COMISIA DE LA VENEŢIA CONSTATĂ: Legile noi ale justiţiei îi favorizează pe infractori

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 22 octombrie 2018

Legile noi ale justiţiei îi favorizează pe infractori

Klaus Iohannis solicită demisia lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei

Ludovic Orban: "Riscăm să spunem adio Schengen, adio fondurilor europene"

Comisia de la Veneţia a adoptat, vineri, raportul cu privire la modificarea legilor justiţiei şi a legislaţiei penale de către coaliţia parlamentară majoritară PSD-ALDE. În opinia sa, Comisia îşi exprimă îngrijorarea că multe dintre modificările Codului penal şi Codului de procedură penală din ţara noastră slăbesc serios eficacitatea sistemului de justiţie penală pentru combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate.

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să realizeze o reevaluare globală a modificărilor operate în ambele coduri printr-un proces de consultare cuprinzător şi eficient, care să se concretizeze într-o propunere legislativă solidă şi coerentă ce ar beneficia de un sprijin larg în cadrul societăţii româneşti, ţinând seama de standardele aplicabile şi de deciziile Curţii Constituţionale.

Oficialii europeni amintesc că, prin decizia din 12 octombrie, Curtea Cons­tituţională a României a stabilit că peste 63 de articole din proiectul de lege de modificare a procedurii penale au fost neconstituţionale şi se aşteaptă decizia privind obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate cu privire la modificarea Codului penal.

De asemenea, Comisia a adoptat, cu unele amendamente, avizul preliminar emis în iulie privind cele trei proiecte de legi care modifică legislaţia exis­tentă privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii. Acest aviz susţine că modificările operate la legile justiţiei au influenţă negativă asupra eficienţei, calităţii şi independenţei sistemului judiciar şi consecinţe negative cu privire la lupta anticorupţie.

Oficialii europeni sunt total nemulţumiţi de rolul redus pe care Consiliul Superior al Magistraturii îl are în desemnarea procurorilor şefi ai Parchetului General, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, considerând că întregul proces de numire şi revocare a acestor magis­traţi va fi influenţat politic de minis­trul justiţiei.

În legătură cu pensionarea magis­traţilor cu 20 de ani vechime, membrii comisiei au stabilit că acest lucru ar dăuna activităţii instanţelor şi parchetelor din ţara noastră, deoarece depopularea ar duce la trenarea cauzelor civile şi penale aflate pe rol.

Comisia de la Veneţia a luat act de faptul că prin OUG 92 din 2018 Guvernul a amânat, pentru un an, pensionarea magistraţilor cu 20 de ani vechime, dar consideră că este necesar ca textul de lege privind pensionarea celor cu 20 de ani vechime să fie abrogat.

Membrii acestei instituţii europene şi-au exprimat îngrijorarea şi cu privire la celelalte dispoziţii ale OUG, dar acestea vor face obiectul unei alte opinii care va fi adoptată la şedinţa care va avea loc în zilele de 14 şi 15 decembrie 2018.

Cert este că prin manevra sa de elaborare şi adoptare a OUG privind legile justiţiei chiar la începutul săptămâ­nii trecute, Tudorel Toader nu a reuşit să schimbe agenda stabilită de membrii Comisiei de la Veneţia pentru şedinţa din 19 octombrie şi să mute dezbaterea pe legile justiţiei în luna decembrie.

Preşedintele Iohannis solicită demisia Ministrului Justiţiei

Imediat după ce Comisia de la Veneţia a formulat opinia sa cu privire la modificările legislaţiei penale şi a legilor justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis a spus că aspectele foarte grave reţinute de oficialii europeni reprezintă un semnal fără echivoc, de care actuala guvernare şi majoritate parlamentară trebuie să ţină cont pentru a nu împinge România pe o direcţie incompatibilă cu valorile Uniunii Europene.

Şeful statului consideră că este inacceptabil ca întreaga legislaţie din acest domeniu esenţial pentru orice democraţie să fie dramatic alterată, doar pentru a-i proteja pe unii lideri politici care au probleme cu justiţia. Iohannis susţine că modificările adoptate de coaliţia PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept şi încrederea cetăţeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcţia sau poziţia pe care o are în societate, ci şi toate eforturile unei întregi naţiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile.

Klaus Iohannis condamnă ferm "comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiţiei care sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia în cuprinsul OUG 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni".

Şeful statului afirmă că Tudorel Toa­der şi-a compromis definitiv credibilitatea şi solicită demisia acestuia din funcţia de ministru al justiţiei. De asemenea, Klaus Iohannis solicită Parlamentului să ţină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneţia şi să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiţiei, dar şi Codului penal şi de procedură penală pentru ca impactul negativ asupra justiţiei şi statului de drept să înceteze.

În urma opiniei exprimate, reprezentanţii opoziţiei consideră că Tudorel Toader ar trebui să demisioneze din funcţia de ministru al justiţiei, pentru că a acceptat modificările legislative şi pentru că a elaborat, promovat şi adoptat OUG 92/2018.

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a spus: "Ambele rapoarte sunt extrem de critice privitor la modificările făcute. Au fost adoptate opt recomandări şi s-a discutat despre cele două ordonanţe de modificare a legilor justiţiei într-un mod critic. În privinţa Codului penal şi Codului de procedură penală, raportul este devastator. Suntem în ceasul al doi­sprezecelea şi majoritatea parlamentară trebuie să se trezească. Dacă nu se trezesc, mă simt obligat să informez cetăţenii de riscurile care există asupra României şi consecinţele nefaste pe care le-ar putea avea nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Urmează raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care poate fi devastator pentru România. Riscăm să spunem adio Schengen, adio fondurilor europene. PNL cere ca prim-ministrul Viorica Dăncilă să vină în faţa Parlamentului şi să spună dacă se angajează sau nu să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia. Vremea dublului limbaj s-a terminat".

Dan Barna, preşedintele USR, a afirmat că formaţiunea politică pe care o conduce va depune, astăzi, o moţiune simplă împotriva lui Tudorel Toader, dearece consideră că acesta este un ministru iresponsabil al justiţiei, care încearcă să prostească societatea cu privire la adevăratele sale intenţii. USR consideră că Tudorel Toader nu mai are legitimitatea morală să conducă Justiţia română.

Oficialii europeni au anunţat că întregul raport cu privire la opinia Comisiei de la Veneţia va fi publicat, astăzi după-amiază, pe site-ul instituţiei.

În privinţa legislaţiei penale, Comisia de la Veneţia recomandă:

I. Cu privire la Codul de procedură penală, autorităţile de la Bucureşti să revizuiască complet legea de modificare în ansamblu pentru a se asigura că reforma nu va avea un impact negativ asupra funcţionării sistemului de justiţie penală. De asemenea, în timp ce toate articolele modificate vor fi revizuite în detaliu, să se modifice substanţial regulile privind comunicarea în timpul urmăririi penale, începerea urmăririi penale, mijloacele de probă şi utilizarea acestora şi dreptul tuturor părţilor de a fi informate şi de a participa la actele de urmărire penală. Totodată, trebuie reconsiderate dispoziţiile finale şi tranzitorii din procedura penală.

II. În privinţa Codului penal, autorităţile trebuie să reexamineze şi să modifice dispoziţiile care reglementează infracţiunile legate de corupţie, în special luarea şi darea de mită de către funcţionarii publici, traficul de influenţă, delapidarea şi abuzul în serviciu (celebrul articol 297). De asemenea, se solicită reexaminarea şi modificarea dispoziţiilor din partea generală a Codului penal privind termenele de prescripţie a răspunderii penale, deoarece modificarea adoptată în Parlament creează un risc ridicat în cazul infracţiunilor complexe ca să intervină această prescripţie înaintea finalizării urmăririi penale. Tot în partea generală a Codului Penal, autorităţile române trebuie să reconsidere şi să modifice dispoziţiile privind confiscarea extinsă, definiţia funcţionarului public şi pedepsele complementare, pentru a alinia aceste texte la obligaţiile internaţionale asumate de ţara noastră. Totodată, se solicită reexaminarea şi modificarea infracţiunilor de mărturie mincinoasă, compromiterea intereselor justiţiei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Toti au distrus Romania!Partenerii europeni si comisia de la Venetia unde au fost cand se faceau dosare pe vorbe nu fapte?Unde au fost in cazul EADS,Microsoft etc.?Daca nu sunt bune legile sa se modifice dar sa nu mai fie favorizati hoti si sugrumati ceilalti.Dece unii sa iasa la pensie dupa 20 de ani de activitate(care sunt favorizati cu salarii mari) iar aceia care produc valori dupa 35 de ani si cu salari si pensi mici?Astea nu se vad ?

    1. Sa vina Cristi C. sa ne explice cum, de fapt, Comisia de la Venetia este de acord cu Tudorel Toader si ca Tudorel Toader este un geniu al dreptului si al Constitutiei. Hai Cristi C., nu trebuie sa-ti fie rusine! Tu minti din convingere.

      Pana la urma, cu toate ca parea cel mai documentat comentator, Cristi C. s-a dovedit a fi partizan, incapabil sa se manifeste cu bunacredinta, penibil.

      Este interesant cum se da vina pe partenerii europeni si comisia de la Venetia in cazul EADS, Microsoft, etc, in loc sa se puna problema arestarii celor vinovati in aceste cazuri si nu numai ; coalitia de la putere este de partea hotilor si cei vinovati sunt in primul rand Dragnea si Tariceanu, la fel si clica pesedista care modifica legile , pentru a scapa de pedepse pe cei ce au furat pana acum si, pentru a se fura in continuare !

      Nu minte din convingere ci pentru ca asa scrie in fisa postului. Isi face jobul de trol rosu.

    Un nenorocit de infractor duce tara asta inapoi cu 50 de ani.

    Oameni de buna credinta din PSD, de ce nu ne-ati scapat de ciuma? 

    1. Pentru ca aia de buna credinta sunt prea putini. Este un partid al baronilor (in traducere, al hotilor) asa ca nu are cum sa lupte pentru eradicarea hotiei. Nu va face asta niciodata pentru ca tocmai pe hotie se dezvolta si cu fondurile obinute in acest fel + ajutorul guvernamental acapareaza treptat fiecare judet in parte. Nu este cazul sa speri la ceva bun din interiorul partidului pentru ca acolo nu gasesti asa ceva (ci doar lupta pentru ciolanul individual si pentru protejarea ciolanului colectiv al partidului). .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb