Comisarul UE pentru comerţ anunţă acordul privind cerealele ucrainene

D.T.
Internaţional / 30 aprilie 2023

Comisarul UE pentru comerţ anunţă acordul privind cerealele ucrainene

Cinci ţări ale UE, între care şi România, au ajuns vineri seara la un acord de principiu cu Comisia Europeană, după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunţat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, potrivit Economedia.ro.

"Sunt bucuros să anunţ că am ajuns la un acord politic privind importurile de produse agroalimentare ucrainene în UE. Am convenit cu cele cinci state membre vecine ale UE şi cu Ucraina asupra modului în care vom aborda situaţia", a declarat Dombrovskis într-un mesaj video pe Twitter.

Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au restricţionat importurile de produse ucrainene la începutul acestei luni, în urma protestelor fermierilor din ţările lor, care nu-şi pot vinde recoltele din cauza unei supraoferte ucrainene existente pe piaţa internă. Dombrovskis, care a enumerat elementele-cheie ale acordului, a precizat că aceste măsuri unilaterale vor fi retrase. Astfel, Comisia Europeană va propune măsuri de salvgardare de urgenţă pentru grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, a spus Dombrovskis, adăugând că ar putea fi explorate măsuri de protecţie şi pentru alte produse, inclusiv uleiul de floarea-soarelui. Acesta nu a oferit mai multe detalii cu privire la ceea ce presupun măsurile de urgenţă, dar diplomaţii UE spun că importurile acestor produse în cele cinci ţări vor fi blocate, cu excepţia cazului în care vor tranzita către alte ţări din UE sau în ţări terţe.

Deşi nu a impus propriile restricţii, România s-a alăturat celorlalte patru ţări care au cerut executivului comunitar să lărgească propunerea de "măsuri preventive" temporare. De asemenea, rămâne valabil pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cele cinci state membre şi vor fi întreprinse acţiuni pentru a asigura exportul către alte ţări prin intermediul coridoarelor de solidaritate.

Reacţionând la mesajul comisarului pentru comerţ, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că acordul "păstrează atât capacitatea de export a Ucrainei, astfel încât aceasta să continue să hrănească lumea, cât şi mijloacele de trai ale fermierilor" din UE. Polonia a salutat, la rândul său, acordul. "Tocmai am finalizat înţelegerile cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte interdicţia privind importul acestor produse agricole, care, mai presus de toate, a dus la destabilizarea pieţei poloneze", a declarat premierul Mateusz Morawiecki.

Cele cinci ţări care au negociat cu executivul comunitar au susţinut că aşa-numitele "coridoare de solidaritate" - instituite de UE pentru a ajuta la transferul exporturilor ucrainene pe cale terestră - le-au inundat pieţele interne cu produse agricole ucrainene.

Însă blocarea importurilor ucrainene a stârnit indignarea altor ţări din UE, care au declarat că aceste măsuri subminează piaţa unică a blocului comunitar şi, în acelaşi timp, rupe solidaritatea cu Kievul, arată sursa citată.

Este puţin probabil însă ca vestea să fie bine primită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care avertizase că restricţiile la importuri încalcă un acord comercial între cei doi parteneri, UE şi Ucraina. "Am discutat despre interzicerea importului de produse agricole ucrainene de către mai multe state vecine", a declarat preşedintele ucrainean în urma unei convorbiri telefonice cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. "Mi-am exprimat profunda îngrijorare cu privire la astfel de decizii şi am subliniat că aceste măsuri reprezintă o încălcare gravă a Acordului de asociere şi a tratatelor fondatoare ale UE", a subliniat Zelenski.

În aceeaşi ordine de idei, vicepremierul ucrainean Olga Ştefanişina a cerut blocului să suspende măsurile de apărare comercială. "Fluxul de exporturi agricole ucrainene este o chestiune de supravieţuire pentru economia ucraineană, puternic afectată de războiul de agresiune rusesc la scară largă", a declarat Ştefanişina. "Aşadar, prioritatea noastră comună ar trebui să fie o prelungire a suspendării taxelor de import, a cotelor şi a măsurilor de apărare comercială pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană", a spus ea.

Vestea unui acord a venit la câteva ore după ce ambasadorii UE au susţinut propunerea de prelungire a accesului Ucrainei fără taxe vamale la piaţa unică a blocului.

Schema actuală expiră la începutul lunii iunie şi, sub rezerva aprobării oficiale, ar urma să fie prelungită cu încă un an.

Decizia a fost amânată din cauza negocierilor în curs de desfăşurare privind eliminarea excesului de ofertă reprezentat de cerealele ucrainene.

În iunie anul trecut, Bruxelles-ul a suspendat toate taxele de import pentru mărfurile ucrainene timp de un an pentru a ajuta economia devastată de război a Kievului, ridicând toate taxele vamale pe lângă reducerile tarifare care sunt deja cimentate în Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina. Tarifele rămase au fost eliminate pentru produsele industriale, fructe şi legumele şi alte produse agricole.

Normele tarifare fac încă obiectul aprobării oficiale de către Parlamentul European şi ţările UE într-o etapă ulterioară.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. CEREALELE UCRAINENE SUNT O FALSĂ PROBLEMĂ ! ...

    1. Nu este o falsa problema ci este aceeasi problema ca cea a refugiatilor. Tarile din Vest spun ca noi din Est nu suntem solidari si nu mancam cereale cu pesticite (Kelemen Hunor ne spunea ca in Ucraina se folosesc peste 200 de tipuri de otravuri interzise in UE ca fiind periculoase si cancerigene). In criza refugiatilor, tarile din Est spuneau tarilor din Vest ca nu sunt solidare cu saracii imigranti si ca trebuie sa ii accepte pentru ca acestia nu vorsa vina in Est.

      Unul dintre cei mai mari MISTIFICARI ale adevarului despre romania si romani,imbogatiti prin SUBVENTIONAREA cu sume exorbitante de catre Guvern,este PRESA fie ea scrisa sau audiovizuala. Cred ca cea mai mare CENZURA practicata de catre MAS MEDIA ROMANEASCA nu se mai intampla decat in tari ca si COREEA de NORD,unde guvernantii si clasa politica,ascund populatiei adevarata viata sociala din tara. Sa nu cumva sa vorbesti de politicienii DEMAGOGI care ne conduc sau despre UCRAINA ca imediat esti CENZURAT si risti sa fii bagat la puscarie. In romania,s-a revenit la epoca FANARIOTA unde BOGATII,sustinuti de VATAFI(azi presa) domneau platind TRIBUT ca domnitorii fanarioti sa poata domni in liniste. Cand cei din presa au salarii de mii de euro,le da mana sa spuna ce bine o duc romanii desi cetatenii de rand,sunt la limita supravietuiri. SLAVA PRESEI SLUGARNICE din ROMANIA.!

      Da,poți risca pedeapsa cu pușcăria.

    1. Cerealele din UCRAINA sunt a corporatiilor straine detinatori/proprietari

    a terenurilor agricale foarte bune  

    2. Calitativ mult mai slab ca cele din UE, si nu corespund legislatiei UE 

    privind securitate alimentara 

    3. In prima faza UE a dat acordul ca cerealele sa tranziteze NUMAI Europa

    catre tarile sarace care mor de foame 

    1. Exact!De unde s-a plecat si unde s-a ajuns.Asa procedeaza profitorul asta de Zelenski.Ce bine era cand nu-i stiam nici macar numele!

      Foarte de acord cu tine . Așa este . Dar te rog să ne informezi, în principiu dacă știi, acești deținători/proprietari ai terenurilor din Ucraina sunt din UE, Marea Britanie și SUA, sau samsari ai cerealelor anonimi ?! ... Ca să putem lega mai bine acest mare interes al UE în privința cerealelor ... ucrainene și opoziția Federației Ruse la exportul acestor cereale, cel puțin prin porturile de la Marea Neagră ! Mulțumesc, amice !

      Corporatiile internationale isi ascund profesionist patronii reali,

      dar dupa parerea unor specialist principalii detinatori par a fi

      americani mai ales si chinezi 

    Nu a cerealelor ucrainene ci a proprietarilor/deținătorilor din UE a terenurilor ucrainene ! Se împute problema cerealelor . Federația Rusă are dreptate iar ... cele 5 țări, inclusiv România, au acceptat marea ... ȚEAPĂ !

    Pana la urma:

    1. de ce nu s-a ieftinit painea si tot ce tine de cereale in tarile est europene daca a fost asa influx de cereale ieftine!? 

    2. cum de nu au murit tarile alea sarace de foame din moment ce graul care hranea globul a ramas de fapt blocat prin estul europei. 

    3. cerealele alea cu reziduuri toxice sunt... comestibile? 

    Ne bucurăm că mafia ucraineană a triumfat.

    Cert e că Ucraina va impune politica UE și Washingtonul va trasa sarcini clare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb