Comerţul exterior doboară record după record

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Companii / 3 septembrie 2004

Exporturile şi importurile, la valori maxime de după 1990

Luna iulie a acestui an a consemnat valori maxime pentru exportul şi importul de mărfuri din 1990 şi pînă în prezent, după ce şi în iunie au fost stabilite niveluri record. Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, valoarea exporturilor din iulie a fost de circa 1,83 miliarde euro, în creştere cu 12% comparativ cu luna precedentă. De asemenea, importurile CIF s-au majorat la peste 2,3 miliarde euro, cu 4,4% mai mult decît cele din iunie 2004.

În acest fel, deficitul comercial FOB/CIF, înregistrat între 1 ianuarie - 31 iulie, s-a ridicat la aproape 3,5 miliarde de euro, numai luna iulie generînd un deficit de 538,3 milioane euro.

Pentru primele şapte luni ale acestui an, exporturile au totalizat 10,84 miliarde de euro, valoarea fiind cu 20,6% mai mare decît cea din perioada similară a anului precedent. Cea mai mare pondere din totalul exporturilor, respectiv 22,8%, o deţin în continuare articolele de îmbrăcăminte, însă ritmul de creştere a fost de numai opt procente faţă de ianuarie-iulie 2003. Spre deosebire, industria aparatelor şi echipamentelor electrice a exportat produse în valoare de peste 1,9 miliarde euro, cu 37,4% mai mult decît în perioada similară a anului trecut. De asemenea, produsele metalurgice au generat exporturi în valoare de 1,6 miliarde euro, în creştere cu 42,6%.

În topul celor mai importanţi parteneri comerciali în derularea exporturilor, pe primul loc s-a situat Italia cu 22,2% din total, urmată de Germania cu 14,9% şi Franţa cu 8,9%. Per totalul celor 25 de state ale Uniunii Europene, ponderea exporturilor a fost de 73,7%.

Tot în primele şapte luni, importurile au totalizat 14,34 miliarde euro, majorarea faţă de perioada similară a anului trecut fiind de 22,2%. Aproape un sfert din valoarea totală a produselor importate, respectiv 3,3 miliarde euro, a fost reprezentată de aparate şi echipamente electrice, iar importul de ţiţei, produsele petroliere şi minereurile a totalizat 1,86 miliarde euro. Ca şi în cazul exporturilor, Italia este principalul partener în derularea importurilor cu 18,4% din total, urmată de Germania cu 14,7% şi Franţa - 7,4%. Valoarea produselor provenite din ţările Uniunii Europene a crescut cu 17,6%, avînd o pondere de 65,3% în total.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb