Societăţile de investiţii financiare (SIF) au termen ca, în două luni de la apariţia noii legi a pieţei de capital - 29 iulie, să convoace adunări generale extraordinare ale acţionarilor, care să decidă asupra modificărilor statutelor. Schimbarea statutelor SIF este necesară pentru respectarea prevederilor legii în vigoare referitoare la administrarea SIF, limitarea deţinerilor de acţiuni, reguli privind remunerarea administratorilor şi dimensionarea cheltuielilor de administrare, în situaţia în care SIF nu se autoadministrează.
Noul statut al SIF trebuie să cuprindă unele elemente obligatorii care vor fi stabilite de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), printr-o instrucţiune. Comisia a propus, la sfîrşitul săptămînii trecute, un proiect de instrucţiune, urmînd ca observaţiile operatorilor de piaţă să fie transmise pînă la cel tîrziu 20 august.
Potrivit proiectului CNVM, adunarea generală extraordinară a acţionarilor trebuie convocată cu treizeci de zile înainte, iar data de referinţă să fie ulterioară convocării cu minimum 5 zile. Acţionarii pot participa la AGEA prin reprezentanţi sau pot să îşi transmită votul prin corespondenţă. După cum ne-a declarat Ciprian Ene, purtător de cuvînt al CNVM, dacă pînă acum votul prin corespondenţă presupunea transmiterea prin poştă a procurilor de reprezentare a acţionarilor în AGA împreună cu buletinele de vot, în noua instrucţiune este precizat faptul că acţionarii pot transmite prin poştă doar buletinele de vot.
Purtătorul de cuvînt al CNVM ne-a declarat că AGEA care urmează să fie convocate reprezintă doar o primă etapă în modificarea statutelor SIF, urmînd ca finalizarea acestora să aibă loc după ce CNVM va emite un regulament în acest sens, conform legii pieţei de capital. Atunci se va stabili, printre altele, şi care este politica de investiţii a fiecărui SIF. SIF-urile pot să evite convocarea de noi AGEA, purtătorul de cuvînt al CNVM precizînd, în acest sens, că acţionarii pot delega consiliilor de administraţie modificarea statutelor.
Proiectul de instrucţiune propus de CNVM prevede ca pe ordinea de zi a AGEA SIF să fie incluse cel puţin următoarele aspecte:
- reguli privind emisiunea de acţiuni preferenţiale, dacă AGEA optează pentru aceasta;
- limitarea deţinerilor de acţiuni;
- posibilitatea depăşirii limitei stabilite de 10% din capitalul social în cazul răscumpărării acţiunilor reziduale aflate în proprietatea deţinătorilor iniţiali;
- utilizarea acţiunilor dobîndite fie în scopul diminuării capitalului social, fie pentru regularizarea cursului acţiunilor proprii pe piaţa de capital;
- delegarea către Consiliul de Administraţie sau SAI, a atribuţiilor de modificare a actelor constitutive; oportunitatea administrării SIF de către un consiliu de administraţie sau de către un SAI;
- reguli privind remunerarea administratorilor şi dimensionarea cheltuielilor de administrare, în situaţia SIF-urilor care nu se autoadministrează;
- reguli privind incompatibilităţile în cazul membrilor C.A. al SIF sau al conducerii SAI.
Instrucţiunea propusă de CNVM prevede ca, în situaţia în care nu se întrunesc condiţiile de cvorum pentru desfăşurarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, Consiliul de Administraţie sau SAI să hotărască cu privire la răscumpărarea acţiunilor.