COD VESTIMENTAR LA ASF "Mişule, ai uitat să standardizezi lenjeria!"

MARIA GAGIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 august 2014

"Mişule, ai uitat să standardizezi lenjeria!"

Totul merge strună la Autoritatea de Supraveghere Financiară, astfel că singurul lucru care mai rămăsese nepus la punct, după venirea noului preşedinte Mişu Negriţoiu, era ţinuta angajaţilor instituţiei.

Ca să nu mai vină care, cum îl taie capul la serviciu şi să nu se mai întâlnească diamantele, poşetele Hermes şi ţinutele Valentino cu, Doamne Fereşte!, haine din Obor, ASF a decis să adopte un singur cod vestimentar, pentru angajaţi. Nu de alta, dar magazinul Bucur Obor este listat la Bursă şi, drept urmare, supravegheat de ASF. Apropo, a rezolvat ASF situaţia imposibilă de la Bucur Obor, unde nu se poate ţine AGA, din cauza unei decizii a instanţei care a dispus repunerea în posesie a celor păgubiţi în urma furturilor de acţiuni, de acum peste zece ani?

Nu te poţi ocupa de aşa ceva, dacă te uiţi invidios la brandurile care "cad" de pe colegul de birou sau dacă o colegă are fusta prea scurtă sau prea colorată.

ASF spune că noul cod vestimentar va fi flexibil, adecvat, contemporan şi decent.

Ca să fie decent, poate că noul cod vestimentar ar fi trebuit să nu fie deloc sau cel puţin nu înainte de rezolvarea problemelor grave din cele trei pieţe supravegheate de ASF, în special cea a asigurărilor.

Într-adevăr, la bănci şi în diplomaţie, sunt întâlnite coduri vestimentare, unul inedit fiind întâlnit la banca elveţiană UBS, unde detaliile merg până la culoarea lenjeriei intime.

Pe acest model, cineva ar putea exclama: "Mişule, ai uitat să standardizezi lenjeria!"

Ţinutele impuse de ASF, potrivit schiţelor, sunt variate, lipsind doar fusta lungă, decolteul, coafura, portjartierul sau chiloţii.

O problemă este că Autoritatea nu a standardizat şi lenjeria intimă sau costumele sado-maso. Poate că ar fi fost necesar, având în vedere tratamentul din partea ASF de care se plâng pieţele, uneori. În plus, primind un set întreg de instrucţiuni după care să se ghideze în alegerea hainelor, este posibil ca acest aspect să îi debusoleze pe angajaţi.

Ca să nu fie nici o confuzie, ASF a publicat şi desene cu ţinutele agreate. Nu ştim cine a făcut schiţele, însă cu siguranţă nu aparţin unui specialist în modă.

Acest lucru a fost confirmat şi de purtătorul de cuvânt al ASF, Radu Soviani, care ne-a transmis: "Construirea codului vestimentar a fost realizată intern de către ASF, fapt pentru care nu au existat costuri aferente stabilirii stilului vestimentar, elaborării codului şi executării schiţelor". Radu Soviani precizează: "Nu vorbim despre costuri externe (aferente unui designer sau unui creator de modă), elementele Codului Vestimentar fiind mai degrabă tipare standard întâlnite în corporaţii şi în instituţii de interes public".

Angajaţii autorităţii îşi vor cumpăra ţinutele pentru serviciu din veniturile proprii, deoarece "nu există un buget distinct în pachetele salariale pentru Codul Vestimentar, nu există costuri instituţionale aferente ţinutei angajaţilor", spune purtătorul de cuvânt al ASF. Având în vedere salariile astronomice ale angajaţilor ASF, nu credem că va fi o problemă adaptarea ţinutelor.

De asemenea, Codul Vestimentar este "doar un demers firesc, natural al ASF, de aliniere la standardele de ţinută profesională ale industriei supravegheate şi reglementate", nefiind un alt "proiect special" recompensat cu prime, potrivit lui Radu Soviani.

Codul Vestimentar al ASF precizează motivele care au stat la baza implementării unei ţinute standard pentru angajaţi : "Ca urmare a înfiinţării Autorităţii de Supraveghere Financiară, în anul 2013, prin comasarea CSA, CNVM şi CSSPP, în instituţie s-au regăsit trei stiluri diferite. Acest Cod Vestimentar nu reprezintă o însumare a acestor stiluri şi nici un compromis pentru fiecare. Înseamnă pur şi simplu o abordare nouă, proaspătă, flexibilă, orientată spre viitor".

De asemenea, Codul mai prevede: "Fiecare organizaţie are cultura proprie: are valori proprii, o personalitate proprie, angajaţi cu un anumit profil şi un stil anume. Aşa se face că o organizaţie arată într-un fel anume".

Să înţelegem oare că modalitatea în care este percepută o organizaţie este determinată de personalitatea acesteia şi de stilul vestimentar al angajaţilor, nu de productivitatea lor?

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat recent că preocuparea pentru imagine este mai veche decât cariera bancară. "Culori închise. Transmit eleganţă, sobrietate, siguranţă. Şi nu modelul cel mai scump (clasa S), ci unul mediu (E), care transmite moderaţie", a declarat Mişu Negriţoiu despre preferinţele sale în materie de fashion. El spunea că, din postura de bancher, trebuie să eviţi lucrurile foarte scumpe, ţinând cont de faptul că băncile sunt în centrul atenţiei publice pentru că fac bani uşor şi au dobânzi mari. Dar din postura de angajat ASF cu salariu de mii de euro ai voie să porţi costum clasa S? Probabil că da. În Codul Vestimentar ASF nu există limită de preţ.

ASF style

Stilul de bază în instituţie va fi Smart Casual, cu două variante alternative în funcţie de circumstanţe: Business, pentru angajaţii care interacţionează zilnic cu diverse categorii de colaboratori externi şi pentru toate situaţiile în care aceştia participă la întâlniri cu parteneri externi, evenimente cu presa sau la alte evenimente şi "Friday Casual", pentru zilele de vineri, atunci când angajaţii nu au întâlniri cu persoane din afara instituţiei.

Stilul alternativ Business presupune ca angajatele să poarte "costum deux-pieces, cu fustă sau pantalon, în culori neutre, fustă midi sau 3/4, pantalon cu croială clasică (de evitat cei cu talie joasă), cămaşă/bluză într-o culoare neutra sau cu imprimeu discret, rochie croială clasică, în combinaţie cu un taior, pantofi model clasic, cu toc, închişi în faţă şi în spate (vara se poartă cu dres, iarna - cizme model clasic, cu toc), accesorii - eşarfă, curea, bijuterii - subtile, folosite cu măsură, în culori discrete", iar la bărbaţi - "costum cu croială clasică, în culori clasice/neutre (negru, bleumarin, maro, gri) uni sau cu dungi sau carouri fine, cămaşa obligatoriu cu mânecă lungă, albă, în culori pastel sau în dungi, cravata poate fi cu dungi sau alte imprimeuri (de evitat culorile prea puternice sau imprimeurile excentrice), pantofi de calitate, din piele, negru sau maro, curea asortată cu pantofii".

Potrivit Codului , vinerea, femeile şi barbaţii angajaţi în ASF se vor îmbraca la fel. Vor purta "jeans, tricou uni, la baza gâtului, culori mai îndrăzneţe, imprimeuri, pantofi mai sport, accesorii mai vesele', iar bărbaţii angajaţi la ASF - "jeans, tricou uni la baza gâtului, culori mai îndrăzneţe, imprimeuri, pantofi mai sport, accesorii mai vesele".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Tara arde si baba (da, exact, baba) se piaptănă. Si toată lumea este in extaz: nimeni nu vrea sa vadă ca este o baba si nici ca nu prea mai face nimic altceva decât sa (se) tot coafeaza. Hotarat lucru, oamenilor le plac povestite mai mult decât proverbele.

    Adica dupa ce au facut praf si pulbere pietele supravegheate prin incompetenta si coruptie, au incasat salarii nesimtite, prime nemeritate s.a.m.d. presedintele ASF incepe reforma cu lucruri de la "gradinita" lumii financiare care trebuiau stiute ca test HR pentru angajatii ASF.

    E ca si cum negritoiu a descoperit gaura de covrig ! 

    Pacat ca a uitat din ce patura sociala provine si ca munca, daruirea si "sufletul" sunt temelia rezultatelor in orice domeniu de activitate . 

    Reforma la ASF ? O gluma !

    Tot mai des am impresia ca in tara asta singura cerinta pentru a ocupa o functie de conducere este aceea de a fi idiot. ASF a rezolvat problemele SIF-urilor, BUCU, TLV, salariilor, primelor etc. si a ramas doar aceea a tinutei de serviciu. La ei nu vestimentatia este problema ci pregatirea si eficacitatea!!!! La SIF-uri cand faceti ordine?

    Nu era necesar sa se piarda timpul cu scrierea unui cod vestimentar, in lumea financiara modul cum te imbraci face parte din ABC-ul meseriei, sunt lucruri de bun simt care fac parte din educatie si cu siguranta cine a trecut pe la cursurile facultatii de finante sau RAI sau de business a invatat acest cod si reguli comportamentale si vorbire in afaceri. Este drept ca, in ASF sunt persoane care au studiat cu totul altceva nicidecum piete de capital, managementul afacerilor sau finante cum ar fi normal....piata de capital trebuie sa functioneze dar cum? Oare este necesar sa avem oameni frumos imbracati si cu capul gol?

    Noua conducere face precum strutul-baga capul in nisip ca sa uite de ADEVARATELE SI REALELE probleme ale PIETEI DE capital. In loc sa aiba preocupari de a realiza regulamente pertinente care sa apere invertitorii de servicii financiare ,de hotii concertati ,ei se ocupa de vestimentatie. Va trebui sa treaca apa multa pe Dunare casa se uite de MARILE HOTII ce le-a protejat ASF-ul: furturi de actiuni ,furturi de identitate, polite de asigurare false si cred ca nu mai e mult si o sa explodeze si capitolul Pensii.Pana nu va rezolva+ restitui actiunile furate D-nul M negritoi nu trebuie sa aiba liniste .Puterea este la el ,dar relitatea nu este asa cum o declara . Cazul Harinvest NU este rezolvat .In mintea mea nu garesc conexiunile de a putea accepta ca hotii sa steala aceeasi masa credala cu pagubitii !

    Chiar multumesc pentru articol. Aduce putina culoare, starneste zambet pe un fundal sumbru si greu incercat al unei incompetente politico-induse (atentie, nu profesionale, dupa parerea mea). Sincer, conteaza si cum e impachetat produsul, pana la urma. Macar se vinde pana se acopera investitia. Dupa aia, lumea se prinde ca produsul nu e bun si nu-l mai cumpara. Dar producatorul si-a acoperit deja costurile si chiar a facut profit, doar pentru ca a atras curiozitatea a indeajuns de multi cumparatori. Cam asa si la ASF. Macar pacalesc in prima faza pe cei cu care se intalensc. Dau senzatia de sobrietate, seriozitate. De fapt, unul din efectele birocratiei prost-intelese (pentru ca birocratia are si o parte pozitiva, pentru cunoscatori...). Dar a fost simpatic articolul si mi-a starnit un zambet binevenit pe o torida de acest gen.

    Trag concluzia ca avem cod vestimentar ASF finalizat, cod de bune maniere cu "jafurile in forma continuata" ASF, in lucru, cod de purtare galanta cu "jmecherii" pietelor supravegheate in RRomania, in pregatire si codul profesional al lucratorului ASF amanat pe perioada nedeterminata. Misu noi pe tine de iubim, ca ca tine in RRomania nu mai gasim.

    Saptamana trecuta m-am intalnit cu o familie de neozeelandezi, care m-au intrebat de ce Romania nu se scrie cu doi de RR, asa cum stiu ei ca ar fi correct. Intrebarea in acest context, chiar face sens, cum s-ar zice in "business roumanian". Salut Dragos si Lakis va apreciez nespus profesionalismul cu care transferati " the cash of the SIF's" in propriile buzunare de "haute couture". Ce dracu, oameni suntem, cu piele de bovina de incaltam si ca niste vite incaltate ne comportam 

    uneori impropriu le spun amenzi. vezi taxa de protectie petnru tainuirea tranzactiei deal cu SIF1 din sept 2013 unde au pus taxa de protectie de 70.000 RON devenind astfel complici cu infractorii si privand piata de capital de o infromare corecta ca la timp oricum nu mai putea fi cand si-au negociat si incasat taxa de protectie.

    Dragiii misului, pardon mosului, imparatul si-a tras un nou costum de gala de la Tom Ford. Si intrucat exista riscul sa se simta stingher si neinteles de supusi s-a gandit prealuminatia sa ca ar fi bine sa-si imbrace poporul asezonat cu vremurile si cu maretia Imperiului...

    Se pun trei intrebari: 

    1. Tarzan putea lucra la ASF? 

    2. Daca vin intr-un palton de vara cu maneca scurta, e in ragula? 

    3. Sandale imblanite aveti in garderoba? 

    Hehehei, dragii misului si cum se plimba mareata autoritate prin lume, ei bine, un copil de broker, se freaca la ochii cat capsunile si zice: " priviti! ASF-ul e gol!" 

    1. Scuze, dragii nu dragiii. Am inceput sa nu mai vad decand am devenit intelept...

    ... pe cat vor unii sa para.

    E trendul normal ca totul sa fie clar specificat si standardizat pentru ca "unde-i lege nu-i tocmeala".

    Jurnalism prost si cititori suparati pe viata care se bucura de orice pretext sa barfeasca si sa injure ... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb