Comisia Europeană este pregătită să răspundă în cazul în care România, Ucraina şi Republica Moldova vor lansa un apel internaţional la ajutoare umanitare şi este dispusă să analizeze în detaliu posibilitatea acordării de asistenţă financiară pentru reconstrucţie din partea UE, dacă statele în cauză vor solicita acest lucru, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
Deşi ploile au încetat în România şi situaţia de-a lungul râurilor Siret şi Tisa s-a mai îmbunătăţit, nu acelaşi lucru este valabil pentru localităţile situate de-a lungul Prutului.
În România, cinci persoane şi-au pierdut viaţa în timpul inundaţiilor, peste 15.000 au fost evacuate din calea apelor, peste 100 de case au fost distruse de viituri şi mai bine de 1.000 km de drumuri şi 45 km de diguri au fost avariate.
România a făcut un apel pentru a primi generatoare, diguri şi materiale geotextile. Austria, Cehia, Danemarca, Lituania şi Slovacia au pus deja la dispoziţia României 47 de generatoare, iar Polonia a trimis 15.000 mp de materiale geotextile. De asemenea, prin intermediul Centrului UE de Monitorizare şi Informare (MIC) s-a facilitat trimiterea de noi generatoare din Elveţia.
În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a activat pentru România, Ucraina şi Republica Moldova mecanismul UE pentru protecţie civilă care facilitează şi sprijină mobilizarea şi coordonarea asistenţei pentru protecţia civilă a statelor membre UE în cazul unor dezastre majore.