Coface: "Modelul de dezvoltare brazilian, bazat pe consum,nu mai funcţionează"

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 iulie 2013

Coface: "Modelul de dezvoltare brazilian, bazat pe consum,nu mai funcţionează"

Ţara emergentă arhetipală, Brazilia, a trecut cu brio testul marii crize din 2009, însă, patru ani mai târziu, protestele sociale au început să sublinieze eşecul modelului său de dezvoltare, susţin oficialii Coface într-un raport despre Brazilia. Deşi inegalitatea este în declin, rămâne semnificativă. Din cauza unei pieţe compacte a muncii şi a unor mari deficienţe în infrastructură, infamul "cost al Braziliei" a afectat semnificativ performanţa mediului de afaceri.

Modelul de dezvoltare brazilian, bazat pe consum, nu mai funcţionează, susţine Coface. Brazilia este într-o situaţie paradoxală, având cea mai mică dezvoltare din toate naţiunile BRIC (sub 3% în 2013, comparativ cu media ţărilor emergente de 4,8%) şi o inflaţie persistentă.

Cvasi-stagflaţia, una din cauzele conflictelor sociale din prezent, derivă mai mult din "costul brazilian" decât din politica monetară. Multe probleme structurale au devenit acum chestiuni pe termen scurt: presiuni asupra pieţei muncii, productivitatea dezamăgitoare, insuficienţa mâinii de lucru calificate, o creştere semnificativă a costurilor de muncă şi o infrastructură problematică.

Yves Zlotowski, Economist Şef al Coface, a declarat: "Remediile pentru stagflaţia braziliană nu se regăsesc în politica economică, ci în domenii precum educaţie, sănătate şi în reformele de infrastructură. Toate acestea sunt însă în conformitate şi cu nemulţumirea clasei de mijloc, care nu mai este satisfăcută doar de consumerism. Deşi preşedintele Dilma Rousseff pretinde că este hotărâtă să remedieze situaţia, rezultatele se vor vedea doar pe termen lung".

În ciuda problemelor, Brazilia rămâne atrăgătoare pentru afaceri

Ca urmare a dezvoltării lente şi a ratelor de inflaţie mari, companiile braziliene sunt afectate şi întâmpină dificultăţi în a-şi plăti datoriile, Coface înregistrând o creştere bruscă a incidentelor de plată. Subiectul "costului brazilian" este un obstacol major din punctul de vedere al mai multor sectoare, susţine Coface în raport. Astfel, presiunea ascendentă a salariilor afectează negativ competitivitatea industriei chimice, costurile energetice afectează grav industria oţelului, iar educaţia de nivel scăzut a producătorilor agroalimentari este un obstacol major în calea adoptării noilor tehnologii şi accesării creditelor subvenţionate.

În ciuda acestor puncte slabe, Brazilia, evaluată de către Coface, la acelaşi nivel cu China şi Polonia, este încă o piaţă promiţătoare. Structura mediului antreprenorial brazilian prezintă două avantaje majore.

Primul este reprezentat de sprijinul puternic al autorităţilor, incluzând elemente de protecţionism şi scutiri de impozite în sectoarele sensibile.

Cel de-al doilea se referă la stabilitatea cererii din partea clasei de mijloc, în special în două domenii cu evoluţii pozitive, industria auto, în care investiţiile rămân puternice şi comerţul cu amănuntul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb