Colegiul Medicilor din Bucureşti a transmis, marţi, un mesaj, în ziua în care Capitala a ajuns la o incidenţă record de peste 34 la mie, şi face apel la înţelegere şi respect, atât din partea populaţiei, cât şi din partea personalului medical, informează news.ro.
"Numărul cazurilor zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 atinge cote alarmante, de la o zi la alta", au transmis medicii, precizând că acest record de infectări se resimte în presiunea de pe sistem. Potrivit Colegiului Medicilor, 24.274 recoltări de probe pentru teste PCR s-au făcut în ultimele 14 zile.
"Numărul cazurilor zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 atinge cote alarmante, de la o zi la alta. În valul cinci al pandemiei de COVID-19, s-au atins recorduri de cazuri noi de infectare înregistrate în doar 24 de ore. Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns marţi, în Bucureşti, la 34,29 cazuri la mia de locuitori, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Este cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 atinsă până acum în Capitală, în pandemia de COVID-19",m a transmis, marţi, Colegiul Medicilor din Bucureşti, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că explozia cazurilor de COVID-19 din valul cinci al pandemiei, înregistrată într-un timp relativ scurt, la nivelul Capitalei şi al judeţului Ilfov, "înseamnă deja o presiune mare pe sistemul medical, în primul rând pe medicii de familie şi pe cadrele Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), dar presiunea este resimţită şi în spitalele din Capitală, care tratează pacienţi cu SARS-CoV-2".
"Având în vedere această situaţie, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti face apel la nivelul populaţiei din Capitală ca, atât pacienţii, cât şi personalul medical să dea dovadă de înţelegere unii faţă de ceilalţi, dar şi de respect reciproc pentru depăşirea acestei situaţii", a mai transmis Colegiul Medicilor.
Medicii afirmă că se resimte deja presunea de pe sistem şi pot apărea întârzieri în preluarea cazurilor.
"Numărul mare de cazuri poate însemna, în funcţie de moment, şi anumite întârzieri în realizarea serviciului de asistenţă medicală, cauzate exclusiv de numărul mare de pacienţi înregistraţi în aceste zile, chiar dacă mulţi dintre aceştia au forme uşoare sau medii de boală. Medicii, alături de tot personalul medical, au fost şi sunt alături de pacienţi, dar, în această perioadă, pe anumite servicii, cum sunt medicina de familie şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, există o presiune foarte mare dată de numărul de solicitări venite pe parcursul a 24h. Pentru a face faţă acestei situaţii, cu toţii, pacienţi şi personal medical, trebuie să dăm dovadă de înţelegere şi respect reciproc", a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.
Doar în ultimele 14 zile, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov s-au efectuat 53.648 de solicitări din care 16.007 urgenţe de cod roşu şi cod galben, 13.367 consultaţii de urgenţă la domiciliu şi 24.274 recoltări de probe biologice în vederea efectuării testului PCR.
"S-au luat măsuri de creştere a capacităţii de intervenţie în această perioadă prin detaşare de personal la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, de medici rezidenţi, medici şi asistenţi din reţeaua de medicină şcolară de la ASSMB, pompieri cu maşini de administratie din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Se aduce în fiecare zi personal suplimentar SABIF în regim de gardă, medici asistenţi şi ambulanţieri pentru a creşte numărul echipajelor de urgenţă şi pentru a suplini personalul aflat in izolare/carantină", a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, dr. Alis Grasu.
"Toate valurile pandemiei de COVID-19 au fost gestionate de aceiaşi medici, de acelaşi personal medical. Oamenii au renunţat perioade de-a rândul la concedii de odihnă, la Sărbători, la timp petrecut cu familiile lor şi sunt alături de pacienţi, pentru a le oferi îngrijirea de care au atâta nevoie, dar acum se înregistrează foarte multe cazuri, ceea ce face ca medicii să lucreze iarăşi la nivel maxim, mai ales că se înregistrează îmbolnăviri sau situaţii de intrare în carantină şi în rândul cadrelor medicale, ceea ce duce la o presiune în plus pe cei apţi şi aflaţi de serviciu", au mai declarat reprezentanţii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2022, 16:31)
Cum stam cu nosocomialele?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2022, 18:32)
ca si inainte
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2022, 18:00)
Infectat nu înseamnă bolnav. Degeaba se isterizează trompetele pandemice.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2022, 18:31)
Trol
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2022, 19:45)
Unul din 5 bucuresteni este infectat si contagios chiar acum cand cititi asta. Este evident ca pe langa cazurile oficiale, nefiind suficiente teste, mai sunt si cel putin alti 4, poate mai multi, nedetectati.
Este inca unul din misterele pe care stiinta oficiala, de propaganda, refuza sa il discute. Cele mai vaccinate localitati, regiuni, tari, sunt si cele mai infectate. Bucurestiul este inca un exemplu.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2022, 21:24)
adica 5 din 5 sau chiar 6, 7, 8 din 5 sunt infectati si contagiosi?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2022, 22:47)
esti contagios foarte putin timp din timpul in care esti infectat
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2022, 23:04)
cam 2-3 secunde