"Coca-Cola" - acuzată de fraudă contabilă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2004

Autorităţile federale anchetează foşti şi actuali angajaţi ai producătorului american de băuturi răcoritoare "Coca-Cola", în baza acuzaţiilor de "umflare" a vînzărilor acesteia prin plasarea de surplusuri de concentrat pe mari pieţe internaţionale (în principal în Japonia), potrivit unor surse apropiate investiga-ţiei, citate de New York Times. Se pare că procurorul general al Atlantei, Comisia de Operaţiuni Bursiere (Securities and Exchange Commission - SEC) şi FBI au pornit această anchetă încă din vara anului 2003, cînd un fost angajat al producătorului american a înaintat o acţiune în judecată prin care acuză compania de fraudă contabilă şi umflare a cifrei de afaceri, prin exportul excesiv de concentrat pentru băuturi răcoritoare către companiile străine de îmbuteliere. De fapt, potrivit dosarului "Coca-Cola", în Japonia ar fi existat un depozit în care erau stocate cantităţi excedentare de concentrat, care au fost vîndute doar "pe hîrtie", întrucît nu au fost livrate niciodată producătorilor. Astfel, a fost umflat volumul vînzărilor "Coca-Cola" şi, totodată, acoperită starea reală a afacerilor aces-teia. În vreme ce vînzările "Coca-Cola" au sporit cu 2,9% în 1999, profitul operaţional s-a diminuat cu 19,8%, declinul continuînd şi în 2000. Doi foşti angajaţi ai firmei "Coca-Cola", care au fost anchetaţi în investigaţiile mai sus amintite, spun că autorităţile vor să afle care a fost rolul fostului preşedinte şi director executiv Douglas N. Daft în presupusele ilegalităţi. Daft a condus afacerile "Coca-Cola" pentru Orientul Mijlociu şi cel Îndepărtat în 1999, an în care s-ar fi exportat marfa mai sus menţionată.

Referitor la toate acestea, oficialii companiei "Coca-Cola" declară: "Autorităţile nu ne-au informat, deocamdată, în legă-tură cu aspectele care le interesează, iar în momentul în care o vor face, vom coopera pe deplin". Totodată, acuzele aduse lui Daft sînt considerate de aceştia "ridicole şi fabricate". Conducerea firmei mai susţine că rezultatele financiare raportate sînt reale. Totuşi, oficialii "Coca-Cola" recunosc că au fost anchetaţi de SEC, însă refuză să ofere detalii în acest sens.

Anchetatorii au început să cerceteze cu atenţie compania americană în vara trecută, după ce Matthew Whitley, fost director financiar al acesteia, a înaintat o acţiune în judecată împotriva "Coca-Cola", acţiune în care susţine că a fost concediat după ce a avertizat un oficial al societăţii în legătură cu ilegalităţile observate la divizia alimentară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb