Din pricina problemelor sectorului agricol, ţara noastră se află într-o perioadă de monitorizare de către Comisia Europeană (CE), dar nu sunt semnale că ar putea deveni subiectul clauzelor de salvgardare, ne-a explicat Viorel Matei, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Domnia sa face referire la auditul CE, din perioada 3 - 7 septembrie, care a semnalat o serie de disfuncţionalităţi referitoare la operaţiunea de identificare a parcelelor şi la funcţionarea sistemului de control al alocării fondurilor agricole, operaţiuni regăsite în "fişele de post" ale Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit normelor europene, România ar trebui să beneficieze anul acesta de peste 440 de milioane de euro, în plăţi directe la hectar.
Posibila activare a clauzei de salvgardare pe agricultură poate aduce ţării noastre un prejudiciu în valoare de 110 milioane de euro, ceea ce ar reprezenta un şoc pentru fermieri, în condiţiile în care producţia agricolă s-a confruntat cu un an extrem de secetos.
"Dacă va fi adoptată, această măsură va reprezenta cu siguranţă o crimă pentru fermieri, deoarece bugetul destinat plăţilor directe va fi mult mai mic, iar subvenţiile de toamnă nu vor fi în totalitate plătite la termen", ne-a explicat Daniel Botanoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR). În plus, posibila activare a clauzei de salvgardare ar încetini cu cel puţin un an progresele sectorului agricol.
Viorel Matei ne-a explicat: "Anul aceasta valoarea totală a fondurilor destinate plăţilor directe este de 80 de euro pe hectar. Din această sumă, 30 de euro reprezintă contribuţia bugetului de stat, iar, în nefericitul caz de aplicarea a restricţiei, fermierii vor beneficia de fonduri mai mici cu 30%. Acest proces se va resimţi şi la anul, deoarece bugetul pentru anul 2008 ar fi trebuit să ajungă la 100 de euro pe hectar. Dacă CE va adopta clauza de salvgardare, ţara noastră va rămâne la nivelul actual al alocării de fonduri".
Potrivit unui raport al CE, subvenţia la hectar pe care o primesc agricultorii români reprezintă doar 25% din nivelul comunitar, acesta urmând a fi atins abia în anul 2016.
"Comisia Europeană rămâne un organism obiectiv iar măsurile luate de aceasta sunt juste. Semnalele de la Bruxelles sunt încurajatoare, chiar dacă Franţa şi Germania ar fi dorit aplicarea clauzei de salvgardare ţării noastre", a subliniat Matei.
În acest sens, o decizie finală a CE este aşteptată în luna octombrie.
(Citiţi si articolul, Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi cere demisia ministrului agriculturii)