Comisia Europeana a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvenţe pentru comunicaţiile mobile la bordul aeronavelor, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, pe lângă tehnologia mobilă din generaţiile anterioare, companiile aeriene vor fi în măsură să furnizeze cea mai recentă tehnologie 5G la bordul avioanelor lor, întrucât Comisia a actualizat decizia de punere în aplicare privind spectrul de frecvenţe pentru comunicaţiile mobile la bordul aeronavelor, desemnând anumite frecvenţe pentru tehnologie 5G în timpul zborului.
Pasagerii de la bordul curselor aeriene din UE îşi vor putea utiliza telefoanele mobile la capacitatea lor maximă, la fel ca atunci când sunt conectaţi la reţele mobile 5G de la sol.
Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a declarat: "5G va permite furnizarea de servicii inovatoare pentru călători şi oportunităţi de creştere pentru companiile europene. Cerul nu mai este limita în ceea ce priveşte posibilităţile oferite prin conectivitate ultrarapidă şi de mare capacitate."
Începând din 2008, decizia de punere în aplicare a Comisiei a rezervat anumite frecvenţe pentru comunicaţiile mobile la bordul avioanelor, permiţându-le companiilor aeriene să furnizeze servicii de mesagerie, de apeluri telefonice şi de date pasagerilor care zboară în UE. Această actualizare a deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind comunicaţiile mobile la bordul aeronavelor pregăteşte terenul pentru implementarea pe scară largă a serviciilor 5G.
Serviciul este furnizat în cabina unei aeronave echipate prin utilizarea de echipamente de reţea speciale (aşa-numita "pico-celulă"), pentru a conecta utilizatorii şi a transmite apeluri, texte şi date, de obicei prin intermediul unei reţele prin satelit, între avion şi reţeaua mobilă de la sol.
De asemenea, Comisia a modificat o decizie de punere în aplicare privind benzile de frecvenţă de 5 GHz, care prevede că benzile sunt disponibile pentru Wi-Fi în transportul rutier, de exemplu în autoturisme şi autobuze. Decizia de modificare deschide orizonturi pentru inovare în industria autovehiculelor şi, eventual, pentru aplicaţii în metavers. În conformitate cu decizia de punere în aplicare modificată, statele membre pun la dispoziţie benzile de frecvenţă de 5 GHz pentru a fi utilizate la bordul vehiculelor rutiere cât mai curând posibil, cel târziu până la 30 iunie 2023, se mai arată în comunicat.