Şedinţa comisiei de anchetă în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea, a debutat cu serioase nemulţumiri ale deputaţilor la adresa ministerului. Preşedintele comisiei, deputatul PNL Ludovic Orban, a acuzat ministerul că furnizează pe site documente cu date false şi că dosarul de achiziţii este, în continuare, incomplet. Potrivit domniei sale, la majoritatea documentelor, data postării nu coincide cu data specificată pe site. Contracte postate în luna curentă figurează pe site cu dată de încărcare pentru lunile mai şi iunie. Deputatul PSD, Aura Vasile, a declarat că Ministerul, prin comunicatele pe care le transmite presei şi din documentele pe care le-a transmis comisiei, încearcă să aducă în derizoriu ancheta pe care deputaţii o desfăşoară.
• Ministerul Turismului a ascuns, în buget, sumele pentru publicitate
Din studierea documentului de execuţie bugetară a Ministerului Turismului pentru anul 2009, reiese că, la capitolul "Publicitate şi Reclamă", ministerul are alocată suma zero, a declarat deputatul Aura Vasile. Ministerul a mascat sumele într-un alt capitol, care se referă la "Bunuri şi servicii". Astfel, în execuţia bugetară, la capitolul de bunuri şi servicii, se regăsesc activităţile de reclamă şi publicitate "ascunse" la punctul "Alte cheltuieli".
Potrivit vicepreşedintelui comisiei, Vasile Bleotu, din suma de 51 de milioane de lei rezervată cheltuielilor pentru bunuri şi servicii, în jur de 80% revine publicităţii şi reclamelor. Bleotu este de părere că includerea acestor cheltuieli, într-un mod ascuns, la un alt capitol decât cel expres destinat publicităţii şi reclamelor, are ca principal scop acordarea prin încredinţare directă a contractelor către firmele particulare, pentru a evita licitaţia.
De aceeaşi părere cu vicepreşedintele, Aura Vasile a enumerat şi câteva dintre "serviciile" publicitare pe care ministerul le-a realizat, în pofida unui buget zero destinat acestei activităţi. Potrivit datelor, peste 2 milioane de lei s-au folosit numai pentru ştiri la emisiunile de radio din ţară şi din străinătate, pentru promovarea turismului românesc.
• 90% din bugetul de investiţii pentru administraţii locale nu a fost alocat
Modul în care s-a defalcat bugetului pe trimestre de activitate reprezintă o altă neregulă pe care membrii comisiei au constatat-o din audierile de ieri. Vasile Bleotu susţine că bugetul ministerului Turismului a fost împărţit ilegal şi neoportun. Deputatul este de părere că un buget cum este cel al Ministerului Turismului, nu se poate defalca în proporţie de 30% pe primele două trimestre, şi în proporţie de 70% pe ultimele două trimestre, pentru că banii se întorc la rezerva de stat şi proiectele rămân neonorate. "90% din bugetul de investiţii destinat proiectelor administraţiilor locale nu a fost folosit, ţinând cont că vara este pe sfârşite şi 60% din aceste proiecte mergeau către zona montană, 40% către litoral", a comentat domnia sa.
Prezent la audieri, secretarul de stat Sorin Munteanu a recunoscut că doar un proiect a primit până la ora actuală banii de finanţare, respectiv cel de la Piatra Neamţ. Acest proiect în valoare de 10 milioane de lei se referă la prelungirea unei alte investiţii, demarate anul trecut, pentru dezvoltarea infrastructurii turistice pe masivul Pietricica.