Coaliţia ''Votez pentru sănătate'' cere 9% din PIB pentru sistemul sanitar

R.S.
Miscellanea / 13 martie

Coaliţia ''Votez pentru sănătate'' cere 9% din PIB pentru sistemul sanitar

Membrii Coaliţiei Votez pentru Sănătate, care au relansat astăzi campania de informare şi mobilizare publică Votez pentru Sănătate, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Palatul Parlamentului cer 9% alocare bugetară din fonduri publice pentru Sănătatea Nouă, conform unui comunicat remis redacţiei.

Împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale din Bucureşti-Ilfov, cu reprezentanţi ai pacienţilor, manageri de spitale, medici, farmacişti, reprezentanţi ai asociaţiilor industriei farmaceutice, Coaliţia Votez pentru Sănătate a dat startul unei caravane de dezbateri la nivel regional şi local, prin care îşi propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populaţie şi decidenţi. Astfel, în cadrul caravanei, vor fi organizate dezbateri şi standuri informative pentru publicul larg în oraşe ca Bucureşti, Iaşi, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara, etc, potrivit comunicatului.

"Sănătatea îţi arată adevărata ei valoare când simţi că o pierzi sau când un om drag aleargă după ea şi eşti neputincios. Toţi am simţit ce înseamnă să cauţi medici buni, tratamentele cele mai noi, medicamentele abia lansate şi să nu reuşeşti. Ştiu că anul acesta e unul în care avem şansa să schimbăm ceva, să stabilim împreună că investim în sănătate. Alături de educaţie e cea mai profitabilă armă!", a declarat Alessandra Stoicescu, moderatoarea evenimentului şi ambasadoare a campaniei, se relatează în comunicat.

"Pacienţii români au nevoie de mai mult. Au nevoie să simtă că au parte de îngrijiri la standarde europene, au nevoie să recâştige încrederea în sistemul de sănătate şi să vadă că nu ne mai confruntăm cu lipsuri şi neajunsuri. De aceea, această iniţiativă este esenţială pentru a fi siguri că următorii 4 ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta şi mai mult pacienţii români", a declarat Radu Gănescu, Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), reprezentant al Coaliţiei Votez pentru Sănătate, se arată în comunicat.

"Sistemul de sănătate din România este subfinanţat şi necesită măsuri suplimentare pentru creşterea finanţării actuale şi viitoare, pentru a acoperi nevoile reale ale pacienţilor şi ale sistemului de sănătate. Dincolo de acestea, este important să înţelegem de ce în România este nevoie, de fapt, de bani mai mulţi pentru sănătate. Iar răspunsul se traduce în ani de viaţă pentru noi toţi", a declarat Cecilia Radu, Preşedinte Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, organizaţie membră a Coaliţiei Votez pentru Sănătate, conform comunicatului.

Situaţia din România:

⦁4,5% din PIB este finanţarea sănătăţii din surse publice în România în 2024, nemodificată faţă de 2023 şi aproape egală cu nivelul din 2018, în timp ce media europeană a cheltuielilor publice pentru sănătate este 9% din PIB.

⦁Mult prea mulţi români mor din cauza unor boli ce ar putea fi tratate sau prevenite. Atât rata mortalităţii prin cauze tratabile, cât şi cea a mortalităţii evitabile în România se situează cu mult peste mediile UE.

⦁Speranţa de viaţă a românilor este a treia cea mai scăzută din U.E.: 75,3 ani, faţă de 80,7 ani, media europeană. Un român ajuns la 65 de ani, fie bărbat, fie femeie, mai are în faţă doar 4 ani de viaţă sănătoasă, de două ori mai puţin faţă de media europeană.

⦁Pentru români, sănătatea este o prioritate: 99% dintre români consideră că sănătatea trebuie să fie o prioritate pe agenda publică, potrivit studiului "Sănătatea ca prioritate în România".

Potrivit comunicatului, coaliţia Votez pentru Sănătate cere o sănătate nouă pentru români, cu un acces mai bun la îngrijiri de sănătate, la standarde europene. Acest lucru se poate realiza doar cu o alocare corectă a resurselor pentru Sănătate. Manifestul campaniei prevede 9 principii cheie:

⦁9% pentru Sănătatea Nouă. Alocarea adecvată a bugetului pentru sănătate: 9% din Produsul intern brut (PIB).

⦁Pentru pacienţi, fiecare zi contează! Accesul timpuriu la servicii de prevenţie şi diagnostic, la servicii medicale şi la medicamentele şi tehnologiile medicale salvatoare de vieţi este vital.

⦁Reducerea deceselor cauzate de bolile prevenibile şi tratabile pentru a atinge o speranţă de viaţă la nivelul european, prin educaţie, prevenţie, management corect de caz, acces la timp la tratament inovativ, în cazul bolilor cu impact major.

⦁Eficientizarea finanţării sănătăţii şi a colectărilor la fondul de asigurări de sănătate.

⦁Transparentizarea cheltuielilor din Sănătate şi folosirea unor indicatori de performanţă. Este important să implementăm sisteme care să conducă la politici în domeniul sănătăţii bazate pe dovezi.

⦁Abordare proactivă şi multianuală a modului de finanţare a sănătăţii. Sănătatea şi inovaţia medicală sunt investiţii în Sănătatea Românilor.

⦁Personalul medico - sanitar trebuie să rămână în România.

⦁Redefinirea şi valorizarea rolului medicilor şi farmaciştilor! O valorizare mai mare a medicinii primare şi reducerea presiunilor asupra personalului din spitale. Consolidarea şi revalorizarea rolului farmaciştilor în cadrul sistemului de sănătate.

⦁Digitalizarea sănătăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb