CNVM: Vom înfiinţa un departament specializat pentru protecţia investitorilor

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 septembrie 2010

Înfiinţarea unui departament specializat pentru protecţia jucătorilor de pe piaţa de capital este pe lista de priorităţi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), potrivit comisarului Lorand Kralik. Domnia sa a declarat: "Pentru o colaborare cât mai bună cu investitorii, ne propunem înfiinţarea în cadrul CNVM a unui departament specializat pentru protecţia investitorilor. În următorii ani, protecţia investitorilor se va îmbunătăţi prin colaborarea CNVM, a instituţiilor pieţei de capital şi a asociaţiilor profesionale".

Anul trecut, Comisia a înaintat companiilor listate 2.300 de notificări şi 400 de atenţionări referitoare la neclaritatea informaţiilor privind raportările trans-mise pieţei, potrivit comisarului CNVM, care consideră că, pentru a fi îmbunătăţită legislaţia actuală a pieţei, ar trebui revăzute şi cazurile şi condiţiile în care Fondul de Compensare a Inves-titorilor trebuie să acorde despăgubiri deţinătorilor de acţiuni.

"Am avut cazuri în care, datorită aplicării legii, investitorii nu au putut fi compensaţi. Incapacitatea de plată trebuie stabilită în urma unei evaluări, însă dacă lipsesc unele documente din aceas-tă evaluare se ajunge în instanţă şi, astfel, investitorii pot fi compensaţi doar în urma unei sentinţe judecătoreşti", a mai spus Kralik.

El a menţionat că la nivel european se discută modificarea unei directive pentru majorarea plafonului de compensare a investitorilor de la 20.000 euro la 50.000 euro, iar ţara noastră ar trebui să se conformeze acestei modificări până în anul 2015. În prezent, plafonul de compensare pe plan local este de 11.000 euro.

"Chiar în aceste zile se discută modificarea directivei europene pentru creşterea plafonului de compensare de la 20.000 la 50.000 de euro de investitor. Nu prea văd însă cum intermediarii locali ar putea să aibă puterea financiară pentru a suporta această majorare, fără a atrage alte resurse", a conchis comisarul CNVM.

Toate societăţile de brokeraj din piaţă sunt membre ale Fondului de Compensare, care are obligaţia să compenseze în mod egal şi nediscriminatoriu investitorii în cel puţin opt luni de la constatarea falimentului brokerului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb