Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, astăzi, că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, care va deveni activ vineri, nu a fost conceput ca un instrument îndreptat împotriva Federaţiei Ruse, ci se doreşte a fi un scut de apărare într-o lume în care, din punct de vedere al securităţii, devin tot mai preocupanţi actorii non-statali.
"Încă o dată: construcţia acestei facilităţi de la Deveselu, foarte clar, nu este îndreptată, nu a fost concepută ca să fie un instrument îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. (Este un - n.r.) scut de apărare, dar într-o lume în care constatăm că din perspectiva securitară tot mai preocupanţi devin actori non-statali. Insist asupra acestui lucru. Apărarea inclusiv anti-rachetă dobândeşte altă dimensiune şi altă importanţă", a menţionat ministrul, într-un interviu pentru DC News.
În contextul în care, miercuri, au apărut în presă o serie de declaraţii ale generalului-colonel Serghei Karakaiev, şeful Forţelor de rachete strategice, referitoare la sistemele anti-rachetă ale NATO, ministrul Lazăr Comănescu a atras atenţia asupra unei afirmaţii mai vechi a preşedintelui Dumei de Stat.
"V-aţi referit la faptul că şi ieri cineva nu ştiu ce a declarat. Dar, eu aş spune ceva care am impresia că a trecut mai puţin observat. Vă amintiţi că nu demult a fost aici preşedintele Dumei. (...) Eu cel puţin am reţinut ceva care mi se pare foarte interesant. Întrebat fiind despre Deveselu, a spus: "este o decizie a autorităţilor române pe care noi o respectăm". Nu s-a reţinut acest lucru. Mie mi se pare că al treilea om în stat în Federaţia Rusă făcând o asemenea afirmaţie e un lucru care nu poate să fie ignorat", a spus ministrul.
El a arătat că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu reprezintă o nouă confirmare a substanţei deosebite a Parteneriatului Strategic româno-american.
"Este, pe de altă parte, o confirmare a determinării României de a contribui la consolidarea şi pe această cale la securitatea şi stabilitatea în zonă. Să nu uităm că această facilitate va deveni parte integrantă a sistemului anti-rachetă al NATO", a declarat Comănescu.
Întrebat dacă în acest moment România se află într-un pericol de război, el a respins o astfel de variantă. "Nu putem să vorbim, după părerea mea, despre un asemenea pericol. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne preocupe - şi facem acest lucru - întreprinderea oricăror acţiuni şi luarea oricăror măsuri care să contribuie la stabilitate şi securitate în zona noastră", a subliniat ministrul Comănescu.