COMISIA EUROPEANĂ, CU OCHII PE NOI Riscăm în continuare aplicarea clauzei de salvgardare pe agricultură

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 28 septembrie 2007

Riscăm în continuare aplicarea clauzei de salvgardare pe agricultură

Din pricina problemelor sectorului agricol, ţara noastră se află într-o perioadă de monitorizare de către Comisia Europeană (CE), dar nu sunt semnale că ar putea deveni subiectul clauzelor de salvgardare, ne-a explicat Viorel Matei, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Româ­nia (LAPAR).

Domnia sa face referire la auditul CE, din perioada 3 - 7 septembrie, care a semnalat o serie de disfuncţionalităţi referitoare la operaţiunea de identificare a parcelelor şi la funcţionarea sis­temului de control al alocării fondurilor agricole, operaţiuni regăsite în "fişele de post" ale Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit normelor europene, România ar trebui să beneficieze anul acesta de peste 440 de milioane de euro, în plăţi directe la hectar.

Posibila activare a clauzei de salvgardare pe agricultură poate aduce ţării noastre un prejudiciu în valoare de 110 milioane de euro, ceea ce ar reprezenta un şoc pentru fermieri, în condiţiile în care producţia agricolă s-a confruntat cu un an extrem de secetos.

"Dacă va fi adoptată, această măsură va reprezenta cu siguranţă o crimă pentru fermieri, deoarece bugetul destinat plăţilor directe va fi mult mai mic, iar subvenţiile de toamnă nu vor fi în totalitate plătite la termen", ne-a explicat Daniel Botanoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR). În plus, posibila activare a clauzei de salvgardare ar încetini cu cel puţin un an progresele sectorului agricol.

Viorel Matei ne-a explicat: "Anul aceasta valoarea totală a fondurilor destinate plăţilor directe este de 80 de euro pe hectar. Din această sumă, 30 de euro reprezintă contribuţia bugetului de stat, iar, în nefericitul caz de aplicarea a restricţiei, fermierii vor beneficia de fonduri mai mici cu 30%. Acest proces se va resimţi şi la anul, deoarece bugetul pentru anul 2008 ar fi trebuit să ajungă la 100 de euro pe hectar. Dacă CE va adopta clauza de salvgardare, ţara noastră va rămâne la nivelul actual al alocării de fonduri".

Potrivit unui raport al CE, subvenţia la hectar pe care o primesc agricultorii români reprezintă doar 25% din nivelul comunitar, acesta urmând a fi atins abia în anul 2016.

"Comisia Europeană rămâne un organism obiectiv iar măsurile luate de aceasta sunt juste. Semnalele de la Bruxelles sunt încurajatoare, chiar dacă Franţa şi Germania ar fi dorit aplicarea clauzei de salvgardare ţării noastre", a subliniat Matei.

În acest sens, o decizie finală a CE este aşteptată în luna octombrie.

(Citiţi si articolul, Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi cere demisia ministrului agriculturii)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb