Comisia Europeană anchetează naţionalizarea "Northern Rock"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 aprilie 2008

Comisia Europeană anchetează naţionalizarea "Northern Rock"

Comisia Europeană a lansat o investigaţie de proporţii în legătură cu planul Guvernului britanic de salvare a băncii ipotecare "Northern Rock" Plc, naţionalizată în luna februarie. Ancheta vrea să analizeze legalitatea spri­jinului financiar acordat de Executivul britanic prin Bank of England.

În funcţie de rezultatul anchetei, Comisia Europeană ar putea obliga banca să returneze acest ajutor, considerat foarte mare.

"Comisia trebuie să deschidă o anchetă oficială pe marginea măsurilor luate de guvernul britanic în privinţa restructurării , ca să se asigure că acestea sunt legale", a precizat comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes.

"Northern Rock" a anunţat că mai are de rambursat către Bank of England (BoE) o sumă de 24 de miliarde de lire sterline (30,7 miliarde de euro), faţă de 26,9 miliarde la finele lunii decembrie 2007. În 2007, banca a înregistrat pierderi de 243,5 milioane de lire sterline (483,4 milioane de dolari), faţă de un profit de 394,5 milioane de lire în 2006. "Northern Rock" se aşteaptă la pierderi importante şi în 2008, anticipând o revenire pe profit abia în 2011.

În scopul rambursării fondurilor împrumutate de BoE, "Northern Rock" va concedia aproximativ o treime din angajaţii săi, în următorii trei ani, şi îşi va reduce activităţile la jumătate, ceea ca va aduce bilanţul grupului la 50 de miliarde de lire sterline la finele lui 2011, faţă de 107 miliarde lire sterline în prezent. În plus, "Northern Rock" va ieşi complet de pe piaţa creditelor fără garanţie şi de pe cea a creditelor pentru întreprinderi. Sucursala "Northern Rock" din Danemarca, deschisă în urmă cu un an, va fi închisă.

Planul de restructurare ar trebui să-i permită băncii să ramburseze până în 2010 sumele care i-au fost împrumutate de BoE.

"Northern Rock" este victima crizei creditelor ipotecare cu risc ridicat, iar anul trecut, Uniunea Europeană a autorizat Marea Britanie să furnizeze băncii un ajutor de urgenţă pe şase luni.

Analiştii cred că reprezentanţii "Northern Rock" trebuiau să se aştepte la o astfel de anchetă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb