Comisia Europeană a cerut ţărilor membre ale Uniunii Europene să prezinte, pînă la data de 15 octombrie, planurile naţionale de reformă pentru relansarea agendei economice de la Lisabona. Executivul de la Bruxelles a aprobat, în această săptămînă, un document de lucru în care sînt incluse liniile principale privind structura şi conţinutul planurilor, astfel încît statele membre să-şi stabilească propriile programe de reformă. Planurile trebuie să se concentreze pe creşterea economică şi pe forţa de muncă - aspecte principale identificate de Comisia Europeană pentru relansarea agendei de la Lisabona a reformelor economice. Aceste planuri vor conţine o strategie pe trei ani, astfel încît să poată fi aplicate aşa-zisele "directive integrate", al căror scop este asigurarea creşterii economice şi a sectorului muncii.
Ţările vor trebui să definească sectoarele care reprezintă urgenţe pentru economiile proprii şi să explice măsurile pe care intenţionează să le aplice în următorii ani. Totodată, membrii UE trebuie să arate motivele pentru care nu vor putea adopta vreuna dintre măsurile prevăzute în directivele integrate. Programele naţionale vor cuprinde şi "răspunsurile" politice care urmează să fie date în domeniul macroeconomic, microeconomic şi al forţei de muncă.
Începînd din luna iunie, Executivul comunitar va iniţia un proces de "clarificare şi dialog" cu statele membre, prin intermediul unor întîlniri bilaterale, ca să analizeze modalitatea de stabilire a planurilor naţionale. O dată ce ţările membre vor prezenta programele naţionale, Comisia Europeană va realiza, în ianuarie 2006, un raport anual privind situaţia din regiune.
Comisarul european pentru industrie, Günter Verheugen, a subliniat că elaborarea planurilor mai sus menţionate reprezintă o etapă esenţială pentru relansarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă în Europa.
Comisia Europeană a adoptat, în luna aprilie a acestui an, un nou "pachet de directive integrate" pentru perioada 2005-2008, ce recomandă acţiuni concrete şi prioritare pentru revitalizarea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă în UE.