CNVM suspectează unele tranzacţii la Oltchim

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie 2010

CNVM suspectează unele tranzacţii la Oltchim

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a început o analiză preliminară a tranzacţiilor cu acţiuni "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (OLT), de la finele săptămânii trecute, după mai multe declaraţii contradictorii ale directorului general al combinatului, sus-pectate că ar fi influenţat preţul acţiunilor.

"Este vorba despre o analiză preliminară, vrem să vedem dacă tranzacţiile de joi şi vineri au fost efectuate de persoane implicate. Ne interesează să aflăm de unde vine aceas-tă discrepanţă în declaraţiile oficialilor Oltchim de genul < una zici şi alta faci >. Nu este vorba de bani aici pentru că valoarea tranzacţiilor este relativ mică, însă trebuie să fim vigilenţi", au spus, pentru ziarul Bursa, surse din CNVM care nu au dorit să-şi dezvăluie numele.

Constantin Roibu, directorul general al "Oltchim" anunţa, joia trecută, într-un comunicat oficial trans-mis Bursei de Valori Bucureşti, că Banca Comercială Română (BCR) a acceptat să intre în acţionariatul combinatului chimic, în urma conversiei în acţiuni a unei parţi din creditul acordat societăţii.

Informaţia pare să fi fost primită pozitiv de către piaţă, titlurile "Oltchim" apreciindu-se, până la finele şedinţei, cu circa 4,37%, după ce cu o zi înainte se scumpiseră cu puţin peste 1%.

Vineri, acţiunile OLT au mai urcat cu 6,98%, la 0,23 de lei/acţiune, fiind tranzacţionate, în total, 3,43 de milioane de acţiuni, în valoare de 782.577 de lei. Vineri, a fost înregis-trat nu doar cel mai mare volum de acţiuni ale combinatului tranzacţionate într-o singură şedinţă, dar şi cel mai mare număr de tranzacţii cu acţiuni OLT (461), de la începutul anului.

Semnele de întrebare privind legătura dintre declaraţiile oficialilor "Oltchim" şi tranzacţiile de la finele săptămânii trecute s-au conturat după ce conducerea "Oltchim" a anunţat vineri, după încheierea şedinţei de tranzacţionare, că BCR nu a decis încă dacă intră în acţionariatul combinatului chimic.

După ce s-a apreciat joi şi vineri cu aproape 12%, cotaţia acţiunilor "Oltchim" a scăzut, ieri, cu 6,09%, la 0,216 lei/titlu, fiind tranzacţionate, în total, 880.000 acţiuni. Ieri, reprezentanţii "Oltchim" au mai trans-mis un comunicat prin care îşi retractează integral declaraţiile de joi, precizând că "regretă neplăcerile şi confuziile create prin comunicatul de presă menţionat, precum şi interpretările date acestuia".

Oficialii BCR: "Banca şi-a arătat un interes potenţial faţă de intrarea în acţionariatul Oltchim"

Deşi nimeni nu pare să ştie ce l-a determinat pe Constantin Roibu să declare că BCR a acceptat să intre în acţionariatul "Oltchim", discuţiile în acest sens între bancă şi conducerea companiei nu pot fi trecute cu vederea. De altfel, se pare că domnul Roibu şi-ar fi retractat declaraţiile iniţiale şi la solicitarea expresă a conducerii BCR.

"Banca şi-a arătat interesul potenţial faţă de Oltchim. Intrarea în acţionariatul companiei este condiţionată, însă, de îndeplinirea unor criterii, o parte dintre ele fiind menţionate şi în comunicatul combinatului", ne-au declarat reprezentanţii BCR, refuzând alte comentarii.

BCR a fost una dintre băncile care a acceptat să sprijine "Oltchim", chiar şi atunci când compania traversa momente dificile. În prezent, expunerea BCR pe "Oltchim" se ridică la circa 73 de milioane de euro, potrivit unor surse din cadrul combinatului.

"Oltchim" a înregistrat, în primul semestru al anului, pierderi de 177,19 milioane de lei, în creştere faţă de primele şase luni din 2009, când a raportat pierderi de 116,02 milioane de lei, potrivit informaţiilor trimise Bursei de Valori Bucureşti. Datoriile companiei au crescut la 2 miliarde de lei, de la 1,75 miliarde de lei, cât erau la finele lunii iunie 2009.

Compania are un capital social de 34,3 milioane de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei. Statul român controlează 54,7% din companie, prin Ministerul Economiei, iar Grupul german PCC SE are o participaţie de 12,15%.

Reprezentanţii Oltchim au enunţat, vineri, câteva din criteriile pe care BCR le-ar putea lua în considerare atunci când va decide dacă va intra în acţionariatul companiei:

"În cadrul discuţiilor preliminare şi neangajante, Banca Comercială Română şi-a arătat disponibilitatea de a evalua participarea sa la procesul de majorare a capitalului social al Oltchim, însă doar cu condiţia îndeplinirii unor criterii şi condiţii prealabile clare, inclusiv confirmarea modelului de afaceri al companiei de catre un terţ consultant independent, respectiv Roland Berger Strategy Consultants, precum şi aprobarea de către Comisia Europeana a implementării măsurilor de sprijin. O decizie fermă din partea Bănci Comerciale Române va fi supusă analizei şi, eventual adoptată de către organismele decizionale ale acesteia doar după clarificarea şi îndeplinirea condiţiilor solicitate de această bancă".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ROIBU MANIPULATORU!

    1. cu declaraţia da sunt de acord ca nu trebuie să mintă sau să dea declaraţi false, dar de ce nu spune pcc adevărul, ce doreşte de fapt de la olchim, "faliment clar" să rămână fără concurenţă pe piaţa europeană şi mondială

    legea 297 art 244 (5) 2. c) diseminarea de informaţii prin mass-media, inclusiv internet sau prin orice altă modalitate, care dă sau ar putea să dea semnale false sau care induc în eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv diseminarea zvonurilor şi ştirilor false sau care induc în eroare, în condiţiile în care persoana care a diseminat informaţia ştia sau trebuia să ştie că informaţia este falsă sau induce în eroare.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb