Colliers: Piaţa de investiţii imobiliare, posibil să atingă din nou pragul de 1 miliard de euro în acest an

F.D.
Companii / 4 septembrie

Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers România

Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers România

Prima jumătate a lui 2024 s-a încheiat cu tranzacţii imobiliare în valoare totală de 419 milioane de euro în România, ceea ce reprezintă o creştere de două ori şi jumătate faţă de volumul din aceeaşi perioadă a anului trecut, arată raportul Colliers privind evoluţia pieţei imobiliare în primul semestru al acestui an. Perspectivele rămân favorabile, iar cu un volum semnificativ de tranzacţii în desfăşurare, inclusiv unele recente în care proprietarii doresc o finalizare rapidă, atingerea pragului de 1 miliard de euro în 2024 pare un obiectiv realizabil, apreciază consultanţii Colliers.

Activitatea de tranzacţionare a fost dominată de active industriale şi de retail pentru al doilea an consecutiv, marcând o schimbare semnificativă faţă de anii anteriori, când birourile erau predominante. Criteriile de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) devin din ce în ce mai importante în procesul decizional al investitorilor imobiliari, băncilor şi chiriaşilor, subliniază consultanţii Colliers în raportul publicat recent, explicând că deşi potenţialul pieţei pe termen lung rămâne semnificativ, există totuşi provocări pe termen scurt şi mediu.

"Comparativ cu anul precedent, 2024 este mult mai activ. Există nume noi de investitori şi mai multe tranzacţii în lucru care au şanse bune de a se închide anul acesta. Una din provocarile principale rămâne disponibilitatea şi costul finanţării, care în prezent este de circa 6%. În plus, vedem o atenţie sporită acordată calităţii tehnice şi standardelor ESG ale proprietăţilor. Se preconizează o îmbunătăţire a condiţiilor de finanţare, susţinută de lichiditatea ridicată a pieţelor financiare şi de reducerea ratelor dobânzilor de către BCE, chiar dacă acest proces este uşor întârziat. Interesul băncilor pentru anumite sectoare imobiliare, în special pentru birouri, este destul de limitat, însă există excepţii în funcţie de finanţator, calitatea proprietăţii şi experienţa debitorului. Sectorul industrial este încă preferatul pe lista băncilor, urmat de retail şi rezidenţial, unde deciziile de finanţare sunt luate în funcţie de viabilitatea fiecărui proiect în parte. Refinanţarea, îndeplinirea standardelor ESG şi alţi factori specifici sectorului imobiliar sau contextului local continuă să joace un rol important în deciziile cumpărătorilor şi vânzătorilor", punctează Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers România.

Cea mai mare tranzacţie a anului a fost vânzarea portofoliului industrial al Globalworth, care a inclus aproximativ 270.000 de metri pătraţi de depozite în mai multe oraşe din România, plus terenuri pentru proiecte viitoare, către CTP pentru aproximativ 168 de milioane de euro. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacţii industriale din România şi cea mai mare de la vânzarea Europolis Park către GIC din Singapore, în 2016. A doua cea mai mare tranzacţie din 2024 a fost achiziţia Expo Market Doraly de către WDP, pentru aproximativ 90 de milioane de euro.

Alte două tranzacţii majore pe piaţa de birouri, intermediate de Colliers, au avut un impact semnificativ asupra stabilizării randamentelor pieţei în acest an. Prima tranzacţie a implicat vânzarea parcului de birouri The Landmark, un spaţiu de clasa A din zona Pieţei Romane, cu o suprafaţă închiriabilă de 23.500 de metri pătraţi, vândut de Cerberus Capital Management şi partenerul său regional, Revetas Capital. A doua tranzacţie, consiliată de Colliers, a fost achiziţia clădirii de birouri myhive Victoriei de către AFI Europe de la IMMOFINANZ, evaluată la aproximativ 27 de milioane de euro, cu Colliers şi Cushman & Wakefield Echinox desemnate ca agenţii în co-exclusivitate.

"Aceste două tranzacţii sunt emblematice pentru piaţa de birouri din România, consolidând interesul şi încrederea investitorilor în acest sector imobiliar. Achiziţia myhive Victoriei va aduce o schimbare pozitivă în Centrul Vechi al Bucureştiului prin renovarea unei clădiri emblematice a capitalei, iar vânzarea proiectului The Landmark este cea mai importantă tranzacţie din piaţa de birouri din ultimul an şi jumătate, fiind finalizată într-un context în care interesul băncilor pentru anumite sectoare imobiliare, în special pentru birouri, este destul de limitat. De asemenea, demonstrează că există lichiditate în sectorul imobiliar local, stabilind un precedent pentru tranzacţiile viitoare şi contribuind la creşterea încrederii potenţialilor investitori noi în România", completează Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers.

O altă tranzacţie notabilă este vânzarea Funshop Park Turda de către Scallier către BT Property pentru aproximativ 15 milioane de euro. Aceasta reprezintă a doua tranzacţie a BT Property, divizie a Băncii Transilvania, şi întăreşte prezenţa unui tip nou de capital pe piaţa locală. La începutul celui de-al doilea semestru s-a finalizat şi vânzarea parcurilor logistice deţinute de către Global Vision şi Globalworth către dezvoltatorul belgian WDP, astfel volumul tranzacţionat pe sectorul industrial crescând în acest an cu peste 100 de milioane de euro.

La nivelul Europei Centrale şi de Est (ECE), România a înregistrat în prima jumătate a anului cea mai bună performanţă în comparaţie cu celelalte cinci economii majore ale Bulgariei, Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei), arată cel mai recent raport "H1 2024 Investment Scene", publicat de Colliers. În medie, volumele pentru regiune au crescut cu 29% faţă de anul precedent, până la aproximativ 3,3 miliarde de euro, dar au scăzut cu 41% comparativ cu primul semestru din 2022.

Ponderea tranzacţiilor cu birouri este, de asemenea, în scădere şi în ECE - 31% din volumele tranzacţionate, în timp ce tranzacţiile din sectorul retail au contribuit cu 32%. Sectorul industrial şi logistic (I&L) s-a clasat pe locul al treilea, cu o pondere de 24%.

În contextul actual, experţii Colliers estimează la nivel regional un volum de tranzacţii de circa 5,5 miliarde de euro pentru întregul an 2024, reprezentând aproximativ jumătate din media pe 10 ani. Polonia a dominat volumele regionale, cu aproape 50% din total, datorită creşterii semnificative a activităţii locale în al doilea trimestru.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb