COMBINAŢIA APAPS-AVAB Încercări sofisticate de revigorare a siderurgiei din Călan

Laura Serghei
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 4 martie 2004

Societatea "Amidip" Călan va fi lichidată, la numai un an după ce a fost înfiinţată, iar AVAB va vinde, în cadrul executării si-lite, activele care se cuvin societăţii "Sidermet" Călan şi "Turnătoria de tuburi de presiune din fontă ductilă". Activele vor fi cumpărate de o societate nou constituită, care are ca asociat unic "Pipe Products" GmbH Germania, acţionarul majoritar de la "Amidip". Conform notei de fundamentare a ordonanţei de urgenţă ce prevede lichidarea şi dizolvarea "Amidip", scopul principal este restructurarea şi redresarea platformei industriale Călan şi solu-ţio-narea situaţiei sociale a celor 600 de muncitori preluaţi de la "Sidermet".

În acest sens, noua societate cu capital german se obligă, prin achiziţia acestor active, să pună şi să menţină în funcţiune minim cinci ani turnătoria de ţevi de presiune şi să păstreze cei 600 de angajaţi. "Amidip" a concediat, la sfîrşitul anului trecut, 400 de salariaţi care primesc ajutor de şomaj şi cîte un milion de lei din partea companiei.

Societatea germană va achita utilajele turnătoriei de tuburi de presiune din fontă ductilă la un preţ care să nu fie mai mic de 65% din expertiza solicitată de AVAB, iar plata urmează să se realizeze în rate pe o perioadă de 12 ani, fără nici un avans.

Conform notei de fundamentare, datorită acţiunii creditorilor "Sidermet" care au ca obiectiv executarea silită a participaţiei societăţii la "Amidip", acţionarul majoritar "Pipe Products" nu a mai investit în societate cele 12 milioane de do-lari pre-văzute în actul constitutiv al societăţii mixte şi a vărsat, iniţial, doar 8,2 milioane de dolari.

Surse din APAPS susţin că "Amidip" a fost desfiinţată în ideea ca aceşti creditori să nu mai ajungă la noua societate pentru recuperarea datoriilor "Sidermet".

AVAB susţine că deţine creanţe asupra "Sidermet" Călan în valoare de 17,6 milioane de dolari, din care 16,5 milioane de dolari reprezintă creanţa preluată de la Ministerul Finanţelor Publice şi 1,1 milioane de dolari creanţa preluată de la Cas Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Pentru întreaga sumă s-a instituit procedura de executare silită a societăţii "Sideremt", iar pentru recuperarea creanţei preluate de la MFP, AVAB a mai vîndut o dată, anul trecut, "Turnătoria de tuburi de presiune din fontă ductilă". Valoarea tranzacţiei era de 15,8 milioane de dolari, sumă care urma să fie încasată de la "Pipe Products" în rate, pe o periodă de 11 ani. Prin aplicarea recentei ordonanţe, reprezentanţii AVAB au constatat însă că vînzarea a rămas fără obiect.

Societatea "Amidip" Călan a fost înfiinţată în luna noiembrie a anului 2002 prin asocierea combinatului "Sidermet" cu firma "Pipe Products" GmbH Germania, sucursală a grupului "Saudi Arabian Amiantit Co.". Structura acţionariatului societăţii este "Pipe Products" GmbH Germania cu o cotă de 65,6% din capitalul social şi "Sidermet" Călan - 34,4%. Participarea "Sidermet" la capitalul social a reprezentat aporturi în natură terenuri şi utilajele care compun "Turnătoria de tuburi de presiune din fontă ductilă", reprezentînd 8,6 milioane de dolari, iar aportul firmei germane a fost de 12 milioane de dolari.

De cînd a fost înfiinţată, "Amidip" nu a produs decît fontă, dar instalaţia de ţevi de presiune din fontă nu a fost pusă în funcţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb