Comisia Europeană a lansat Cultura pune Europa în mişcare, noul său program de mobilitate permanent pentru artişti şi pentru profesioniştii din domeniul culturii, precum şi o primă cerere de propuneri de mobilitate individuală, conform unui comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, cu un buget total de 21 de milioane de euro pentru o perioadă de trei ani (2022-2025), în cadrul programului Europa creativă, Cultura pune Europa în mişcare devine cel mai mare program de mobilitate european pentru artişti şi pentru profesioniştii din domeniul culturii, vizând toate ţările care participă la programul Europa Creativă şi sectoarele cuprinse în componenta Cultură a programului.
Vor participa reprezentanţi ai instituţiilor UE, părţi interesate şi organizaţii din sectorul cultural. Programul Cultura pune Europa în mişcare răspunde nevoilor urgente ale sectoarelor culturale şi creative de oportunităţi de mobilitate incluzive şi sustenabile, o atenţie sporită fiind acordată artiştilor emergenţi.
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: "Prin programul Cultura pune Europa în mişcare, Comisia pregăteşte viitorul sectoarelor culturale şi creative şi le oferă oportunităţi mai bune artiştilor emergenţi şi profesioniştilor din domeniul culturii, astfel încât aceştia să-şi îmbunătăţească atât competenţele, cât şi legăturile cu partenerii europeni. Comisia recunoaşte că schimburile bazate pe mobilitate ne modelează prezentul şi influenţează viitorul comunităţilor noastre interconectate. Acest program construieşte punţi între mobilitate, sustenabilitate şi incluziune, conform principiilor promovate de Pactul verde european."
"Programul Cultura pune Europa în mişcare", pus în aplicare de Institutul Goethe în numele Comisiei, cuprinde două acţiuni: mobilitate individuală şi stagii. Prin granturile pentru mobilitate, va oferi unui număr de aproximativ 7 000 de persoane - artişti şi profesionişti din domeniul culturii - o oportunitate de a merge în străinătate, în UE şi în afara UE, pentru a se dezvolta profesional sau în scopul unor colaborări internaţionale, de a participa la stagii artistice sau de a găzdui artişti şi profesionişti din domeniul culturii. Acţiunea referitoare la stagii va fi lansată la începutul anului 2023.
Prima cerere de propuneri pentru mobilitate individuală vizează artişti şi profesionişti din domeniul culturii care lucrează în următoarele sectoare: arhitectură, patrimoniu cultural, design, design vestimentar, traduceri literare, muzică, arte vizuale şi artele spectacolului, care sunt din ţările ce participă la programul Europa creativă şi care călătoresc într-o altă ţară ce participă la programul Europa creativă, pentru o durată de 7-60 de zile în cazul artiştilor individuali şi de 7-21 de zile în cazul grupurilor (2-5 persoane), se mai arată în comunicat.