Coaliţia a finalizat astăzi, discuţiile despre "ordonanţa trenuleţ", iar Guvernul ar putea reduce beneficiile pentru studenţi (transport cu trenul) şi profesori (materiale didactice) din cauza lipsei de fonduri la buget, potrivit digi24.
Se propune creşterea tarifelor pentru companiile de stat, iar modificările discutate includ şi o posibilă reducere a plăţii concediilor medicale.
Partidele pro-europene au decis să amâne reorganizarea instituţiilor până pe 30 iunie 2025, faţă de termenul iniţial de 1 ianuarie. De asemenea, au fost modificate regulile pentru acordarea voucherelor de vacanţă, care vor fi de 800 de lei pentru salariaţii cu venituri de până la 8.000 de lei, cu condiţia ca serviciile turistice să coste cel puţin 1.600 de lei. Astfel, bugetarii vor trebui să contribuie cu cel puţin jumătate din costul vacanţei pentru a beneficia de voucher.
Studenţii vor beneficia de o reducere de 90% pentru abonamentele la metrou, iar pentru trenuri, reducerea va fi de 90%, doar pe ruta între domiciliu şi facultate.
De asemenea, coaliţia a decis să păstreze indemnizaţia pentru concediul medical la nivelul actual de 75%, renunţând la reducerea iniţial planificată.
Salariile bugetarilor vor rămâne plafonate la nivelul lunii noiembrie 2024, inclusiv pentru angajaţii Metrorex, care vor pierde mărirea salarială de 1.050 de lei.
Conform sursei citate, coaliţia a stabilit că depăşirea ţintei de deficit de 5% va proveni din:
• Majorări salariale în sectorul bugetar (medici, profesori, poliţie, armată) - 18.1 miliarde
• Pensii şi compensări la energie - 13.1 miliarde
• Investiţii - 19 miliarde
• Cheltuieli cu bunuri şi servicii în sănătate - 11.4 miliarde
• Subvenţii - 3.2 miliarde
De asemenea, se modifică subvenţiile pentru partide: plafonul rămâne la 0.04% din PIB, dar subvenţia totală pentru 2025 va fi cu 25% mai mică faţă de cea din 2024.
Ordonanţa "trenuleţ" va fi adoptată de guvern luni, 30 decembrie. În ceea ce priveşte îngheţarea pensiilor, coaliţia va discuta acest subiect în contextul formării bugetului pe anul viitor. Până atunci, variantele propuse sunt acordarea unui ajutor pentru pensiile mici şi medii sau o creştere a pensiilor în a doua jumătate a anului 2024.
Totodată, ordonanţa "trenuleţ" va include şi o majorare a indemnizaţiilor pentru văduvele de război, veterani şi invalizi.
Coaliţia partidelor pro-europene a decis ca legea bugetului pentru 2025 să intre la vot într-o sesiune extraordinară în Parlament în luna ianuarie. În aceeaşi perioadă, în prima şedinţă de Guvern din ianuarie va fi adoptat şi calendarul pentru alegerile prezidenţiale. Cel mai probabil, primul tur al alegerilor va avea loc pe 23 martie, iar al doilea tur pe 6 aprilie 2025.
La şedinţa coaliţiei de guvernare de la Palatul Victoria au participat din partea PSD, Sorin Grindeanu, Marian Neacşu şi Marcel Ciolacu, din partea PNL au fost prezenţi Ilie Bolojan şi Dan Motreanu, iar UDMR a fost reprezentat de Kelemen Hunor şi Tanczos Barna.
Lista măsurilor de austeritate discutate, care include tăierea unor beneficii şi reduceri pentru mai multe categorii, a stârnit reacţii vehemente din partea celor afectaţi. Studenţii, hotelierii şi cadrele medicale ameninţă cu grevă şi proteste dacă guvernanţii vor implementa măsurile propuse în proiectul ordonanţei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2024, 20:55)
Primul pas , primul derapaj : reorganizare (in sensul eficientizarii) institutiilor amanata . Adica la Sfatu' Asteapta !
Deasemenea , dupa multa truda peste an , salariatii de la stat(!) trebuie sa primeasca 800 lei petru vacanta ; nemernicii de pensionari , cu legea in mana , sa astepte vreo pomana , mai incolo .
Ciolacule ,Ciolacule ; Bucura si nu mai stiu cum: cum mai minteati , fara rusine , plini de ifose cand vi se punea la indoiala cuvantul . Nici nu mai aveti macar scuza cu greaua mostenire , daca nu cumva veti invoca vreo mostenire mai indepartata , sunteti capabili de orice.