COALIŢIA PENTRU DEZVOLTAREA ROMÂNIEI: "Recentele modificări la proiectul Legii pieţei de capital nu corespund planului de dezvoltare"

I.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2014

"Recentele modificări la proiectul Legii pieţei de capital nu corespund planului de dezvoltare"

Actualizare 13:09 CDR: Reglementarea SIF-urilor va fi abordată printr-un proiect legislativ care să fie consultat de MFP şi ASF

Reglementarea SIF-urilor rămâne un domeniu important de clarificat iar acest segment va fi abordat printr-un proiect legislativ distinct care să fie supus consultărilor de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui comunicat remis azi redacţiei din partea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR).

"În continuarea opiniei exprimate de Coaliţia pentru Dezvoltarea României cu privire la cea mai recentă variantă a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, întărim pe această cale susţinerea deplină a conţinutului acestui proiect ce pune accent pe debirocratizarea şi accelerarea reformei pieţei de capital. Reglementarea SIF-urilor asupra căreia Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi-a exprimat unele rezerve, rămâne un domeniu important de clarificat, şi înţelegem că acest segment problematic va fi abordat printr-un proiect legislativ distinct care să fie supus consultărilor de către Ministerul Finanţelor şi Autoritatea pentru Supraveghere Financiară", arată sursa citată.

------------

Ultima versiune a proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital aduce anumite modificări faţă de variantele anterioare, care nu corespund planului de dezvoltare a pieţei locale, consideră Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).

Într-un comunicat, oficialii susţin: "Una dintre modificările care ne îngrijorează este scoaterea din proiect a prevederilor referitoare la condiţiile de cvorum pentru desfăşurarea adunărilor generale ale acţionarilor la SIF-uri, precum şi a celor referitoare la eliminarea pragului de deţinere din capitalul social al SIF-urilor, prevederi care se regăseau în versiunea iniţială a proiectului de lege, discutată şi agreată cu actorii din piaţă şi cu reprezentanţii Comisiei Europene. O reformă substanţială şi urgentă a legislaţiei pieţei de capital locale, care să permită trecerea sa de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă (conform calendarului de evaluare stabilit de către MSCI, aşa după cum este detaliat în expunerea de motive), implică în mod necesar nu doar eliminarea birocraţiei excesive, ceea ce reuşeşte cu succes acest proiect de lege, ci şi a restricţiilor artificiale, în categoria cărora intră şi pragurile de deţinere, şi îmbunătăţirea condiţiilor de acces pe piaţa de capital din România pentru toţi investitorii, deopotrivă".

Proiectul de modificare a Legii pieţei de capital a fost amânat săptămâna trecută de Guvern, premierul Victor Ponta declarând, în şedinţă, că se va lucra în continuare la acest document, deoarece şeful Executivului vrea "să se sufle şi în iaurt" la redactarea prevederilor din proiect.

Tot săptămâna trecută, oamenii de afaceri, brokerii şi investitorii şi-au arătat nemulţumirea faţă de Ministerul Finanţelor, după ce s-a schimbat de patru ori proiectul pentru modificarea Legii pieţei de capital, în mai puţin de două luni de zile.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Asociaţia Brokerilor, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) au transmis comunicate prin care au criticat prevederi din proiectul Finanţelor, deşi Ministerul a precizat că "promovează noile reglementări printr-un proces amplu de consultare publică şi interinstituţională".

AOAR a cerut explicaţii privind renunţarea la eliminarea pragului la SIF-uri, în decurs de o lună (de la 7 octombrie, prima variantă a proiectului, la 7 noiembrie, a doua variantă), în timp ce Asociaţia Brokerilor a criticat relaxarea condiţiilor de cvorum pentru adunările generale la operatorii de piaţă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb