Comisia de Industrii solicită concluziile în cazul acordului petrolier ANRM - Sterling

(A.G.R.)
Ziarul BURSA #Politică / 11 februarie 2009

Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor solicită Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi Departamentului de Control al primului-ministru să prezinte concluziile rapoartelor întocmite de aceste instituţii în cazul acordului petrolier încheiat între ANRM şi Sterling Resources privind perimetrele XIII Pelican şi XV Midia de pe platforma continentală a Mării Negre, a afirmat, ieri, preşedintele Comisiei, Iulian Iancu.

"Vom solicita, în scris, ANRM şi Departamentului de Control al primului-ministru să prezinte concluziile rapoartelor întocmite de aceste instituţii în cazul acordului petrolier încheiat între ANRM şi Sterling Resources. Ordonanţa anula, practic, prevederile Legii Petrolului şi reducea totul la relaţia ANRM - Sterling. De asemenea, vom invita reprezentanţii acestor instituţii să prezinte şi să lămurească, în cadrul unei şedinţe a Comisiei, aceste aspecte", a declarat Iulian Iancu, citat de Agerpres.

Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor a respins, pentru a doua oară, ordonanţa aprobată în noiembrie 2008 de către Guvern privind acordul petrolier. Reprezentanţii PNL din Comisie nu au participat la vot, motivând că subiectul nu s-a regăsit pe ordinea de zi a şedinţei de marţi.

"Vom aştepta o nouă Ordonanţă de Guvern care să stabilească redevenţele plătite în domeniul petrolului şi gazelor", a mai spus Iancu.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că este nevoie de o analiză a acordului petrolier şi de concesionare în 2008 de fostul Guvern pentru cele două parcele de extracţie din platoul continental al Mării Negre.

Primul-ministru a arătat, referindu-se la contractul de explorare şi împărţire a producţiei, încheiat iniţial în 1992, că acesta a fost transformat în acord petrolier şi de concesionare, fără să se fi făcut o licitaţie.

"Trebuie văzut dacă acest lucru putea fi făcut fără licitaţie şi aici este primul semn de întrebare la care vor răspunde juriştii. În al doilea rând, sub aspectul oportunităţii, ar trebui văzut dacă statul român a fost prejudiciat prin transformarea acestui contract iniţial în acord petrolier şi de concesiune, fără existenţa unui proces de licitaţie", a afirmat Emil Boc.

Premierul a spus că, în cazul în care statul a fost prejudiciat, se vor aplica prevederile legale. Întrebat asupra unor eventuale posibilităţi de reziliere a contractului, primul-ministru a spus că, deocamdată, nu se poate pronunţa asupra acestui lucru până nu se va face o analiză finală a situaţiei.

Potrivit Legii Petrolului, modificată în 2002, Sterling Resources avea doar obligaţia de a plăti redevenţele cuprinse între 3 şi 13,5 la sută din producţia brută. Bogdan Găbudeanu a precizat că potrivit actualului contract "până în anul 2014 nu poate fi schimbat nivelul redevenţelor", ce ar trebui plătite statului român şi pe care experţii din domeniu le consideră foarte mici, în raport cu practicile internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb