COMISIA EUROPEANĂ: Inspecţii neanunţate la Romgaz, Transgaz şi OMV Petrom

C.P
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 iunie 2016

Inspecţii neanunţate la Romgaz, Transgaz şi OMV Petrom

Actualizare 18:00 Dan Suciu, despre investigaţia Comisiei Europene: "Privim cu interes şi preocupare această acţiune"

Guvernul priveşte "cu interes şi cu preocupare" acţiunea de control declanşată de DG Competition la companiile Transgaz, Romgaz şi Petrom, a afirmat astăzi purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.

"Sunt companii, sigur unele de stat, altele în care statul are participare minoritară, dar sunt entităţi juridice independente, care se supun unui control procedural în limitele procedurale bine determinate pe care le face DG Competition (Directorate-General for Competition din cadrul Comisiei Europene - n.r.)", a declarat Dan Suciu, întrebat despre este poziţia Guvernului faţă de acţiunea de control la Transgaz, Romgaz şi Petrom, relatează surse din presă.

Dan Suciu a precizat că Executivul nu are nimic de comentat referitor la acest control şi aşteaptă rezultatul investigaţiei.

"N-avem nimic de comentat în această privinţă. Aşteptăm să vedem rezultatul investigaţiei şi să luăm notă de el. Este o acţiune care se desfăşoară în cadrul legal bine constituit. Privim şi noi cu interes şi cu preocupare (...) această acţiune de control. Dar, repet, ea are loc la companii private şi publice, care au responsabilitatea proprie a activităţii lor. Ele nu sunt companii subordonate într-un fel Guvernului, chiar dacă sunt instituţii publice", a mai afirmat Suciu.

(S.A.)

------------

Consiliul Concurenţei a asistat, pentru prima dată, Comisia Europeană în inspecţia inopinată desfăşurată la companiile Transgaz SA, Romgaz SA şi OMV Petrom SA. Consiliul Concurenţei are obligaţia să sprijine acest tip de acţiuni în baza reglementărilor legale europene.

Cazul vizează posibile încălcări ale prevederilor Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene şi este investigat în exclusivitate de către Comisia Europeană.

Autoritatea română de concurenţă a efectuat demersurile naţionale pentru obţinerea autorizaţiilor legale astfel încât, în caz de obstrucţionare a acţiunii Comisiei Europene să poată fi solicitat sprijinul organelor de poliţie.

Comisia Europeană a confirmat ieri că oficialii săi au derulat "inspecţii neanunţate" la sediile mai multor companii care activează în sectorul furnizării şi transportului de gaze naturale din România, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Comisia precizează că oficialii săi au fost însoţiţi de omologii lor de la Consiliul Concurenţei din România.

Comunicatul Executivului comunitar precizează: "Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislaţia europeană antitrust care interzice înfiinţarea de carteluri şi practicile restrictive, precum şi abuzul de poziţie dominantă (Articolele 101 şi 102 din Tratatul de funcţionare a UE). Comisia investighează potenţiale practici anticoncurenţiale în furnizarea şi transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurenţial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE".

Comisia Europeană precizează că aceste inspecţii neanunţate reprezintă un pas preliminar într-o investigaţie, potrivit Agerpres. Faptul că oficialii Comisiei fac astfel de inspecţii nu înseamnă că firmele sunt vinovate de comportament anticoncurenţial şi nici nu afectează rezultatul investigaţiei. Executivul comunitar adaugă că nu există un termen legal pentru încheierea anchetelor, iar durata depinde de mai mulţi factori, inclusiv de complexitatea cazului, cooperarea companiilor şi utilizarea dreptului la apărare.

Transgaz confirmă inspecţia

În data de 6 iunie 2016, la sediul central al SNTGN Transgaz SA din Mediaş, la Reprezentanţa Bucureşti precum şi la Departamentul Accesare Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale s-au prezentat inspectori ai Comisiei Europene - Direcţia Generală Concurenţă şi ai Consiliului Concurenţei din România, în vederea desfăşurării unei inspecţii.

Inspecţia se desfăşoară în temeiul art.20 alin.(4) din Regulamentul (CE) nr 1/2003 al Consiliului Uniunii Europene privind punerea în aplicare a normelor de concurenţă prevăzute la art. 81 şi 82 din Tratatul CE devenite art. 101 şi respectiv 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. SNTGN Transgaz SA acordă sprijinul reprezentanţilor Comisiei Europene - Direcţia Generală Concurenţă şi ai Consiliului Concurenţei prin punerea la dispoziţie a tuturor documentelor şi informaţiilor solicitate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Actionarul majoritar la transgaz si romgaz este statul român!deci statul român a luat decizia sa blocheze exportul de gaze!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb