Comandamentul de Iarnă 2021, organizat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat, în zilele premergătoare Crăciunului, marii retaileri care au magazine în cunoscutele staţiuni de pe Valea Prahovei, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Coordonat de preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, şi de directorul general ANPC, Paul Anghel, Comandamentul are ca misiune prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor aflaţi în vacanţă, în staţiunile din România, în perioada sărbătorilor de iarnă.
Astfel, comisarii ANPC au controlat magazinele a 3 mari operatori economici, din Buşteni şi Predeal, respectiv Penny, Profi şi Carrefour.
În urma abaterilor constatate au fost aplicate diverse tipuri de sancţiuni, după cum urmează:
-4 amenzi contravenţionale, în valoare de 53.000 lei
-1 avertisment
-oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor, pentru măcelăria din magazinul Penny şi pentru vitrinele asistate de la Profi
-oprirea definitivă de la comercializare a peste 150 kg de produse alimentare
-oprirea temporară de la comercializare a peste 400 kg de produse alimentare până la remedierea deficienţelor.
În urma acţiunilor de control, comisarii ANPC au constatat mai multe abateri de la lege, cele mai importante dintre acestea fiind:
-utilizarea, la raionul de vitrină asistată - a unor vitrine frigorifice neigienizate, ale căror tăvi de prezentare a mărfii conţineau urme de resturi alimentare, pete şi lichid provenit de la scurgerile din produse
-existenţa unor ventilatoare ale vitrinelor frigorifice care aveau depuneri sau strat gros de praf pe grila de protecţie a ventilatorului, urme de mucegai, şi de rugină pe tăblia din partea superioara a vitrinei. Având în vedere că în vitrina aerul este recirculat permanent cu ajutorul ventilatoarelor insalubre şi neigienizate, produsele alimentare neambalate (vrac) şi cele care sunt desfăcute in vederea comercializării la sută de grame, sunt supuse riscului de a se contantamina, devenind astfel produse alimentare nesigure pentru consumatori
-comercializarea de legume - fructe cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, pete, deshidratate, consistenţă moale, improprii consumului uman
-utilizarea unor vitrine frigorifice la diverse raioane (zarzavat, congelate etc.) şi a unor spaţii de frig insalubre, cu urme de resturi alimentare lipite pe tăvile de inox, suprafeţe cu rugină, urme de insecte.
"Deşi unii operatori economici demonstrează că neglijenţa este încă întâlnită, considerăm că, prin monitorizarea permanantă şi verificările atente, dar şi prin consiliere şi prevenţie, veghem la respectarea legii şi a drepturilor consumatorilor, pe care îi asigur încă o dată că au în noi un partener şi, ca atare, un sprijin redutabil. Chiar dacă românii sunt în vacanţă, pregătindu-se să sărbătorească Sfintele zile de Crăciun, alături de cei dragi, oriunde în ţară, noi dorim să ne convingem, în teren, că bucuria acestor momente este completată de serviciile de calitate pe care le primesc de la operatorii economici. Cu acest prilej, doresc să urez tuturor consumatorilor, în numele colegilor mei şi al meu personal, un Crăciun minunat, luminos şi fericit, plin de sănătate şi bucurii! " - Mihai Culeafă, preşedintele ANPC.