Colapsul Evergrande, gigantul imobiliar chinez, nu reprezintă un "Lehman moment"

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 septembrie 2021

Situaţia Evergrande ar trebui să fie un avertisment pentru investitorii în companiile îndatorate din sectorul imobiliar

Ben Madadi

Potenţialul colaps al Evergrande, compania chineză din domeniul imobiliar, îi sperie pe mulţi participanţi ai pieţelor financiare. Având în vedere că este vorba de o companie uriaşă dintr-o ţară în care nu există un sistem pur capitalist, ci unul gestionat îndeaproape de stat, nu se ştie care va fi deznodământul. Evergrande poate să dea faliment, dar la fel de bine poate să aibă o cu totul altă soartă.

Potrivit băncii de investiţii UBS, Evergrande are datorii de 313 miliarde dolari, din care 19 miliarde la creditori externi (obligaţiuni offshore). Într-adevăr, sumele sunt ameţitoare, dar nu atât de mari încât statul chinez să nu poată gestiona situaţia.

Având în vedere experienţa colapsului haotic al Lehman Brothers din 2008, nu ne putem imagina cum în China o companie foarte mare, chiar şi din sectorul imobiliar, să fie lăsată să se prăbuşească în aceeaşi manieră. În primul rând, China este o ţară unde statul este mult mai implicat în economie decât în SUA. Apoi, chiar dacă prin absurd, guvernul chinez ar lăsa Evergrande să dea faliment într-un mod haotic, având în vedere că nu este vorba de o bancă, efectele în sistemul financiar nu ar fi similare. Cea mai sensibilă componentă a unui circuit financiar este banca (aşa cum era Lehman Brothers), iar falimentul unei bănci mari poate genera efecte de contagiune şi panică în rândul jucătorilor din piaţă, legat de siguranţa instrumentelor financiare deţinute sau intermediate de bănci.

În acest caz, fiind vorba de o companie imobiliară, un potenţial faliment va avea repercusiuni asupra companiilor care activează în domeniul imobiliar. Mă gândesc că motivele de îngrijorare s-a putea să depăşească graniţele Chinei. Cu toate că în lume, în acest moment, datoriile sectorului imobiliar nu par să fie exagerate, scumpirea materialelor de construcţii a început să creeze complicaţii, iar continuarea acestui trend va agrava situaţia. Consolidarea acestei realităţi va conduce la un moment dat la probleme financiare pentru mai multe companii îndatorate din sectorul imobiliar (şi nu numai).

Dacă ne uităm la situaţia din România, companiile din sectorul imobiliar şi-au asumat în ultimii ani datorii record, fie faţă de clienţii de la care au primit avansuri, fie faţă de bănci sau alţi creditori. Deşi avansurile primite de la cumpărători nu creează datorii contabile pentru companiile din sectorul imobiliar, în realitate aceste companii îşi asumă nişte obligaţii financiare, iar dobânda ascunsă pentru aceste debite asumate se traduce în discount-ul oferit la preţul final al imobilului promis. Această practică este foarte răspândită pe piaţa imobiliară din România. Principalul motiv al atragerii cumpărătorilor cu avans nu este asigurarea vânzării, ci atragerea de finanţare, care după criza din 2008 a devenit foarte dificil de obţinut de la bănci.

Dar în prezent, odată cu scumpirea materialelor, este de aşteptat ca unii constructori să aibă dificultăţi în a-şi onora obligaţiile. Nu ştiu când se va întâmpla acest lucru, însă cei care creditează companiile din sectorul imobiliar ar trebui să aibă în vedere că îşi asumă riscul ca imobilul promis să nu mai fie livrat, iar avansul dat să dispară. De asemenea, cei care deţin acţiuni la companii imobiliare ar trebui să aibă în vedere că acestea, deşi nu este prea evident la nivel contabil, sunt foarte îndatorate. Prin urmare, riscurile aferente vor fi transferate şi către investitori.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. Doua companii imobiliare sunt cotate la bursa noastra: ONE si Impact. Amandoua sunt foarte indatorate, in toate directiile. Dar ONE este super indatorata dar si extrem de scumpa la bursa. Nu degeaba fondatorii vor sa-si dea vot multiplu la actiuni, ca sa vanda actiuni de sute milioane euro, si dupa ei potopul...

    1. Pot vinde la cât dețin fondatorii și fără vot multiplu.Intrebarea este cine cumpără de milioane de euro?

      Cum cine cumapara? Fondurile de pensii. Ce, sunt banii lor?

      Face majorare de capital cu ridicarea dreptului de preferinta a actionarilor existenti.Majorarea se face prin plasament privat, adica maxim 149 de investitori.

      Pun pariu ca investitorii mici nu vor avea loc in plasamentul privat. 

      Rezultatul? Vor fi diluati cu 33% din detinerea la companie. 

      Uite asa poti sa le iei banii la fraieri, legal!

      Halal bursa! 

      Majorarea capitalului social prin plasament privat este permisa doar anterior listarii. Unei companii listate ii este interzisa majorarea capitalului social prin plasament privat, tocmai pentru a impiedica diluarea. Ca la noi nu se respecta (inca), alta poveste.

    Si, evident, BVB-ul nu stia cum sa bage mai repede ONE in BET, poate mai obliga niste fonduri sa cumpere.

    1. Logic, nu???

    Deci inteleg din articol ca este BTFD.

    1. Și un RCA de la City

    Nu Lehman ci sectorul imobiliar (sub- prime) a generat criza financiară mondiala precedenta. Statul american a intervenit dar statul socialist poate veni cu tot felul de experimente și manipulări la fel ca la Covid.

    1. Ar fi bine ca China sa nu intervina. Casa nu este o bogatie care sa devina din ce in ce mai scumpa pentru noile generatii, casa trebuie sa fie accesibila. Asta este diferenta dintre SUA si China.

      Criza precedenta nu a trecut, ea tine de 13 ani.

      Cauza crizelor - disfuncționalități între sectorul bancar și cel imobiliar

      Cauza pe care o numesti este prea ingusta si imprecisa ca sa genereze ditamai criza financiara si economica mondiala, care da semne ca pune capat unui sistem de organizare omeneasca.

    Stie careva care mai este situatia cu ofertele de la SIF4?

    Nu au terminat de ofertat si contraofertat?

    Cine a castigat pana la urma? 

    1. Nu, nu au terenminat...

      Ok!

      Multumesc! 

      Nu s-au hotarat Dragoi si Lakis daca e cazul sa respecte deciziile actionarilor din AGA si sa ofere 2 lei pe actiune sau sa respecte traditia si sa incalce inca o hotarare a actionarilor. 

      Ramane de vazut cum se va termina circul asta si mai ales cel de la ASF. A tot tras Marcu cu arcu multiple tepe in pietele de capital si de asigurari', dar de data asta o teapa mare ii este rezervata lui.

    Subscriu, analiza e corecta. Falimentul unei companii imobiliare nu e similară crizei bancare care a avut drept consecință criza de încredere in bănci și băncile între ele si-au încălcat obligațiile de plata. Sectorul imobiliar are industrii orizontale inclusiv transporturi care vor obliga statul chinez sa intervină . Și bine face ca intervine. E grav când se intervine in alimentarea băncilor cum s-a rezolvat in 2008 când practic toată frauda a fost pusă in sarcina tuturor oamenilor care muncesc și plătesc taxe.

    1. Corect, mogulii fierului, clientului, sticlei, etc au mai mult creier decat băncile și asta imi da și mie convingerea că se va ieși din criză urgent. De fapt s- a vazut si in evolutia indicilor.

    pe bune, Madadi asta acu e expert si in Bursa din China.

    Mai ramine sa sa comenteze si politica si fotbal si e roman neaos de-al nostru, specialist in toate, expert in nimic. 

    1. Poți sa te exprimi liber pe subiect. Nu te oprește nimeni. Dacă are 5% dintr-un Sif eu zic ca omul se cam pricepe . Te oftici ?

    Cica vand baietii spatii comerciale si proiecte cu 40 % discount la cei care au obligatiuni la ei. As lua si eu un 'chiosc' in Shanghai. Sa vand porumb fiert si actiuni la SIF-uri.

    1. Florine cu vânzarea porumbului fiert sunt de acord dar să vinzi acțiuni Sif e complet nerentabil si aici! Câștigi mai bine cu magiun!

      Și aici si in China! 

    Vad in comenturi cum ca imobiliarele de acum nu vor propaga criza.

    Adevarat partial! 

    In realitate Toate crizele Economice Severe (exceptand crizele politice militare ce au rol pur de decolateralizare fortata a activelor si a averii unei generatii) se propaga din cauza CICLULUI DE CREDIT (IMOBILIAR ca PONDERE - toate industriile). 

    Imobiliarele insumeaza un pachet totat de bunuri ai servicii; imobiliarele se construiesc pe datorie; datorie predata mai departe pe lantul de achizitii si servicii; lantul de achizitii si servicii propaga mai departe datoria catre furnizorii / producatori. 

    Ex: A datorie 1 leu catre B; B datorie 1 leu catre C; C datorie 1 leu catre D. 

    In acest sistem este de ajuns ca 1 singur leu sa treaca din mana in mana si sa stinga datoria totala. 

    Tot in acest sistem daca A face default catre B atunci datoria ramasa de achitat este de 3 lei (trei raman datori intre ei chiar daca 1 leu nu dispare din sistem ci doar nu mai circula). 

    Cu cat sunt mai multi participanti la joc cu atat derivatele si colateralele cresc exponential; cu atat riscul de propagare este mai mare; nu exista sa zici ca 1 leu defaul nu are efect pe lant; in exemplul de mai sus are de cel putin 3 ori efect de contagiune. 

    Bancile Centrale si Guvernele inteleg foarte bine acest fenomen si din acest motiv pompeaza periodic bani devalorizati in piata; ramanand ca la finalul de viata a monedei sa faca denominari sau taieri de zerouri ori alte adoptari monetare inchizand pe termen scurt transferul activelor / averilor reale intere generatii; iar cei ce au speculat doar acumulare de bani in conturi sau la saltele sunt cei mai tepuiti; aia cu datorii bune sunt rasplatiti! 

    semnat comenturi “cretine” 

    1. Atunci sa ne luam toti credite la banci ca se devalorizeaza moneda? Daca zici ca cei cu datorii vor fi rasplatiti...

      datorii bune!!!

      PS: si nu zic eu! o zice istoria monetara! (atat la lei, cat si la lire turcesti, cat si la franci, euro, moneda tarilor de jos, dolari, lira englezeasca, rubla ruseasca, marca germana... etc, 

      Banii nu sunt bani! - Sunt credit in existenta! 

      Banii sunt creditarea trecuta in existenta (circulatie/depozitati/total Muri in piata financiara - reala) prezenta! 

      Aceasta cruza mi-a crescut averea neta si simultan fluxul numerar; mi-a stins povara trecuta de credit si mi- a eliberat calea catre alta datorie buna!!! 

      Cu cat cadranul muncitoresc se bate pe locuri se munca cu atat salariile descresc / stagneaza / cresc greu si cu atat mai accelerat creste impulsul de cerere in consum (inflatia CPI - LIE :) ), utilitati, transporturi, servicii, etc necesitati... furand pe moment puterea venitului pana cand piata se uniformizeaza ia la un alt echilibru (mai jos sau mai sus). 

      semnat comenturi “cretine” 

    tatuati-va temporar pe creier:

    23 Septembrie 2021 = ziua cand Evergrande CADE neachitand cele 83 miliarde de dolari  

    mai apoi urmeaza prapadul.  

    Dixit!  

    1. Sa inteleg ca vor exista turbulente si pe piata interna romaneasca? China e departe......

      da, vor exista.

      daca mai vrei sa vinzi cat de cat ok, poti folosi ziua de 22 sept 2021.  

      pt bursa:  

      viziunea pozitiva: spx500 (indicator folosit de mine - S and P 500 - indice american) scade pana in zona 4050-4100-4150 si apoi iar urcam pana la tinta mea 4850 - 4950 puncte ( martie 2022). 

      viziunea negativa: a plecat saniuta bearish la vale..... :) ne vedem finalmente la spx500 1100-1300 puncte peste muuuuulte luni. 

      Chinese authorities said to have asked local governments to prepare for Evergrande's demise - WSJ (wall street journal)

      informatie prospetica :)) de acum 21 de minute de pe terminalul colegilor mei de la Trezorerie si piete capital ! :*  

      ce v-a zis voua nea Bancherul acum 2 zile?

      v-a zis bine? 

      Daca se adevereste, ai zis-o bine...oricum nu prea cred ca in Romania se vor vedea efecte in urmatoarele 6 luni...moi ne miscam greu. Proprietarii romani tin la pret pana cad drept in groapa, ofertele mi se par putine(ma refer la un oras ca Timisoara, proprietati de peste 200000 euro)

    Aceasta criza nu trebuie sa va sperie ci sa va motiveze!!!

    Se deschide accesul generatiei de mijloc din valul populatiei la oportunitati imense in piata; in termeni REALI (nu ma intereseaza prea mult in nominal). 

    Un investitor Inteligent cauta in primul rand: Protejarea Capitalului si nu Multiplicarea; chiar daca ambele strategii vor balansa ca pondere diferit pe axul timpului. 

    Populatia saraca, in necunostinta, ridica valoarea activelor detinute de investitori! 

    Cadranul muncitoresc nu poate sa creasca in termeni reali! 

    Este condamnat la o bucla repetitiva de trai - consum - investitii etc fonduri “sigure”. 

    Asa cum tehnologia se devalorizeaza asa si nisa respectiva de munca / productivitate scade in cadranul muncitoresc! 

    Sunt miliarde de oameni ce nu au mai avut marire de salariu in termeni reali de peste 5-10 ani pe glob! 

    Atentie! si nu raportat la CPI sau minus Inflatia raportata de banci / gov!!! 

    Ci raportata la inflatia reala a totalului de bunuri/servicii/etc comoditati tranzactionate in piata. - veniturile nu cresc ci doar balanseaza pozitiv sau negativ cu foarte putine procente in termeni reali (+1/3/5-/7% yoy si minus chiar mai mult; pentru ca, caderea este mult mai violenta iar cresterea mult mai inceata). 

    semnat comenturi “cretine” 

    1. completare:

      cand veniturile, chipurile “cresc” (ca forma de perceptie a cadranului muncitoresc) in realitate creste concurenta in piata la oferta de bunuri si servicii -tanand astfel preturile jos in timp ce Murile cresc cu un avans de cv trimestre. 

      Dar comportamentul cadranului muncitoresc va directiona cu intarziere surplusul de cash tot catre cadranele afaceriste; dand astfel impuls de cerere si saltari de preturi pentru balansarea ofertei. 

      semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb