Compania "Casa Pasivă" din Cluj importă, în exclusivitate, de la Izodom Polonia, cofraje pierdute pentru construcţia de locuinţe. Valentin Zaharia, reprezentantul Visual Product & Consulting, care reprezintă "Casa Pasivă" în zona Bucureşti-Ilfov, ne-a vorbit despre noile materiale de construcţii intrate pe piaţa noastră, precizând, în primul rând, că aceste cofraje pierdute sunt realizate din polistiren.
Domnul Zaharia ne-a precizat: "Astfel de materiale au mai fost aduse pe piaţa noastră, dar nu s-au extins, în primul rând din cauza preţurilor şi a proastei puneri în operă. Ele îndeplinesc funcţiile normale ale unui cofraj, dar nu se recuperează, rămânând aderente la elementul format. Cofrajele pierdute sunt folosite pentru construcţia caselor, în loc de sistemul clasic, şi oferă izolaţie exterioară şi interioară. Se îmbină cofrajele stil lego, se armează orizontal şi vertical, iar în interior se toarnă beton. Înlocuieşte sistemul de termoizolaţie utilizat acum, miezul fiind o diafragmă de beton armat continuu, ceea ce îi conferă un grad mare de rezistenţă seismică.
Cofrajele pierdute din polistiren sunt folosite în construcţii, pentru realizarea de case pasive, care nu au nevoie de sisteme clasice de încălzire. De obicei, pentru acestea se recomandă ventilaţia cu recuperare de căldură - un sistem de genul unei centrale care are şi aport de aer din afară. Aerul din interior care este evacuat trece printr-un schimbător de căldură, pe lângă cel care intră, iar dacă cel care iese are 22 de grade şi cel care intră - minus 10 grade, atunci recuperează foarte multă căldură - în jur de 70%-80%, ajungând la 5-10 grade. Cu ajutorul acestui sistem, toată ziua este aer proapăt în casă fără să mai fie deschis geamul". O altă inovaţie este adăugarea de grafit în compoziţia polistirenului, creând, astfel, o barieră împotriva radiaţiei infraroşii, datorită structurii cristaline speciale a grafitului.
Cofrajele pierdute Izodom sunt produse în Polonia, iar polonezii oferă sistemul complet - fundaţia, o cuvă din polistiren dur de 25 de cm astfel încât betonul este îmbrăcat într-o anvelopă exterioară de polistiren care poate varia de la 5 cm la 25 de cm şi oferă şi o cuvă de polistiren interioară de 5 cm.
Potrivit lui Valentin Zaharia, acest tip de material este inert şi are 19,6 grade din fabrică, păstrându-şi temperatura constantă.
În Polonia, există cerere foarte mare pentru acest tip de produs, mai ales din partea persoanelor cu experienţă şi deschidere către astfel de materiale (cei care se uită pe discovery, de exemplu, şi care sunt interesaţi de noile tehnologii), potrivit domnului Zaharia.
Domnia sa ne-a explicat că, deşi casele pasive construite cu sistemul de cofraje pierdute sunt cu circa 10-15% mai scumpe decât cele clasice, investiţia se recuperează în următorii ani, pentru că beneficiarii nu mai sunt atât de dependenţi de utilităţi.
"Folosind acest sistem, combinat cu unele soluţii ecologice de construcţie, vom obţine o casă cu un consum de energie spre zero, iar amprenta de CO2 va fi foarte redusă", ne-a mai spus Valentin Zaharia.
Conform domniei sale, din acest tip de materiale pot fi construite atât case, cât şi blocuri, însă compania care le importă doreşte să înceapă cu livrarea de cofraje pentru realizarea de case.
Prima locuinţă din cofraje pierdute urmează să fie ridicată în zona Cluj. "Casa Pasivă" doar distribuie cofrajele Izodom, ne-a mai precizat domnul Zaharia, menţionând: "Antrenăm constructorii să realizeze aceste case şi consiliem viitorii clienţi să aleagă din toată gama de facilităţi eco, printre care se numără panourile solare, fotovoltaice, aspiratoarele centralizate etc., întrucât casa poate fi proiectată din start cu astfel de sisteme. Pe lângă economiile ulterioare, cu aceste cofraje se construieşte foarte repede, respectiv o echipă de doi oameni construieşte într-o zi un nivel de 100 mp - atât închiderea exterioară, cât şi pereţii interiori. Ceea ce ne ţine să nu realizăm casa într-o săptămână sunt timpii de uscare a betonului".
Valentin Zaharia concluzionează menţionând că, pentru cei care doresc o locuinţă confortabilă şi rezistentă, construită într-un timp scurt, care să ofere un mediu de viaţă sănătos, precum şi costuri reduse de întreţinere, atât iarna, cât şi vara, produsele Izodom pot fi o alegere înţeleaptă, acestea fiind utilizate de 26 de ani la nivel internaţional.
1. Amvic
(mesaj trimis de Om în data de 19.09.2017, 09:54)
De ce sa cumparam de la polonezi? Ce AMVIC-ul nu este bun?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Izodom Romania în data de 05.05.2019, 11:52)
Amvic-ul nu se mai fabrica.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Valentin Zaharia în data de 05.05.2019, 13:22)
Iar de luna aceasta, Izodom este produs si in Romania!
2. Betonare in cofrajele pierdute
(mesaj trimis de Constructor în data de 20.10.2018, 18:22)
Toate bune si frumoase, dar nu explica nimeni de la izodom si amvic, ce se intampla cu apa din beton , dupa turnarea acestuia in cofraje :)
Ce facem cu umiditatea :)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Valentin Zaharia în data de 05.05.2019, 13:21)
Amvic nu mai exista in Romania, asa ca am sa explic de la Izodom.
In primul rand, daca va autointitulati "constructor" ar fi trebuit sa stiti de la scoala ca la prepararea betonului are loc o reactie chimica ireversibila prin care betonul ramane hidratat zeci de ani.
Pentru cei interesati, cautati pe youtube "HOW IT WORKS: Concrete".
Sau mai puteti gasi ca:
"The reason that concrete doesn't dry out and then reabsorb water later is because water isn't leaving the concrete at all. It's reacting with it and becoming part of the concrete form. Concrete continues to set and cure for months and years, increasing its strength over time. It's a long-lived giant chemical reaction that continues on long after it has set."
Pentru dumneata domnule "constructor", am urmatorul test pentru acasa: pune beton intr-o punga de plastic, inchide-o ermetic si vezi ce se intampla.
Pentru cei care nu au chef de teste: betonul se va intari desi este inchis ermetic, dar nici apa de la preparare nu o veti avea in punga.
Deci domnule "constructor", baga la cap: BETONUL NU SE USUCA!
Dar e bine sa intrebi cand ai neclaritati, desi ar fi mai usor sa cauti pe "goagal".
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de ing. Viorel Eftimie în data de 05.05.2019, 13:22)
Buna ziua, sunt din Braila. Nu cunosteam acest sistem dar pare interesant. Doresc doar sa raspund postarii anterioare: probabil sunteti frizer, nu constructor. Sau daca usnteti constructor ati lipsit de la scoala. Cautati mecanismul hidratarii cimentului si veti obtine raspunsul cu ce se intampla cu umiditatea din interior in timpul intaririi betonului. Faceti parte din categoria prostului care daca nu e fudul parca nu e preost destul.
3. Betonare si tehnologie
(mesaj trimis de Constructor Valentin Octavian Popescu în data de 04.04.2019, 22:36)
Dupa lungi discutii cu aceasta firma importatoare ma felicit pentru faptul ca nu am ales sa folosesc aceasta tehnologie "brevetata" de constructie a caselor sau imobilelor. Sunt un dezvoltator si dupa calcule amanuntite am ajuns la concluzia ca tehnologia este cat se poate de proasta din mai multe motive (ex. efect de punga, neecologic avand in vedere ca acest material "neopor" o sa se scoata din fabricatie si utilizare din 2020 datorita efectelor sale neprietenoase cu mediul, scoaterea umiditatii di pereti etc). In plus de asta domnii reprezentanti ai acestei firme o sa va zapaceasca de cap ca tehnologia este nemaipomenita iar cand o sa faceti calcule reale o sa constatati faptul ca sunt foarte scumpe si exista solutii de "case eficiente energetic" sau chiar "pasive" folosind materiale normale dar care sunt puse in opera de ingineri adevarati care concep solutii foarte bune (BCA, tehnologia CLT etc). In plus aveti grija la tehnologie ca nu e simplu de pus in opera. Si un alt aspect important, verificati cifra de afaceri a acestei firme care va va spune multe.
3.1. cofrage NEOPOR (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de ´conspal în data de 08.04.2019, 11:07)
am citit mai sus cele expuse de dvs. si eu sunt dezvolator si am o casa pe sistem Amvic , cred ca nu ati inteles bine cum functioneaza , deci , betonul ramane in cofragul inchis hermetic , se INTRARESTE INCET , xea ce ii da proprietati mult mai elevate , HAI SA DICUTAM DE BCA , nosmal ati inteles ca beneficul este mai mare construind cu BCA , dar atentie , beceaul se crapa la orce miscare sesimica cit ar fi de mica si nu arte nici de departe eficinta energetica oferita de NEOPOR , facem o comparatie intre BCA si BETON ARAMAT ;) pentru unii care nu inteleg su nu stiu nimica despre nopor , este hiperecologic , daca ne uitam in supermaketuri carnea sau pestele vine in tavi dion Neopor deci este ecologic sau nu ?
BCA -NEOPOR difernta de pret ste tripla , beneficul la BCA este deci trimplu pentru cunoscatori (constructori ) mai ales ca dupa ce este construit si finisat , nu se mai vede , ca este din BCA ? BCA ? a fost patentat in RO sub numele de Itong , in 1928 , beton celular , nu este rau DAR HAI SA NU COMPARAM O CONSTRUCTIE DE CASA DIN BETOn cu dubla izolatie NEOPOR , ECO-BUNKERHAUS . DECI UN MONOLIT
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Valentin Zaharia în data de 05.05.2019, 13:03)
Nu doresc sa intru in polemici pe diferente intre materiale. Cine este interesat le poate descoperi singur pe site-uri specializate, nu de la chibiti.
In primul rand, la o anumita categorie de dezvoltatori nu avem succes deoarece sunt fani BCA, beton "facut in cifa" si mana de lucru "la negru".
Tehnologia chiar a fost brevetata in Danemarca in anul 1932, iar in anii 60 compania BASF dezvolta primele cofraje din polistiren, iar in anul 1983 este brevetat in Suedia sistemul de fundatie cu cofraje din polistiren. Cele 20 de milioane de mp construiti doar cu acest sistem va pot contrazice cu usurinta (wikipedia).
Ca si pret poate depasim cu 5-10% sistemul clasic (corect, cu toate taxele platite), insa izolatia este dubla, iar economiile la incalzire/racire de peste 80%.
Efectul de "punga" sau inchidearea ermetica, este unul din scopurile caselor pasive. Microclimatul din casele noastre este controlat prin Ventilatie cu Recuperare de Caldura, care la un pret de pana la 2000 euro nu doar duce economia la 95%, dar si elimina factorii alergeni, praful si noxele.
Nu comentez alte "solutii" pentru case pasive folosind materiale normale, va doresc in schimb succes sa eliminati puntile termice din radier.
Pentru case din paie, lemn (CLT) tot respectul, insa verificati pretul si conditiile de intretinere/utilizare. Probabil nu comercializez materiale pentru asa ceva pentru ca am citit povestea celor trei purcelusi in copilarie.:)
Cat despre cifra de afaceri, probabil aveti acces la date financiare de acum doi ani.
Ca sa nu mai plictisim aici, ma puteti contacta la tel
3.3. Comentariu dl. Valentin Zaharia (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Constructor Valentin Octavian Popescu în data de 17.06.2019, 01:03)
Stimate domn Valentin Zaharia. Cu tot respectul pentru ca nu va cunoasc personal va contrazic din mai multe puncte de vedere. Referitor la cele spuse de dumneavoastra as avea cateva comentarii dupa cum urmeaza:
- dezvoltatorii nu sunt fan BCA si beton facut in cifa ci mana de lucru la negru dar sunt fani ai unui produs ecologic, ieftin si bun de preferat - a se vedea proprietatile BCA-ului de 25 si termoizolat cu PIR de 10 cm care nu necesita un sistem de ventilatie propus de directorul dumneavoastra care se ridica la niste preturi de luat in considerare.
- nu depasiti cu 5-10% sistemul clasic ci cu mult mai mult plus ca dumneavoastra pe acest sistem puneti constructorul sa mai achizitioneze si alte echipamente conexe (sustineri, spuma etc).
- puntile termice se pot elimina usor daca te duce capul pentru ca sa nu credeti dumneavoastra ca ati inventat perpetum mobile cu tipul de "vana termica" (in limbaj ingineresc "vana" sa stiti ca inseamna altceva decat ce inseamna la dumneavoastra in prezentari/ oferte/ discursuri etc).
- da sunt de acord ca puntile termice trebuie eliminate si asta este rolul unui arhitect/ inginer bun de la noi din tara. In acelasi context va rog sa mai studiati putina termotehnica (sunt convins ca nu v-a spalat directorul dumneavoastra pe creier de tot ca sa credeti tot ce spune dansul clientilor) si astfel o sa intelegeti unde este indicat sa realizati astfel de tehnologii si cu parere de rau va spun ca Romania nu prea se preteaza la astfel de solutii. Ca sa va ajut putin va rog sa studiati "punctul de roua" (asa se numeste fenomenul aparut la interiorul casei pe perioada rece a anului).
- in alt context va rog sa mai studiati (lasand " povestea celor trei purcelusi") ce materiale vreti sa vindeti in Romania si sa nu incercati sa vindeti ceva fara sa fiti conectat la tehnologia actuala. Ce vreti sa spuneti prin aluzia cu povestea? Sau ce vreti sa insinuati? Vreti sa spuneti ca ia cumva foc? Va intreb in calitate de profesionist nu in calitate de maturator sau muncitor necalificat !
V-as intreba in acelasi context daca un fost sportiv poate totusi sa vanda astfel de materiale in Romania. O sa imi raspundeti probabil ca da iar eu va spun ca nu este normal, totusi !
Nu incercati pe aceasta cale sa mai vindeti gogosi romanilor (numele dumneavoastra ma duce cu gandul ca sunteti roman !) pentru ca exista multe canale de informare in aceasta perioada in special internetul.
In alta ordine de idei tot pe internet am studiat cifra de afaceri care dupa cum stiti difera de profit si care nu mi s-a parut asa de impresionanta pentru Romania avand in vedere faptul ca existati pe piata de ceva ani, 2007 dupa cum am analizat eu si care imi indica totusi ceva referitor la acest aspect. Pai cifra dumneavoastra de afaceri din anul 2018 de 158.000 lei (un miliard cici sute opt zeci mii lei) nu ma impresioneaza deloc si daca analizez profitul (care sincer ma gandeam ca e pe undeva pe la 10%) constat faptul ca probabil cei 135.000 lei profit (sper ca citesc bine pe siteul ministerului de finante !) ma duce cu gandul la alte inginerii financiare (poate le intelegeti dumneavoastra - eu am inteles ce trebuia).
Va laudati cu aceste materiale "inovative" de parca producatorul a inventat nu stiu ce tehnologie. Tehnologia este veche si a mai avut sansa sa fie implementata si de altii care nu au reusit.
Eu va doresc succes dar sa nu va lasati prins de valul banilor (probabil ca activati pe postul de agent de vanzari in cadrul acestei firme) si sa faceti calcule obiective referitoare la acest tip de tehnologie.
V-as intreba totusi daca directorul dumneavoastra are vreun sediu (sau macar un birou amarat) cu o secretara macar (nu mai intreb de departament tehnic sau alt fel de departamente). Era o intrebare retorica daca nu ma inseala Google maps sau deplasarea din curiozitate la sediul declarat peste tot, sediu care de fapt nu exista.
V-as intreba tot retoric daca firma a terminat fabrica din Romania (investitie de milioane de euro) sau in ce stadiu este ?
PS: Pentru potentialii clienti: studiati fenomenul acestui tip de tehnologie si analizati toate aspectele investitionale foarte atent punand totul pe hartie si nefiind ametiti de un pahar de vin. Vinul este bun dar nu cand iei decizii si apropo vedeti ca in Republica Moldova se vand astfel de cofraje la preturi mult mai ok daca cineva chiar doreste astfel de case, realizate in acest sistem.
Sper ca m-am facut inteles ce am vrut sa exprim aici si contraziceti-ma punctual lasand povestea purcelusilor deoparte pentru ca aia am citit-o cand eram copil naiv.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Valentin Zaharia în data de 17.06.2019, 18:36)
Domnule V.O. Popescu. Va multumesc pentru timpul acordat scrierii raspunsului de mai sus. V-as raspunde cu cea mai mare placere, daca ar contine mai multe elemente de interes tehnic, dar din pacate, constat ca aveti o problema personala cu unul dintre proprietarii societatii Casa Pasiva SRL si indirect cu tehnologia de construire promovata de aceasta. Rautati de genul ca un fost sportiv nu poate sa performe in afaceri nu va fac cinste, iar un fost tenismen cu mustata v-ar contrazice oricand.
Totusi, pentru ca postarea dumneavoastra este mai mult dezinformare, ma vad obligat sa va informez:
- nu sunt "agent de vanzari", sunt economist, Manager de Proiect al unei dezvoltari de 1500 apartamente in Bucuresti si asociat in Casa Pasiva. Mai pe scurt, verific si coordonez constructori asa cum aveti dumneavoastra pretentia sa fiti. Nu am pretentia ca sunt un mare tehnic, calificat la locul de munca, insa pentru asta s-a inventat lucrul in echipa;
- nu am nimic cu saracul BCA, dar nu este chiar cel mai potrivit pentru case pasive (cautati site UBAKUS si incercati acolo diferite combinatii de materiale);
- sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura are pretul de 1300 euro fara tubulatura si instalare (+1000 euro?) si il recomandam pentru economie si comfort (aer proaspat in permanenta). Nu este insa obligatoriu, putem crea cateva grile pentru ventilatie naturala care sa imite fisurile si imbinarile defectuoase ale cladirilor clasice prin care acestea "respira". Este insa unul din principiile caselor pasive sa fie inchise ermetic;
- pretul este fix prin contract, iar clientul decide in urma informarii din mai multe surse. Calculatorul de pe site-ul nostru va poate fi de ajutor;
- termenul de "vana termica" folosit de asociatul meu care este mai bun vorbitor de limba germana decat de romana, se refera la cofrajul pentru fundatie prin comparatia cu un vas/cuva/cada si nu cu vana/robinet;
- constructorii nu sunt obligati sa achizitioneze materiale conexe. Sunt necesare schele suport pentru pereti, 50-70 buc. pe care si le pot confectiona singuri sau inchiria de la noi. Si pentru celelalte sisteme clasice exista schele si cofraje, deci nimic nou, dar gasim nod in papura;
- va urez succes sa eliminati puntile termice din fundatie eficient si la costuri/timp acceptabile fara sa utilizati Izodom;
- aluzia la cei trei purcelusi era de fapt o parafrazare a principiului de proiectare durabila, si se refera la rezistenta in timp a constructiei, nu doar in caz de foc, inundatie sau seism, iar asta nu are legatura cu materialele Izodom, ci cu betonul armat din care este cladita casa;
- societatea este activa in domeniul comercializarii acestor elemente doar din 2018, nu din 2007. In ceea ce priveste profitul, ca sa obtineti cifra de afaceri, inmultiti acea cifra cu 10 sau mai mult. Explicatia este simpla si nu reprezinta o inginerie (nu am inteles niciodata de ce pentru un fenomen economic se face trimitere la ingineri...) ci datorita faptului ca operatiunea era una de import, dezvoltatorii sau constructorii preferau achizitia direct din Polonia, noi primind doar comisionul de la producator. Perfect legal, avantajul este ca TVA-ul se achita doar in momentul vanzarii locuintei finale;
- sediu principal exista in Cluj si este in curs de mutare la biroul meu din Bucuresti. Pentru linistea dumneavoastra, nu sunt adeptul sediilor somptuoase, deoarece costul acestora se reflecta in pretul produselor. O abordare minimalista este politica noastra si in ceea ce priveste productia, nu exista o fabrica exclusiva in Romania, ci un partener care va produce pentru noi, la Cluj, Sf. Gheorghe sau Bucuresti. Este mai eficient sa externalizezi o parte din activitate si sa produci in apropierea locului de consum, cand si cat este necesar. Daca nu intelegeti logica acestor lucruri, va mai recomand o repriza de Google sau va pot furniza consultanta contra cost;
- in ceea ce priveste materiale relativ asemanatoare din Rep. Moldova, acestea nu se pot comercializa oficial in Romania deoarece nu au certificare europeana (marcaj CE) sau certificare din partea Passive House Institute din Darmstadt Germania. Mi le-as dori insa pe piata romaneasca, concurenta nu poate decat sa faca bine, insa va spun din start ca doar comparatia prin pret nu este suficienta;
- in sfarsit un punct cu care sunt total de acord, clientii trebuie sa studieze si sa se informeze temeinic, deoarece decizia construirii unei locuinte este de obicei "pe viata" iar efortul financiar este semnificativ si nu ar fi indicat sa invete din greseli.
Ca sa inchei, insist tot pe acest sfat, informativa, puneti in balanta avantajele si dezavantajele fiecarei tehnologii, dar nu din surse ca aceasta de aici sau forumuri unde diversi frustrati cu pretentia de specialisti in constructii isi dau cu parerea. Cautati pe site-uri externe de specialitate, aflati ce inseamna proiectarea PHPP (designPH sau design PHPP) si in general de ce nu poti face din rahat bici pe romaneste sau daca reusesti, cu ce costuri...
Domnule Popescu, va multumesc pentru provocare, insa din exprimarea dumneavoastra si nivelul de cunostinte, trag concluzia ca ati ramas tot un copil naiv si rautacios, nicidecum un constructor profesionist.
Imi cer scuze in numele partenerului meu de afaceri daca v-a fost refuzata propunerea de colaborare, insa incercam sa lucram doar cu profesionisti.