COMISIA EUROPEANĂ: Bratislava va fi sediul Autorităţii Europene a Muncii

I.M.
Internaţional / 13 iunie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Statele membre ale UE au decis ca sediul Autorităţii Europene a Muncii (ELA) să fie la Bratislava, organismul fiind pregătit să-şi înceapă activitatea în octombrie, a anunţat astăzi Comisia Europeană.

Anunţul a fost făcut înaintea Consiliului pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EPSCO), unde miniştrii vor adopta oficial reglementările privind înfiinţarea ELA, scrie Agerpres.

Marianne Thyssen, comisarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Forţei de Muncă, a felicitat oraşul Bratislava şi Guvernul Slovaciei pentru găzduirea Autorităţii Europene a Muncii.

"De la începutul mandatului meu, am făcut o prioritate din mobilitatea echitabilă a forţei de muncă. Libera circulaţie stimulează creşterea, ajută companiile să găsească angajaţii de care au nevoie şi oferă tuturor oportunitatea de a-şi utiliza cel mai bine talentele - care trebuie să fie bine gestionate. Aceasta necesită reglementări echitabile, clare şi aplicate efectiv. În această activitatea perla coroanei este Autoritatea Europeană a Muncii, care va sprijini libera circulaţie a forţei de muncă şi va da statelor membre instrumentele necesare pentru a coopera mai eficient şi pentru a lupa împotriva abuzurilor", a declarat Marianne Thyssen, conform Agerpres.

Preşedinţia română a Consiliului şi Parlamentul European au ajuns, luna trecută, la un acord provizoriu privind un regulament de instituire a unei Autorităţi Europene a Muncii (ELA).

Scopul acestui nou organism este de a sprijini statele membre în vederea punerii în aplicare a actelor juridice ale UE în domeniul mobilităţii forţei de muncă pe teritoriul întregii Uniuni, precum şi a coordonării sistemelor de securitate socială. De asemenea, acesta va oferi informaţii angajaţilor şi angajatorilor cu privire la aspectele complexe ale mobilităţii transfrontaliere a forţei de muncă.

Regulamentul prevede următoarele activităţi principale pentru noul organism: facilitarea accesului la informaţiile referitoare la drepturi şi obligaţii în cazuri de mobilitate transfrontalieră pentru lucrători, angajatori şi administraţii naţionale; sprijinirea coordonării dintre statele membre în asigurarea respectării transfrontaliere a legislaţiei relevante a Uniunii, inclusiv prin facilitarea inspecţiilor comune şi concertate; sprijinirea cooperării dintre statele membre în efortul de combatere a muncii nedeclarate; sprijinirea autorităţilor statelor membre în soluţionarea litigiilor transfrontaliere, scrie Agerpres.

Viitorul regulament prevede un proces de mediere în două etape: prima etapa va implica un mediator din partea ELA şi reprezentanţi ai statelor membre vizate şi se va încheia prin emiterea unui aviz fără caracter obligatoriu. În cazul în care nu este găsită nicio soluţie, statele membre implicate pot conveni sa deruleze a doua etapă a medierii, inspirată de Comitetul de conciliere al Comisiei administrative pentru coordonarea sistemelor de securitate socială. Atunci când un litigiu se referă la coordonarea sistemelor de securitate socială, orice stat membru vizat poate solicita transmiterea cazului către Comisia administrativă. Acesta, în acord cu statele membre vizate, poate prezenta aceeaşi solicitare.

De asemenea, ELA va reuni atribuţiile tehnice şi operaţionale ale mai multor organisme existente ale UE (Biroul european de coordonare al EURES, Comitetul tehnic pentru libera circulaţie a lucrătorilor, Comitetul de experţi privind detaşarea lucrătorilor şi Platforma europeană de combatere a muncii nedeclarate). Scopul este instituirea unei structuri permanente, care sa asigure o reacţie rapidă şi continuitate. Aceasta va obţine rezultate mai bune şi mai eficiente pe baza unei cooperări consolidate, informează Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb