• Decontarea transferurilor cu acţiuni "Biofarm" şi "Mercur" Craiova, suspendată pentru două săptămâni
Arbitrul pieţei de capital a suspendat derularea de tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti cu acţiunile deţinute de statul român, prin AVAS, la "Biofarm" (BIO) Bucureşti, "Agrana" România (BETA), "Mercur" Craiova (MRDO) şi "Casstil" Bucureşti (CAST).
Acestea fuseseră scoase la vânzare, pe piaţa de operaţiuni speciale a BVB, de către executorii judecătoreşti de la "Dobra, Coşoreanu & Dobra", prin intermediul brokerilor de la "Oltenia Grup Invest".
Ordonanţele Comisiei, emise, potrivit unor surse la finalul unor dezbateri prelungite, vin după ce brokerii au plasat câteva zile la rând ordine de vânzare pentru pachetele AVAS, reuşind să vândă 6.000 de acţiuni MRDO şi 7,24 milioane de acţiuni BIO.
Comisia a decis, în schimb, să suspende pentru două săptămâni, decontarea acestor tranzacţii, interzicând, totodată, ca titlurile să fie înstrăinate în această perioadă.
Ordonanţele CNVM au invocat mai multe sesizări ale AVAS din care rezultă "posibile încălcări ale reglementărilor specifice pieţei de capital şi ale legislaţiei incidente procesului de privatizare". În textul Ordonanţelor, se arată că suspendarea tranzacţiilor are loc, printre altele, "în scopul efectuării unei verificări cu privire la respectarea condiţiilor legale privind derularea pe piaţa de operaţiuni speciale a operaţiunilor cu titlurile deţinute de AVAS".
"Ochiul" CNVM s-a îndreptat şi asupra Bursei de Valori Bucureşti pentru că, spun unii, nu există cadrul legal pentru vânzarea pachetelor statului, în contextul executării silite a AVAS, iar BVB nu ar fi trebuit să permită introducerea ordinelor de vânzare.
"Codul BVB spune că participantul la piaţă (nr. Brokerul prin care se vând/cumpără acţiunile) trebuie să primească ordinul de la deţinătorul acţiunilor".
"Executorul judecătoresc nu este, însă, deţinătorul acţiunilor, ci entitatea care execută silit o instituţie a statului", susţin surse care nu au dorit să le fie menţionate numele.
Contactaţi de ziarul BURSA, oficialii BVB au precizat că nu au cunoştinţă ca membrii Bursei să fi fost chemaţi la CNVM pentru explicaţii.
"Nu pot să vă confirm, nici să vă infirm, ştiu despre ofertele de vânzare de la AVAS, dar nu ştiu ca membrii BVB să fi fost chemaţi la Comisie", ne-a spus domnul Alin Barbu, director în cadrul BVB.
Valentin Ionescu, directorul general al Bursei, ne-a declarat că BVB nu a fost atenţionată pentru că a permis tranzacţiile cu acţiuni BIO şi MRDO, însă nu ne-a oferit un răspuns la întrebarea dacă a fost chemat la CNVM să dea explicaţii.
Brokerii care s-au ocupat de intermedierea vânzărilor de acţiuni aparţinând AVAS nu au putut fi contactaţi.
Statul român deţine, prin AVAS, un pachet de 5,85 milioane de acţiuni la "Agrana" România, reprezentând 4,05% din companie, 31.773 acţiuni la "Mercur", cumulând 2,68% din societate, 11,4 milioane acţiuni "Biofarm" (1,04% din societate) şi 56.465 titluri "Castill" (65,5%).
Surse din piaţă care nu au dorit să le fie menţionate numele susţineau, în urmă cu două săptămâni, că luna august este o perioadă "optimă" pentru executarea silită a AVAS, având în vedere că se desfăşoară vacanţa judecătorească.
"Chiar dacă Autoritatea face contestaţie la executare, va trece ceva timp până când va primi răspuns", opinau atunci sursele menţionate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ion în data de 22.08.2011, 00:10)
AVAS ar trebui sa fie mai activa, sa ceara socoteala CNVM-ului de ce nu se fac OPP-uri, de ce nu se dau amenzi.
La SCTB, AVAS ar avea de incasat in jur de 1 milion EUR, daca s-ar derula oferta.
Dar, cum oferta nu se deruleaza de 1 an de zile, iar CNVM doarme si nu ii amendeaza pe cei de la Do-Fi, nici AVAS nu o sa primeasca nimic.
Asa ca, D-nilor de la AVAS, este in interesul dvs sa vedeti unde aveti detineri si de ce nu se iau masuri de catre CNVM!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de bobo în data de 22.08.2011, 13:24)
Ionel,ori esti ignorant,ori esti un circotas iremediabil.Problema este cu acesti recuperatori nenorociti care isi spun executori judecatoresti dar care se comporta ca tiganii din ferentari.Aici e buba .Pina nu se schimba legislatia si nu li se ia din puetri acestori infractori nu se va rezolva nimic
1.2. Ion, ce gheseft ar fi atunci? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de pt DNA în data de 22.08.2011, 14:16)
Ion, cine are interes ca se respecte legea? banii s-ar duce la buget, asa banutzii merg sub forma de spaga la repr CNVM, AVAS si probabil si mai sus.