CNVM: Calificarea certificatelor CO2 ca valori mobiliare elimină intermediarii neautorizaţi

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2010

După ce KDF Energy, un trader de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, a contestat în instanţă avizul prin care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a calificat certificatele CO2 drept valori mobiliare, arbitrul pieţei de capital a explicat, ieri, că actul are ca beneficiu eliminarea intermediarilor nereglementaţi din lanţul tranzacţiilor.

"Prin calificarea certificatelor ca valori mobiliare se elimină din lanţul tranzacţiilorw intermediarii neautorizaţi şi nesupravegheaţi de nicio autoritate competentă şi se asigură un mediu competitiv tranzacţiilor transfrontaliere cu astfel de certificate", se arată în comunicatul CNVM.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei, operatorii români de instalaţii aflaţi sub incidenţa schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pot efectua tranzacţii cu aceste instrumente în nume şi pe cont propriu, fără utilizarea intermediarilor specifici pieţei de capital, în condiţiile în care contrapărţile sunt operatori români sau străini. Orice tranzacţionare ulterioară a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră de către alte persoane decât operatorii de instalaţii intră sub incidenţa Legii nr.297/2004. Astfel, investitorii pot tranzacţiona aceste certificate prin intermediul unei pieţe reglementate sau al unui sistem alternativ de tranzacţionare din România, cu utilizarea intermediarilor specifici pieţei de capital, se mai arată în comunicat.

"Avizul CNVM nu exclude posibilitatea ca operatorii de instalaţii să achiziţioneze în vederea exercitării propriilor activităţi profesionale sau să înstrăineze, în cazul deţinerii unei cantităţi suplimentare, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră care le-au fost alocate prin Planul naţional de alocare şi pe pieţe din afara României, fără obligaţia de a utiliza intermediarii prevăzuţi în Legea nr.297/2004 privind piaţa de capital", se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb