CNVM, obligată să despăgubească investitorii FNI cu câteva zeci de milioane de euro

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2010

Gabriela Anghelache

Gabriela Anghelache

Comisia se teme că activitatea sa nu ar mai putea continua

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare riscă să îşi înceteze activitatea în săptămânile următoare, fiind obligată la plata câtorva zeci de milioane de euro către aproximativ 100.000 de investitori care şi-au pierdut banii depuşi la FNI, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie redactată săptămâna trecută, la aproape un an de când ea a fost pronunţată de instanţă. Suma de care Comisia trebuie să facă rost ca să despăgubească inves-titorii FNI depăşeşte de câteva ori bugetul anual pe care îl are la dispoziţie, de circa 9-10 milioane de euro, motiv pentru care situaţia este mai mult decât disperată. Avocaţii susţin că, deşi este instituţie de stat, CNVM nu este exclusă de la executarea silită, aproape orice păgubit FNI din cei 100.000 fiind liber să se ducă la un executor judecătoresc şi să ceară poprirea conturilor arbitrului pieţei de capital.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare este parte responsabilă civilmente în procesul FNI fiind acuzată că a trecut cu vederea timp de aproape un an de zile faptul că Fondul Naţional de Investiţii nu a avut o bancă depozitar, conducerea FNI calculând discreţionar valoarea activului net al Fondului.

"În ceea ce priveşte începerea plăţilor, bugetul CNVM pentru anul 2010 este de aproximativ 40 milioane de lei. Dacă s-ar iniţia plata despăgubirilor, va fi pusă sub semnul întrebării chiar continuarea activităţii autorităţii pieţei de capital. În plus, nu au fost bugetate pentru 2010 sumele necesare acestei plăţi", ne-au declarat reprezentanţii instituţiei.

Aceştia ne-au mai spus că, deocamdată, analizează cele 1.500 de pagini ale deciziei instanţei şi încearcă să afle numărul exact al investitorilor pe care ar trebui să îi despăgubească, dar şi suma la care se ridică despăgubirile. Reproducem mai jos răspunsul Comisiei:

"Potrivit deciziei, CNVM este parte responsabilă civilmente şi răs-punde în solidar cu inculpaţii persoane fizice (numele acestora fiind menţionate în cadrul Deciziei I.C.C.J. nr. 2098), pentru plata des-păgubirilor către investitorii constituiţi părţi civile în cauza penală. Conform instanţei, despăgubirile se vor face corespunzător sumelor iniţial investite şi indexate cu rata de inflaţie începând cu 24 mai 2000. În prezent, CNVM trebuie să cunoască, mai întâi, obligaţiile de plată faţă de investitori. Aceasta este o primă problemă care trebuie soluţionată, deoarece hotărârea judecătorească nu cuprinde sume certe care ar urma să fie achitate, ci conţine doar lista persoanelor şi domiciliul aces-tora. Mai mult, instanţa se declară în < imposibilitate obiectivă de a stabili pentru fiecare parte civilă cuantumul despăgubirilor civile, urmând ca fiecare, pe calea executării civile şi în urma calculării indicelui de inflaţie în raport cu suma iniţial investită, să-şi recupereze debitul >. CNVM analizează toate aceste informaţii, ţinând cont că decizia instanţei conţine peste 1500 de pagini şi menţine, fără să modifice, părţi din hotărâri judecătoreşti pronunţate anterior în acest caz, documente care însumează alte 5000 de pagini.

În acest moment, nu cunoaştem nici numărul unităţilor de fond, nici valoarea investită de fiecare păgubit, nu ştim nici care dintre aceşti investitori au beneficiat, eventual, de despăgubiri anterioare, făcute fie în baza Legii nr. 333/2001 privind unele măsuri pentru diminuarea consecinţelor încetării răscumpărării de unităţi de fond de către Fondul Naţional de Investiţii, fie în aplicarea Sentinţei Civile nr. 13732/17.12.2004, modificată prin Decizia Civilă nr. 203/ 11.04.2006, de către AVAS.

Abia după ce se vor clarifica aces-te detalii esenţiale, CNVM va putea să exprime o poziţie reală privind gestionarea punerii în aplicare a hotărârii judecătoreşti şi va putea estima o valoare a despăgubirilor ce vor fi plătite".

Dintre comisarii în funcţie la data fraudei FNI, nu se mai află nici unul în Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. "fiind obligată la plata câtorva zeci de milioane de euro către aproximativ 100.000 de investitori care şi-au pierdut banii depuşi la FNI". De unde ati scos voi suma asta? In articol spuneti ca nu se stie despre suma exacta. Deci, de unde stiti ca trebuie zeci de milioane de euro?

    1. ba daca e parte civilmenta responsabila inseamna ca daca alde vlas, boboc, popa, bebis, cec-avas nu platesc ei, plateste cnvm. dar cum fiecaruia ii ia executorii cind dau de banii, cite o suma asa o sa ii ia si lu cnvmica. e in codul de procedura penala acest capitol. pune mama pe gogal si citeste nu mai latra asa ca devii penibil

      frate, dar tu esti pornit rau. tu mai poti sa dormi noaptea de grija? cum te suporti asa plin de venin?

      Sumele vor fi in mod precis calculate in functie de documentele pe care le vor prezenta pagubitii.

      Ti se pare normal? N-ar fi trebuit sa decida instanta?

    SA FIE CLAR!

    IN ROMANIA NU SE POATE FURA DECAT CU AJUTORUL SI SUB OBLADUIREA INSTITUTIILOR STATULUI DESTINATE "SA PROTEJEZE"CETATENII DE HOTI!

    STATUL ROMAN E UN STAT PRIVATIZAT DE DEMNITARII SI FUNCTIONARII PUBLICI IN PROPRIUL LOR INTERES SI CONTRA ROMANILOR! 

    1)Jaful FNI a fost organizat cu concursul larg la CNVM; care le-a permis functionarea fara banca depozitara si nu le-a controlat modul de calcul al activului net raportat.

    2)CNVM nu este institutie bugetara; ca si BNR sau CSA(Comisia de supraveghere a asigurarilor) nu se finanteaza de la buget, ci sint institutii total extrabugetare; deci plata despagubirilor nu afecteaza Statul. Au venituri proprii de la afacerile de pe BURSA, si inca destul de babane, daca cei 7 comisari au venituri de peste 10.000 euro./una; un sofer la CNVM are 2500 euro/.luna. 

    3)CNVM au venituri uriase, atit fixe si intamplatoare; numai de la Fondul Proprietatea primeste 15.000.000 ron/an; nu mai vorbimde amenzi aplicate companiilor listate la bursa, amenzi si alte cenituri din listari si delistari. 

    4)Investitorii ramsi de despagubit nu mai sint asa de multi, suma aruncata este exagerata, dar daca tot trag de timp prin actualizare o sa devina tot mai mare. 

    5)Acest cuib de vipere care este CNVM nu poate sta departe de zona penala, ca sint "arbitrii" intr-o piata cu multi bani. asa cum Fostul Presedinte CNVM Stefan Boboc si Cezara Brebis si inca cineva din CNVM au fost condamnati in scandalul FNI, la fel si actuala presedinta CNVM din fotografie, Gabriele Anghelache si comisarii Oros si Miclaus au fost pusi sub acuzare penala in scandalul listarii ROMPETROL-Dinu Patriciu, pt. constituire de grup infractional, manipulare de bursa si multer altele.deci nu sint niste ingeri care vegheaza la corectitudinea pietii ci fac chiar ei magarii care sa permita altora infractiuni cu sume uriase. Asa ca nu mai plangeti de mila CNVM, ca atunci cind Guvernul le-a spus sa-si reduca salariile ei au zis ca NU ca sint extrabugetari, adica un fel de privati care nu au treaba cu cheltuielile publice si deci si le-au mentinut.

    Acum Guvernul le-a zis si sa-si asume raspunderea, pt faptele lor si sa nu ceara de la bugetul de Stat, ceea ce este foarte normal. Sa plateasca ca au de unde si au si de ce. 

    1. c.n.v.m. are suficienti bani sa despagubeasca pagubitii F.N.I. Mihaita are perfecta dreptate .Pana la urma tot pe calea executarii silite vom izbandi ,cu rabdare si tutun

      ASA este ,dar doar pe calea executarii silite vom reusi sa dovedim acest vcuib de viespi , ei au facut contestatie la executare ,dar am castigat cateva dosare ampotriva acestui cuib de viespi care au salarii de 10.000 euro/ lunar

      trebuie ca pe toate traseelesa -i dovedi m este un cuib de viespi / am castigat un dosar pe validare /poprire / 17885/301/2012 /judecatoria sector /3

      /si mafiotii de la CNVM nu vor sa respecte o DECIZIE

    cnvm a avut la dispozitie 3 ani ,este un cuib de viespi , ce trebuie ras , au profituri uriase

    1. presedinta cnvm are salariu de 15000 de euro ./ lunar / sa respecte .o sentinta definitiva /sa respecte legea / BOC si BASEscU /sunt beneficiariii

      cnvm este un cuib de viespi , vedeti ancasarile , popel eugen , un bulangiu cu un salariu de 10000 euro iar presedinta sotia ,primarului ,ETC are un salariu de 20.000 deeuro lunar , despre ce vorbim aici , despre vbulangiiiiiii

      Avem o validare poprire pe dodar nr.17885/301/2012/ la judecatoria sector -3 / sa vedem ce face mafia din CNVM la final POPEL va trebui sa plateasca

      cnvm are bani sa anceapa platile , trebuia sa aloce bani an anul 2010 cel putin 5.000.000 de euro dar va poate aburi DL.dir>POPEL cat de saraci sunt ei

      propun sa incepem sa manifestam la sediul acestui cuib de viespi , sa ne recuperam banii, din salariul lui carmen negoita , fata de fata , si popel

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb