Colapsul economic al Chinei este iminent de un sfert de secol

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 noiembrie 2024

Călin Rechea

Economia Chinei, cea mai mare la nivel global, conform evaluărilor după paritatea puterii de cumpărare, se află în pragul unui colaps iminent de mai mulţi ani, dar mai ales în ultimii doi ani, pe fondul problemelor grave de pe piaţa imobiliară. Aşa scrie presa financiară internaţională, deci trebuie să fie adevărat. Doar nu se pretează prestigioasele publicaţii la dezinformare, care este strict interzisă în UE?

Pentru a nu se plictisi în perioada colapsului, aceeaşi economie înregistrează noi recorduri ale excedentului comercial, care se apropie de un trilion de dolari în acest an, conform unei ştiri recente de la Bloomberg.

"Exporturile Chinei către aproape 170 de ţări depăşesc importurile", scrie agenţia de ştiri americană, iar "excedentele tot mai mari faţă SUA, Europa şi ASEAN amplifică spectrul războaielor comerciale".

Estimările Bloomberg arată că diferenţa dintre exporturile şi importurile Chinei va atinge un trilion de dolari, dacă îşi va continua creşterea la ritmul înregistrat de la începutul anului (vezi graficul 1).

Colapsul economic al Chinei este iminent de un sfert de secol

Datele oficiale arată că excedentul balanţei bunurilor a crescut cu aproape 16% în primele zece luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2023, până la un nou record, de 785 de miliarde de dolari.

"Odată cu scăderea preţurilor, creşterea volumului exporturilor chineze a fost enormă", a scris Brad Setser, de la Council on Foreign Relations, pe contul său de Twitter, şi a subliniat că "economia creşte din nou pe baza exporturilor".

Cea mai importantă componentă a excedentului comercial al Chinei continuă să fie Statele Unite, conform datelor de la Bloomberg (vezi graficul 2).

Colapsul economic al Chinei este iminent de un sfert de secol

Excedentul comercial faţă de SUA a crescut cu 4,4% în primele zece luni ale acestui an faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce excedentul faţă de UE a crescut cu 9,6%, iar excedentul faţă de grupul ASEAN a crescut cu aproape 36%.

Dezechilibrul substanţial în relaţiile comerciale China - SUA a fost inclus recent de Gordon Chang în cadrul argumentului său privind colapsul Chinei, pe care l-a expus într-un editorial din cotidianul britanic The Telegraph.

Chang este autorul cărţii "The Coming Collapse of China", publicată în 2001, în care prognozează un colaps al Chinei până în 2011, revizuit ulterior la 2012. Cauza ar fi trebuit să fie administrarea defectuoasă a economiei de către Partidul Comunist din China.

Acum Chang susţine că economia Chinei nu va face faţă noilor tarife promise de Donald Trump, în condiţiile în care preşedintele Xi nu are nicio strategie de ieşire din această situaţie.

"Xi se confruntă cu un paradox insolubil. Pentru a creşte, China trebuie să exporte mai mult. Asta înseamnă politici comerciale mai agresive, ceea ce va conduce la impunerea unor noi tarife din partea partenerilor comerciali", subliniază Gordon Chang.

Prognoza autorului american are foarte puţine şanse de realizare, deoarece ipotezele sunt nerealiste, în condiţiile în care centrul de greutate al comerţului exterior al Chinei s-a mutat substanţial în ultimii ani.

Financial Times a publicat, cu peste un an în urmă, un grafic care arăta că exporturile Chinei către ţările afiliate Iniţiativei Belt and Road au depăşit exporturile cumulate către SUA, UE şi Japonia, pe fondul unei tendinţe negative în schimburile comerciale cu ţările dezvoltate care a început încă din 2005.

Asia Times a scris recent că exporturile Chinei către America de Sud s-au dublat din 2020 până în prezent, până la o valoare lunară de circa 24 de miliarde de dolari.

Acesta este contextul în care trebuie evaluată şi informaţia referitoare la prima ieşire netă a capitalurilor străine din China din ultimii 30 de ani. Conform datelor oficiale de la Beijing, investitorii străini au retras 8,1 miliarde de dolari în T3 2024 şi 12,8 miliarde de la începutul anului.

Pe de altă parte, investiţiile directe ale Chinei în ţările din Sudul Global cresc accelerat, iar tendinţa va fi susţinută, se pare, şi de India.

Înainte de ultima întâlnire la nivel înalt a ţărilor din organizaţia BRICS, India şi China au anunţat, practic, o resetare a relaţiilor bilaterale, foarte tensionate în ultimii ani. Imediat au început să apară în presa indiană şi chineză ştiri referitoare la iniţierea unor programe comune, mai ales în domeniul economic, inclusiv pentru compensarea dezechilibrului comercial prin investiţii directe ale Chinei în India, care se vor alătura investiţiilor directe nete din Africa sau America de Sud.

Bloomberg mai subliniază că cererea pentru importuri a Chinei s-a redus în ultima perioadă, pe fondul avansului electrificării economiei şi a extinderii procesului de substituire a importurilor cu bunuri fabricate în ţară, în condiţiile creării unor lanţuri interne de aprovizionare pentru domenii critice, cum este producţia automobilelor electrice.

"China se concentrează pe întregul lanţ de aprovizionare cu vehicule electrice încă din 2012 şi, ca urmare, s-a mişcat mai repede şi la o scară mai mare, iar acum are o generaţie avans în tehnologia vehiculelor electrice în aproape toate domeniile, producând în acelaşi timp la costuri mai mici", se arată în raportul privind competitivitatea europeană, prezentat recent de Mario Draghi.

Unul dintre locurile în care nu au ajuns prognozele privind colapsul iminent al Chinei este UNIDO (UN Industrial Development Organization). În ultimul raport privind tendinţele industriale, agenţia ONU estimează că 45% din producţia industrială a lumii se va realiza în China în 2030, o pondere mai mare decât a tuturor ţărilor cu venituri mari (38%) şi de peste patru ori mai mare decât ponderea SUA, care se va reduce până la 11%. Datele de la UNIDO arată că ponderea producţiei industriale a Chinei în producţia industrială globală a fost de 6% în 2000, în timp ce ponderea SUA era de 25%, iar a ţărilor cu venituri mari de 75%.

"Puţini sunt cei care înţeleg această schimbare radicală", scrie antreprenorul Arnaud Bertrand pe contul său de Twitter, în opinia căruia noua dominaţie a Chinei faţă de Occident în privinţa producţiei industriale reprezintă "o schimbare geopolitică nemaiîntâlnită în ultimii 250 de ani".

În timp ce majoritatea opiniilor prezentate în presa financiară internaţională accentuează necesitatea lansării unor programe de stimulare economică în China, inclusiv a unor programe pentru resuscitarea pieţei imobiliare, economistul francez Charles Gave, fondator şi preşedinte al companiei Gavekal Research, susţine că guvernul de la Beijing nu trebuie să facă nimic.

Guvernele Franţei au făcut întotdeauna "ceva", începând din 1981, pentru a contracara orice încetinire economică, aminteşte Gave, iar "rezultatul final al acestor reforme este falimentul Franţei".

Economistul francez nu a uitat nici "activismul" lui Franklin Delano Roosevelt, care a devalorizat dolarul în condiţiile în care Statele Unite aveau un excedent de cont curent masiv şi a transformat, astfel, recesiunea într-o depresiune globală.

În opinia lui Charles Gave, dacă guvernul de la Beijing nu va face nimic pentru "stimularea" economiei, rata naturală a dobânzii din China va coborî sub rata rentabilităţii capitalului investit pentru majoritatea companiilor, iar economia va cunoaşte un boom deflaţionist.

Dar nu este deflaţia pericolul extrem? Poate într-o economie financializată, dar nu într-o economie dominată de sectorul real.

Dacă aşa arată colapsul iminent al celei mai mari economii la nivel global, oare cum ar arăta creşterea economică, chiar şi moderată?

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Iarasi ii da lui Rechea cu plus economia Chinei:-)? Daca la PIB economia Chinei e la 10 trilioane in urma SUA, la PIB per capita China e la grupa cu Romania, a gasit "paritatea puterii de cumpărare" o strutocamila care nu dovedeste nimic...Cat despre "excedentul" comercial al Chinei, daca Tesla sau Apple isi exporta produsele in Europa sau SUA, apar ca exporturi chineze dar profiturile sunt ale Tesla si Apple:-)...Ce sa le spun, "succesuri" ca anul asta China la o crestere economica de 4% sunt deja cu un picior in groapa:-)

    1. Excedentul comercial nu inseamna decat profit pentru firma mama (asta daca exista profit, stim cu totii ca profitul poate fi manipulat la greu contabiliceste, tocmai pentru a nu plati impozit pe profit) In schimb excedentul comercial inseamna in mod sigur salarii si taxe si impozite care intra in conturile particularilor si ale statului producator.

      Deci pe logica ta, crezi ca Tesla, Apple & Co, produc in China, “pro bono”, fara profit doar sa plateasca salarii si taxe statului Chinez:-)…cum am mai spus “succesuri” in cazul asta. O sa ajungeti din uram SUA la calendele grecesti:-)

      Tesla si Apple&Co produc in China pentru a vinde americanului cât mai ieftin. That's all falk.

      Asta ai priceput tu din economie:-)? Produce in China pentru maximizarea profitului:-)

    Domnul jurnalist de ce nu va mutati la Moscova sau Beijing ? Ca multi altii sunteti pro Rusia si China si anti UE dar locuiti in spatiul liber european. Daca locuiati in in cele doua tari amintite mai erati jurnalist ? Multumesc !

    1. Ai vrea ca toti locuitorii din UE sa fie pro UE? Asta înseamna pluralitatea ideilor si democratia? Fain.

      Cand faci nonstop apologia unor autocratii parca ar trebui sa te si imaginezi functionand pe acolo.Mai sus nu se combate preferinta unei parti pentru alte 'democratii'Doar dublul standard.Si se incheie cu o intrebare mai mult decat legitima,la americani e transformata in zicala'practici ceea ce predici?'

      Pai reciproca nu e valabila si in mujicia:-)? Exista opozitie Pro UE acolo? “Asta inseamna pluralitatea ideilor si democratia? Fain”:-)

      Hai pe bune. Ai si gasit exemplul cu practici ceea ce predici. E o gluma sper.

      Bineinteles ca reciproca e valabila si in mujicie. Exista pluralitate in mujicie. Numai ca pe acolo lumea nu se bate in piept cu democratia pentru ca mujicia cam are deja o idee destul de precisa despre ce înseamna aceasta notiune pentru occident.

      Omul a facut niste constatari,este interzis prin lege?Adevarul este adevar chiar daca te faci ca nu il vezi!China este o forta,bravo lor!Invidia nu iti umple buzunarul.

      Care e “pluralitatea” aia in mujicia, ca te aresteaza daca vorbesti de “Pace” iar pentru Navalny au deturnat un avion sa puna mana pe el si sa-i faca “viza de Siberia”…Printre propagandistii astia mujici nu gasesti unu mai culturaluzat:-)

      Stii ca e democratie cand dc suna cineva la usa la ora 7 dimineata, te gandesti ca numai omul cu laptele poate fi.

      Numai dacă locuiești la țară, în raionul Tiraspol.

    Sectorul imobiliar chinez e dovada acuratetii raportarilor chinezesti.

    Si milioanele de masini electrice nevandute prosperului popor chinez si care umfla gogoasa PIB. 

    Asa este ,aveti perfecta dreptate numai ca despre prabusirea dolarului se vorbeste de mult mai mult timp si ce sa vezi statele Sudului Global (cum vine asta sud dar global?!) au avut nevoie iintotdeauna de dolari nu de hartiile lor asazise moneda locala

    1. Pai depinde cu ce compari dolarul ca sa-ti dai seama daca se prabuseste sau nu. Ceea ce e sigur e ca aurul costa azi cu 20% mai mult decat acum 6 luni.

      Aurul costa cu X%% mai mult ca acum Y ani. Asa ,si?!

    De un sfer de secol autorul ne vorbește despre hiperinflație și căderea dolarului. Pe când o ancorare în realitate? China e praf chiar acum cu toate graficele manipulatoare din articol.

    1. Adica Bloomberg manipuleaza?

    oh,da,ce mult e un sfert de secol cand vorbim de un sistem inertial unde minciuna e politica de stat

    Asta cu excedentul contra US se va termina din 20 ianuarie.

    De asemenea avantajul Chinei cu forta de munca ieftina si harnica si multa, la fel odata cu robotizarea si automatizarea. culmea, chiar ei sunt un lider in automatizare si robi=otizare. 

    China a facut greseala de a musca mana celui ce a hranit-o de mica, adica de prin anii 70(vestul "decadent"). Acum si-o va lua peste bot. 

    Au combinat comunismul stil ceausescu, cu ctitorii realizate de stat, cu capitalismul american, si au avut cea mai mare crestere din lume. Capitalismul american pleaca din China, va avea grija Trump de asta(narcisistii nu suporta competitia, cum adica China va depasi US , interzis!), iar ctitoriiile, e ca la ceasca spre final, niste petadre gen casa poporului pt folosinta personala, circurile foamei, unde trebuia sa mergi sa-ti iei portia zilnica demancare , ca sa nu mai gatesti acasa, sa poata ceasca plati datoria externa si apoi imprumuta niste tari africane. Asa e si la chinezi acum, drumurile sunt facute demult, poduri, aeroporturi, porturi, cateva orase noi zac goale in asteptarea clientilor. Tot ce se mai face din betoane are o rentabilitate si utilitate tot mai scazuta. Sunt mii de firme care fac vehicule electrice. Sunt sute de firme care fac tractoare. Avem si-n Romania , acum am vazut reducere la 9000 eur plus tva un tractor "konig cu motor weifang"de 60 de cai. Si nu le ia nimeni, nici un rewiew nimic. Pt ca-s de unica folosinta. Pai cel romanesc 60 cp Irum e 26.900 eur plus tva. Dc nu au piata, pt toate petardele vor colapsa, somaj si criza economica, ca sunt si plini de datorii. Dc le pune trump taxe de 60%, nu -i vad bine. E ca si cum ti-a plecat clientul cel mai gras la plimbare. si nu-l poti convinge sa vina inapoi.

    1. "Cresterea economica" e pe duca în Occident. Iar capitalismul nu poate sa stea in picioare decat sprijinindu-se pe crestere economica.

      foarte buna sinteza....si mai ales analogia!C.A.P. Munca in Zadar.Cand produci putin mai scapi de rebuturi,cand scalezi rebuturile ajungi sa te uiti la chinezariile care zac in curtea CAP.

      crizele curăță investițiile proaste, în capitalism.

      China se curăță de tot. 

    Daca economia Chinei are probleme,

    atunci Germania si Europa e in colaps 

    Ironic! Da, cum sa ajunga China in colaps economic cand sta pe un excedent atat de mare!

    Nici o alta tara nu are excedent 1 trilion de dolari! 

    Cu banii astia poate acoperi orice gaura, inclusiv gaura imobiliara 

    China domina si va domina mapamondul!

    Neica Trump nu are resursele si tenacitatea si oamenii si cultatura pe care o au chinezii 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb