Comisia Europeană ia în considerare în prezent opţiuni de a plafona preţurile energiei şi de a reduce cererea de energie electrică, ca parte a unei strategii de a gestiona creşterea bruscă a costurilor energiei cauzată parţial de consecinţele invaziei Rusiei în Ucraina, informează news.ro.
"O criză este în curs de desfăşurare. Cred că suntem cu toţii extrem de conştienţi şi că preţurile energiei, atât facturile la gaz, cât şi la electricitate, sunt mari, aşa cum nu am mai văzut până acum", a declarat, joi, Mechthild Wörsdörfer, director general adjunct al departamentului de energie al Comisiei.
"Există speculaţii, există incertitudine pe piaţă şi de aceea facem eforturi şi mai intense acum pentru a vedea ce altceva trebuie făcut", a subliniat ea.
Preţurile au crescut de când compania rusă Gazprom a anunţat că va închide gazoductul Nord Stream 1 timp de trei zile, începând de miercuri, pentru a efectua lucrări de mentenanţă, stârnind temerile că Moscova ar putea opri complet fluxul de gaze către Europa.
Europa încearcă din răsputeri să găsească surse alternative pentru livrările ruseşti de gaze, după ce Kremlinul şi-a semnalat disponibilitatea de a pedepsi UE pentru sprijinul acordat Ucrainei.
"Se lucrează la măsuri de urgenţă privind preţurile energiei electrice. Ar putea exista şi ceva în ceea ce priveşte reducerea cererii de energie electrică", a spus Wörsdörfer în timpul unei reuniuni a comitetului pentru energie al Parlamentului European privind planurile pentru iarnă.
Wörsdörfer a adăugat că Bruxelles-ul caută pe "termen mediu spre lung" să îşi schimbe structura pieţei energiei electrice, subliniind că "este nevoie de timp".
Potrivit lui Wörsdörfer, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte planul Comisiei de a aborda preţurile energiei pe 14 septembrie.
Miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene sunt programate să se întrunească pe 9 septembrie la Bruxelles pentru o întâlnire de urgenţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 18:35)
SI CUM E CU IMPORTUL MASIV DE AUTOBUZE ELECTRICE AL UNOR LOCALITATI ROMANESTI ?
2. Slaba idee
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 18:39)
Cand oferta este insuficienta nu poti
scade pretul
Numai scazind consumul industrial se poate
Scade consumul de energie
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2022, 01:00)
Deci a ajuns si UE la concluzia ca solutia optima este plafonarea preturilor la energie si reducerea consumului de energie... Numai PNL ul a liberalizat preturile, cica se regleaza singure.....