Comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, a felicitat, astăzi, preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene pentru acordul la care s-a ajuns în ceea ce priveşte programul-cadru pentru cercetare şi inovare pentru anii 2021-2027 - Orizont Europa.
"Aş dori să felicit România, să îl felicit pe colegul meu, Nicolae Hurduc, pentru că aţi reuşit să realizaţi ceva unic. Această preşedinţie a reuşit să ajungă la un acord pentru următorul program 'Orizont Europa' pentru ştiinţă. A fost o realizare foarte mare şi ştiu că s-a lucrat foarte mult la minister, la Reprezentanţa permanentă de la Bruxelles şi o să avem aproape cel mai mare program de cercetare de până acum. (...) Din punct de vedere istoric, acesta este un moment minunat. Veţi vedea că, în timpul preşedinţiei române, acest acord a fost unul dintre cele mai importante. Trebuie să vă spun că a fost greu să se convină asupra acestui program, a fost implicat Parlamentul, statele membre, iar preşedinţia a trebuit să caute o cale de înţelegere între toţi participanţii", a afirmat comisarul european, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, în urma reuniunii informale a miniştrilor Cercetării şi Inovării, relatează Agerpres.
El a menţionat că 3 miliarde de euro se vor acorda ţărilor care au performanţe mai reduse în domeniul cercetării şi inovării.
"În Europa avem ţări care sunt foarte bune la cercetare şi inovare şi ţări care urcă pe această scară a excelenţei, dar în acest moment performanţele lor sunt reduse. Şi întrebarea este cum putem să ajutăm această a doua categorie, cum pot factorii politici să facă în aşa fel încât toate ţările să urce pe această scară a excelenţei. Iar preşedinţia română a pus aceste întrebări pe agendă. În parte, acordul la care s-a ajuns a fost tocmai fructul acestei intenţii - de a încerca să asigurăm un buget mai mare pentru ţările care au nevoie de sprijin. 3,3% din buget se acordă acestor ţări. Am convenit deocamdată asupra cadrului - încă nu ştim exact cifrele - dar e vorba de aproximativ 3 miliarde de euro. Până acum era vorba de un miliard de euro, deci se triplează suma pentru aceste ţări", a spus oficialul european.
Carlos Moedas a arătat că una dintre propunerile pentru viitor este ca finanţarea programelor de cercetare desfăşurate de oamenii de ştiinţă să se poată realiza şi din fondurile structurale, nu doar prin programul Orizont Europa.
"La Bruxelles ştim să facem proiecte, însă în statele membre trebuie să îi ajuţi pe oameni să treacă prin acest proces şi să elaboreze nişte proiecte. Am avut bucuria să colaborez cu doamna comisar Corina Creţu în timpul mandatului nostru, pentru a institui marca de excelenţă, care face legătura între fondurile structurale şi fondurile pentru ştiinţă din Orizont Europa şi am creat ceea ce se numeşte o marcă de excelenţă 'Seal of excellence', unde, dacă nu putem oferi finanţare din programul nostru, putem apela la fondurile structurale", a declarat el.
Comisarul european a explicat că primul pilon al programului Orizont Europa va viza ştiinţele fundamentale, dar că se va pune accent şi pe grupurile de colaborare între diverse discipline, menite să rezolve probleme existente la nivel mondial.
"Astăzi se alocă multe fonduri pentru cercetare, dar uneori oamenii de rând nu ştiu ce facem noi. Prin urmare, misiunile sunt menite să facă această conexiune cu cetăţenii, cu oamenii. Să spui: 'iată, doresc să vindec această boală' sau 'doresc să construiesc primul avion electric' sau să faci nişte lucruri pe care oamenii de rând să le înţeleagă. Acesta este unul dintre obiectivele programului. (...) Ne-am hotărât să organizăm un Consiliu European al Inovării, un ghişeu unic pentru inovare, pentru că în Europa suntem foarte pricepuţi la ştiinţe fundamentale, cercetare, dar cum se traduc acestea în produse concrete? Trebuie să schimbăm felul în care vedem finanţarea inovării", a mai precizat el.
Ministrul român al Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a menţionat că reuniunea informală desfăşurată la Bucureşti a abordat măsuri de creştere şi extindere a excelenţei ştiinţifice la nivelul UE, precum şi cooperarea ştiinţifică la nivelul bazinului Mării Negre.