Reprezentaţi ai mai multor organizaţii non-guvernamentale, ai sindicatelor şi întreprinzătorilor, alături de europarlamentarul PSD Victor Negrescu, au lansat ieri "Coaliţia România 2019 - Preşedinţia română a Consiliului", un grup de iniţiativă care urmăreşte pregătirea Preşedinţiei Consiliului European, pe care ţara noastră este programată să o deţină peste patru ani.
Coaliţia a informat: "Lansăm un apel public şi o invitaţie către toţi cei interesaţi, instituţii publice responsabile, partide politice, mediu economic, către experţi pe probleme europene, către societatea civilă, mediul academic, personalul din administraţie, reprezentanţii României la Bruxelles, dar şi către mass-media, de a coagula o Coaliţie pentru pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului European". Colectivul de iniţiativă a avut deja consultări cu persoane din zonele menţionate, care sunt dispuse să se implice în acest proiect.
"De foarte multe ori, când este vorba de momente atât de importante, pregătirea lor se întâmplă în spatele uşilor închise. Ceea ce dorim noi este ca lucrurile să se întâmple foarte transparent, dincolo de interese personale sau politice, iar cât mai mulţi actori să fie implicaţi", a declarat domnul Negrescu, la lansarea grupului de iniţiativă, adăugând: "Am avut mai multe contacte cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Externe şi Administraţia Prezidenţială. Există câteva persoane interesate, dar nu exista un demers comun".
Potrivit iniţiatorilor grupului, Coaliţia pentru România 2019 poate să sprijine decidenţii direct responsabili, să crească capacitatea strategică de identificare şi promovare a priorităţilor României în UE până la momentul 2019, respectiv să colaboreze pentru pregătirea agendei tehnice şi a resurselor umane, pentru corelarea agendei interne cu cea externă şi corelarea cu alte preşedinţii recente ale UE.
Prezent la evenimentul de lansare, Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), a adus în atenţie importanţa segmentului antreprenorial în pregătirea preşedinţiei Consiliului European. Domnia sa a declarat: "România trebuie să se definească drept un lider zonal pe segmenul de antreprenoriat. Una dintre temele de dezbatere (n.r. pentru pregătirea Preşedinţiei) ar trebui să fie aceasta, a antreprenoriatului. Vom deţine preşedinţia după Austria, respectiv înaintea Finlandei, ţări care sunt modele în zona ocupării tinerilor şi a educaţiei profesionale".
Florin Jianu a mai amintit, în acest context, că România are creşteri destul de importante pe segmentele startup-urilor şi IT, iar în 2014, domeniul IT a egalat agricultura ca proporţie în PIB-ul ţării noastre.
"Văd în antreprenoriat şi educaţia profesională teme pe care le vom aborda în pregătirea Preşedinţiei, teme care pot reprezenta, totodată, proiecte de ţară", a mai spus domnul Jianu.
Coaliţia România 2019 atrage atenţia că pregătirile Preşedinţiei sunt mai importante decât perioada propriu-zisă de exercitare a mandatului, deoarece strategia, priorităţile şi agenda europeană a anului 2019 trebuie stabilite "clar" în prealabil, iar o pregătire deficitară ar genera un eşec în fruntea Consiliului.