Cod roşu pentru agricultură

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 30 iulie 2008

Cod roşu pentru agricultură

Ploile abundente şi inundaţiile catastrofale din ultima vreme au distrus recoltele din nordul Moldovei şi i-au dus la sapă de lemn pe agricultori.

Animale luate de viituri, ferme în care apa a depăşit un metru şi jumătate, mii de hectare de cereale distruse şi pericolul apariţiei de boli precum antraxul. Cam aşa se prezintă situaţia în colţul de nord-est al ţării, după relatările agricultorilor din zonă.

În judeţul Botoşani, datele centralizate de direcţia agricolă locală arată că 6195 de hectare agricole au fost spulberate de furia apelor. De porumbul, soia, grâul şi floarea-soarelui cultivate de botoşeneni s-a ales praful.

Apele au distrus 2163 de ha de porumb şi au produs pagube de 5.123.850 de lei. Datele furnizate ziarului BURSA de către Ioana Popovici, inginer al Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Botoşani, mai arată că 1435 de ha de păşuni, 1.011 ha de grâu, 451 de ha de floarea-soarelui şi 360 de ha de soia au fost afectate de ploi şi inundaţii.

Pagubele pentru culturile enumerate sunt de 430.500 de lei, de 960.450 de lei, de 541.000 de lei, respectiv de 396.000 lei. În total 6195 de hectare calamitate şi o pagubă la principalele culturi de circa 7,4 milioane de lei.

În doar câteva zile. Costel Romanciuc, fermier din Botoşani, ne-a declarat că agricultorii cei mai loviţi de furia apelor au fost cei din preajma Siretului şi a Prutului. Pentru toţi ceilalţi, paradoxal, ploile au fost "mană cerească", după spusele lui Romanciuc, întrucât în judeţ se instalase seceta.

Mai la vest, în judeţul Sucea­va, scenariul se repetă. Doru Gurău, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din judeţ, ne-a declarat că agricultorii cei mai afectaţi de furia apelor sunt cei din zona Rădăuţi.

"Acolo oamenii au fugit din calea apelor, şi-au părăsit fermele unde apa a depăşit un metru înălţime, iar din animale au mai luat ce au mai putut", ne-a povestit Doru Gurău.

Când s-au întors, fermierii din Rădăuţi şi-au găsit fermele inundate, investiţiile distruse şi utilajele îngropate în noroi.

Ilica Dragoş, proprietarul unei ferme de 25 de hectare din Bucovina, ne-a povestit dezamgăgit păţania sa: "Apa mi-a distrus silozurile, cerealele, terenul şi toată investiţia mea. Apa avea 1,5 metri în fermă. O parte din grâu am mai reuşit sa salvez şi să îl depozitez în siguraţă. Când mam întors, când s-au retras apele totul era distrus şi acoperit de noroi. Utilajele şi toate instalaţiile au fost distruse. Aşa ceva nu a mai fost până acum".

În Iaşi, agricultorii relatează că în marea majoritate a judeţului au căzut circa 152 de litri de precipitaţii pe metru pătrat, un adevărat "potop", după spusele lor. Placinschi Aurel, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din Iaşi ne-a declarat că principala problemă a agricultorillor din judeţ a constituit-o ploile abundente care au afectat culturile de cereale.

La rândul său, Topală Dumitru, reprezentant al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din judeţ ne-a relatat: "Cantitatea de precipitaţii căzută pe metrul pătrat a fost în unele zone de 152 de litri. Cele mai afectate au fost culturile de grâu, orz, orzoaică. Din păcate toate acestea s-au petrecut în plină campanie agricolă iar noi aşteptam recolte bune. Din informaţiile mele nu toţi agricultorii care au avut necazuri au culturile asigurate".

Ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi a prognozei hidrologice,

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a anunţat, pentru intervalul 29.07.2008 ora 14 - 30.07.2008 ora 16: cod roşu pentru cursul mijlociu al Siretului (sectorul Nicolae Bălcescu -acumularea Gălbeni) şi pentru Prut (sector aval Oroftiana  - amonte ac. Stanca Costeşti), aferente judeţelor: Botoşani, Neamţ şi Bacau; cod portocaliu pe cursul mijlociu al Siretului (sectorul ac. Gălbeni - Adjudul Vechi), pe Prut în secţiunea de la intrarea în ţară (Oroftiana) şi pe sectorul aval ac. Stanca Costeşti - s.h. Stanca Aval), aferente judeţelor: Bacău,Vrancea şi Botosani şi cod galben pentru raul Prut pe sectorul aval s.h. Stanca-Aval - s.h. Prisacani, aferente judeţelor: Bacău, Vrancea, Botoşani şi Iaşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb