COMISIA DE ANCHETĂ UDREA: Ministerul Turismului furnizează documente cu date false

Cristina MihalaŞcu
Ziarul BURSA #Politică / 14 august 2009

Elena Udrea, ministrul Turismului, a transmis parlamentarilor toate documentele solicitate de Comisie.

Elena Udrea, ministrul Turismului, a transmis parlamentarilor toate documentele solicitate de Comisie.

În replica afirmaţiilor din cadrul comisiei de anchetă Udrea, Ministerul Turismului a emis, ieri, un comunicat în care arată că, pentru a dovedi maximă transparenţă în relaţia cu cetăţenii şi cu mass-media, a publicat pe site-ul propriu o serie de informaţii de interes public, inclusiv documente pentru care nu există obligaţia legală de a fi comunicate din oficiu. Niciunul dintre actele normative în vigoare nu obligă instituţiile publice să afişeze pe site-urile lor, de exemplu, contracte de achiziţie publică. Cu toate acestea, Ministerul Turismului este singurul minister care a publicat, în acest an, pe pagina de internet a instituţiei, principalele contracte încheiate, pe măsură ce a constatat creşterea interesului public faţă de respectivele documente.

Potrivit comunicatului citat, pentru un acces facil la informaţii al potenţialilor vizitatori ai site-ului, documentele aferente achiziţiilor sunt afişate într-o singură secţiune, în ordinea cronologică a datelor la care au fost emise sau la data demarării procedurilor de atribuire a contractelor. Data care însoţeşte materialele respective nu este, în niciun caz, data postării şi nu există niciun element care să îndreptăţească o persoană, oricât de neavizată ar fi, să înţeleagă contrariul.

Conducerea Ministerului Turismului a mai declarat: "Referitor la documentele şi informaţiile aflate la dispoziţia Comisiei Parlamentare, dincolo de faptul că pe site-ul instituţiei sunt postate contractele pe care le aminteam, ministerul a transmis parlamentarilor toate documentele solicitate de Comisie. Dacă membrii Comisiei nu reuşesc să se lămurească asupra obiectului lor de activitate consultând site-ul, e foarte simplu să citească documentaţia care le-a fost pusă la dispoziţie de minister".

Şedinţa comisiei de anchetă în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, a debutat cu serioase nemulţumiri ale deputaţilor la adresa ministerului. Preşedintele comisiei, deputatul PNL Ludovic Orban, a acuzat ministerul că furnizează pe site documente cu date false şi că dosarul de achiziţii este, în continuare, incomplet. Potrivit domniei sale, la majoritatea documentelor, data postării nu coincide cu data specificată pe site. Contracte postate în luna curentă figurează pe site cu dată de încărcare pentru lunile mai şi iunie. Deputatul PSD, Aura Vasile, a declarat că Ministerul, prin comunicatele pe care le transmite presei şi din documentele pe care le-a transmis comisiei, încearcă să aducă în derizoriu ancheta pe care deputaţii o desfăşoară.

Ministerul Turismului a ascuns, în buget, sumele pentru publicitate

Din studierea documentului de execuţie bugetară a Minis­terului Turismului pentru anul 2009, reiese că, la capitolul "Publicitate şi Reclamă", ministerul are alocată suma zero, a declarat deputatul Aura Vasile. Ministerul a mascat sumele într-un alt capitol, care se referă la "Bunuri şi servicii". Astfel, în execuţia bugetară, la capitolul de bunuri şi servicii, se regăsesc activităţile de reclamă şi publicitate "ascunse" la punctul "Alte cheltuieli".

Potrivit vicepreşedintelui comisiei, Vasile Bleotu, din suma de 51 de milioane de lei rezervată cheltuielilor pentru bunuri şi servicii, în jur de 80% revine publicităţii şi reclamelor. Bleotu este de părere că includerea acestor cheltuieli, într-un mod ascuns, la un alt capitol decât cel expres destinat publicităţii şi reclamelor, are ca principal scop acordarea prin încredinţare directă a contractelor către firmele particulare, pentru a evita licitaţia.

De aceeaşi părere cu vicepreşedintele, Aura Vasile a enumerat şi câteva dintre "serviciile" publicitare pe care ministerul le-a rea­lizat, în pofida unui buget zero destinat acestei activităţi. Potrivit datelor, peste 2 milioane de lei s-au folosit numai pentru ştiri la emisiunile de radio din ţară şi din străinătate, pentru promovarea turismului românesc.

90% din bugetul de investiţii pentru administraţii locale nu a fost alocat

Modul în care s-a defalcat bugetului pe trimestre de activitate reprezintă o altă neregulă pe care membrii comisiei au constatat-o din audierile de ieri. Vasile Bleotu susţine că bugetul ministerului Turismului a fost împărţit ilegal şi neoportun. Deputatul este de părere că un buget cum este cel al Ministerului Turismului, nu se poate defalca în proporţie de 30% pe primele două trimestre, şi în proporţie de 70% pe ultimele două trimestre, pentru că banii se întorc la rezerva de stat şi proiectele rămân neonorate. "90% din bugetul de investiţii destinat proiectelor administraţiilor locale nu a fost folosit, ţinând cont că vara este pe sfârşite şi 60% din aceste proiecte mergeau către zona montană, 40% către litoral", a comentat domnia sa.

Prezent la audieri, secretarul de stat Sorin Munteanu a recunoscut că doar un proiect a primit până la ora actuală banii de finanţare, respectiv cel de la Piatra Neamţ. Acest proiect în valoare de 10 milioane de lei se referă la prelungirea unei alte investiţii, demarate anul trecut, pentru dezvoltarea infrastructurii turistice pe masivul Pietricica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb