne-a spus doamna Anghelache, argumentând: "Problema noastă este că Bursa este foarte sensibilă la zvonuri, la declaraţii politice şi la ceea ce se întâmplă pe piaţa americană, deşi nu mai suntem intimi legaţi de economia SUA, printr-un flux continuu de export-import".

Preşedintele Comisiei consideră că economia unei ţări se reflectă foarte bine în evoluţia Bursei, iar venirea investitorilor la noi depinde foarte mult de oportunităţile de pe piaţă.

"Investitorii vin şi rămân atunci când există oportunităţi pe piaţă, şi nu trebuie uitat că piaţa de capital nu poate să reacţioneze altfel decât economia unei ţări", ne-a mai spus doamna Anghelache.

În privinţa securităţii pieţei de capital din ţara noastră, şi implicit a reglementărilor Comisiei, pre-şedintele CNVM ne-a spus că nu a făcut modificări pentru a nu creea confuzii, acestea fiind aliniate la standardele europene în totalitate, supravegherea şi monitorizarea fiind întărite în situaţiile în care apar dificultăţi la nivelul intermediarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb