COMĂNESCU:  "Sistemul de la Deveselu nu a fost conceput ca un instrument îndreptat împotriva Federaţiei Ruse"

Adina Lateş
Politică / 17 decembrie 2015

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, astăzi, că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, care va deveni activ vineri, nu a fost conceput ca un instrument îndreptat împotriva Federaţiei Ruse, ci se doreşte a fi un scut de apărare într-o lume în care, din punct de vedere al securităţii, devin tot mai preocupanţi actorii non-statali.

"Încă o dată: construcţia acestei facilităţi de la Deveselu, foarte clar, nu este îndreptată, nu a fost concepută ca să fie un instrument îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. (Este un - n.r.) scut de apărare, dar într-o lume în care constatăm că din perspectiva securitară tot mai preocupanţi devin actori non-statali. Insist asupra acestui lucru. Apărarea inclusiv anti-rachetă dobândeşte altă dimensiune şi altă importanţă", a menţionat ministrul, într-un interviu pentru DC News.

În contextul în care, miercuri, au apărut în presă o serie de declaraţii ale generalului-colonel Serghei Karakaiev, şeful Forţelor de rachete strategice, referitoare la sistemele anti-rachetă ale NATO, ministrul Lazăr Comănescu a atras atenţia asupra unei afirmaţii mai vechi a preşedintelui Dumei de Stat.

"V-aţi referit la faptul că şi ieri cineva nu ştiu ce a declarat. Dar, eu aş spune ceva care am impresia că a trecut mai puţin observat. Vă amintiţi că nu demult a fost aici preşedintele Dumei. (...) Eu cel puţin am reţinut ceva care mi se pare foarte interesant. Întrebat fiind despre Deveselu, a spus: "este o decizie a autorităţilor române pe care noi o respectăm". Nu s-a reţinut acest lucru. Mie mi se pare că al treilea om în stat în Federaţia Rusă făcând o asemenea afirmaţie e un lucru care nu poate să fie ignorat", a spus ministrul.

El a arătat că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu reprezintă o nouă confirmare a substanţei deosebite a Parteneriatului Strategic româno-american.

"Este, pe de altă parte, o confirmare a determinării României de a contribui la consolidarea şi pe această cale la securitatea şi stabilitatea în zonă. Să nu uităm că această facilitate va deveni parte integrantă a sistemului anti-rachetă al NATO", a declarat Comănescu.

Întrebat dacă în acest moment România se află într-un pericol de război, el a respins o astfel de variantă. "Nu putem să vorbim, după părerea mea, despre un asemenea pericol. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne preocupe - şi facem acest lucru - întreprinderea oricăror acţiuni şi luarea oricăror măsuri care să contribuie la stabilitate şi securitate în zona noastră", a subliniat ministrul Comănescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb