Comerţul global şi-a temperat scăderea anuală, pe fondul declinului accelerat din zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 noiembrie 2023

Comerţul global şi-a temperat scăderea anuală, pe fondul declinului accelerat din zona euro

English Version

Volumul comerţului global şi-a temperat scăderea anuală până la 3,5% în septembrie 2023, de la 3,9% în luna precedentă, conform ultimului raport World Trade Monitor al institutului olandez CPB (vezi graficul). Avansul lunar a fost de 0,7%, după o creştere de 0,4% în luna anterioară.

Comerţul global şi-a temperat scăderea anuală, pe fondul declinului accelerat din zona euro

Importurile globale şi-au temperat scăderea anuală până la 4,5%, de la 5,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,6%, iar exporturile şi-au menţinut scăderea anuală la 2,5%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,8%.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente a scăzut cu o rată anuală de 1,3%, după o scădere de 0,5% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,2%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate şi-a temperat scăderea anuală până la 4,6%, de la 5,6%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,9%.

Importurile economiilor avansate şi-au temperat scăderea anuală până la 5,2% în septembrie 2023, de la 6,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, iar exporturile au scăzut cu o rată anuală de 4%, după o scădere de 4,4% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunar de 0,7%.

La nivelul economiilor emergente, importurile au scăzut cu o rată anuală de 2,8%, după o scădere de 2% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,5%, in timp ce exporturile au crescut cu o rată anuală de 0,2%, după o creştere de 1% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunare de 0,8%.

Schimburile comerciale ale Chinei au înregistrat o creştere anuală de 3,4% în septembrie 2023, după o creştere de 5,1% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,4%. Exporturile celei mai mari economii din Asia au crescut cu o rată anuală de 5,4%, după o creştere de 5,5%, pe fondul unui avans lunar de 3,2%, iar importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 1,4%, de la 4,7%, în condiţiile unei stagnări lunare.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o temperat a declinului anual al schimburilor comerciale, până la 7,2%, de la 7,6%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,9%. Volumul exporturilor a scăzut cu o rată anuală de 6,4%, după o scădere de 6,7%, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,6%, iar volumul importurilor a scăzut cu o rată anuală de 7,8%, după un declin de 8,4%, pe fondul unei scăderi lunare de 2,2%.

Volumul schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi-a accelerat creşterea anuală în septembrie 2023 până la 12,1%, de la 11,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%. Volumul exporturilor şi-a accelerat creştere anuală până la 18,4%, de la 17,1%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,6%, iar importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 4,5%, de la 4,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 1%.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a accelerat scăderea anuală până la 7,6%, de la 6,9%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,8%. Importurile au scăzut cu o rată anuală de 8,3%, după o scădere de 8,5%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%, iar exporturile şi-au accelerat scăderea anuală până la 6,9%, de la 5,4%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,6%.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au crescut cu o rată lunară de 2,3%, după un declin de 0,4% în luna anterioară, pe fondul creşterii importurilor cu 2,3% şi a creşterii exporturilor cu 2,3%. Creşterea anuală a fost de 0,2%, după un declin de 1,2% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi anuale de 1,4% a importurilor şi a unei creşteri anuale de 2,1% a importurilor.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei a scăzut cu o rată anuală de 2,8%, după o scădere de 6,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 3,4%. Exporturile au scăzut cu o rată anuală de 0,1%, după o scădere de 4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 4,4%, iar importurile au scăzut cu o rată anuală de 5,3%, după o scădere de 8,2%, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,4%.

Dinamica schimburilor comerciale din America Latină a fost influenţată mai ales de exporturi. Acestea şi-au accelerat scăderea anuală până la 5,4%, de la 1,1%, pe fondul unei scăderi lunare de 1%. Volumul total al schimburilor comerciale a înregistrat o scădere anuală de 5,5%, după o scădere de 4%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,5%, în condiţiile în care importurile au scăzut cu o rată anuală de 5,6%, după o scădere de 7%, în urma unei creşteri lunare de 0,1%.

Datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 0,5% a producţiei industriale globale în luna septembrie 2023, după o creştere de 0,4% în luna anterioară, pe fondul unui avans lunar de 0,2%.

La nivelul economiilor dezvoltate, producţia industrială şi-a temperat scăderea anuală până la 2,2%, de la 2,3% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,1%.

Creşterea anuală la nivelul economiilor emergente s-a menţinut la 2,9%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,5%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4% a producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est, a unui avans lunar de 1% în China şi a unei scăderi lunare de 0,6% în economiile emergente din Asia, exclusiv China.

În timp ce producţia industrială din zona euro şi-a accelerat scăderea anuală până la 5,3%, de la 4,3% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 1%, producţia industrială din SUA a scăzut cu o rată anuală de 0,2%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb