Comisia Europeană anunţă măsuri pentru zone rurale mai puternice, conectate, reziliente şi prospere

G.U.
Internaţional / 30 iunie 2021

Comisia Europeană anunţă măsuri pentru zone rurale mai puternice, conectate, reziliente şi prospere

Comisia Europeană a prezentat astăzi o viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, identificând dificultăţile şi preocupările cu care se confruntă acestea şi evidenţiind unele dintre cele mai promiţătoare oportunităţi de care dispun aceste regiuni, informează un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres.

Pe baza previziunilor şi a consultărilor ample cu cetăţenii şi cu alţi actori din zonele rurale, viziunea prezentată miercuri propune un Pact rural şi un Plan de acţiune rurală, care au scopul de a face zonele noastre rurale mai puternice, conectate, reziliente şi prospere.

Pentru a răspunde cu succes megatendinţelor şi provocărilor generate de globalizare, urbanizare şi îmbătrânire şi pentru a profita de beneficiile tranziţiei verzi şi digitale, sunt necesare politici şi măsuri care să ţină seama de condiţiile locale, care să ţină seama de diversitatea teritoriilor din UE, de nevoile lor specifice şi de punctele forte relative ale acestora, notează sursa citată.

În zonele rurale din întreaga UE media de vârstă este mai ridicată decât în zonele urbane şi va începe să scadă încet în următorul deceniu. Atunci când sunt însoţite de o lipsă de conectivitate, de o infrastructură subdezvoltată şi de lipsa unor oportunităţi diverse de ocupare a forţei de muncă şi de un acces limitat la servicii, acest lucru face ca zonele rurale să fie mai puţin atractive pentru a trăi şi a munci. În acelaşi timp, zonele rurale sunt factori activi în tranziţia verde şi digitală a UE. Atingerea obiectivelor ambiţiilor digitale ale UE pentru 2030 poate oferi mai multe oportunităţi pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale dincolo de agricultură şi silvicultură, dezvoltând noi perspective pentru dezvoltarea sectorului de prelucrare şi, în special, a serviciilor şi contribuind la îmbunătăţirea distribuţiei geografice a serviciilor şi a industriilor.

Această viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE urmăreşte să abordeze aceste dificultăţi şi preocupări prin: valorificarea oportunităţilor emergente ale tranziţiei verzi şi digitale ale UE şi a învăţămintelor desprinse din pandemia de COVID-19; identificarea mijloacelor de îmbunătăţire a calităţii vieţii rurale; realizarea unei dezvoltări teritoriale echilibrate şi stimularea creşterii economice.

Un nou Pact rural va implica actori de la nivelul UE, naţional, regional şi local, pentru a sprijini obiectivele comune ale viziunii, pentru a promova coeziunea economică, socială şi teritorială şi pentru a răspunde aspiraţiilor comune ale comunităţilor rurale. Comisia va facilita acest cadru prin intermediul reţelelor existente şi va încuraja schimbul de idei şi de bune practici la toate nivelurile.

Comisia a prezentat, de asemenea, un Plan de acţiune pentru a stimula dezvoltarea rurală durabilă, coerentă şi integrată. Mai multe politici ale UE oferă sprijin zonelor rurale, contribuind la dezvoltarea echilibrată, echitabilă, ecologică şi inovatoare a acestora. Printre acestea, politica agricolă comună (PAC) şi politica de coeziune vor fi esenţiale pentru sprijinirea şi punerea în aplicare a acestui plan de acţiune, fiind însoţite, în acelaşi timp, de o serie de alte domenii de politică ale UE care, împreună, vor transforma această viziune în realitate.

Viziunea şi planul de acţiune identifică patru domenii de acţiune, sprijinite de iniţiative emblematice, pentru a permite ca zonele rurale să fie: mai puternice (concentrarea pe capacitarea comunităţilor rurale, pe îmbunătăţirea accesului la servicii şi pe facilitarea inovării sociale); conectate (îmbunătăţirea conectivităţii, atât în ceea ce priveşte transportul, cât şi a accesului digital); reziliente (conservarea resurselor naturale şi ecologizarea activităţilor agricole pentru a contracara schimbările climatice, asigurând, în acelaşi timp, rezilienţa socială prin oferirea accesului la cursuri de formare şi la diverse oportunităţi de locuri de muncă de calitate) şi prospere (diversificarea activităţilor economice şi îmbunătăţirea valorii adăugate a activităţilor agricole şi agroalimentare şi a agroturismului).

Comisia va sprijini şi va monitoriza punerea în aplicare a Planului de acţiune rurală al UE şi îl va actualiza periodic, pentru a se asigura că acesta rămâne relevant. De asemenea, Executivul comunitar va continua să colaboreze cu statele membre şi cu actorii din zonele rurale pentru a menţine un dialog privind problemele din aceste zone. În plus, se va introduce o condiţie de adaptabilitate la mediul rural, cu ajutorul căruia politicile UE vor revizuite dintr-o perspectivă rurală. Scopul este de a identifica mai bine şi de a lua în considerare impactul şi implicaţiile potenţiale ale unei iniţiative politice a Comisiei privind locurile de muncă din mediul rural, creşterea economică şi dezvoltarea durabilă.

În cele din urmă, în cadrul Comisiei va fi înfiinţat un observator rural pentru a îmbunătăţi în continuare colectarea şi analiza datelor privind zonele rurale. Acesta va furniza probe pentru a contribui la elaborarea politicilor în ceea ce priveşte dezvoltarea rurală şi pentru a sprijini punerea în aplicare a planului de acţiune rurală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb